Cibulková aj Kližan postúpili na AO do 3. kola

(Autor: SITA/AP)
TASR|16. jan 2014 o 06:02

Rybáriková vypadla. Na Australian Open prerušili organizátori zápasy najskôr pre extrémne teplo, potom pre dážď.

MELBOURNE. Dominika Cibulková sa impozantným spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Zo Slovákov do 3. kola postúpil aj Martin Kližan. Naopak, Magdaléna Rybárikova aj Anna Karolína Schmiedlová v 2. kole skončili.

V druhom kole ako nasadená dvadsiatka Cibulková po kvalitnom výkone deklasovala Švajčiarku Vögeleovú za 55 minút 6:0, 6:1 a upravila vzájomnú bilanciu s touto súperkou už na 3:0.

V dueli o postup do osemfinále nastúpi prvýkrát v kariére proti šestnástej nasadenej Španielke Carle Suarezovej Navarrovej, ktorá v treťom sete otočila duel s Kazaškou Galinou Voskobojevovou.

"Dnes si za výkon zaslúžim jednotku. Nemôžem si vyčítať jedinú vec. Vychádzalo mi úplne všetko. Výborne som to zvládla psychicky. Bola som koncentrovaná. Dobre som servovala a od začiatku som ju tlačila, súperka nestíhala reagovať na moje rýchle lopty," povedala slovenská jednotka.

Ušetrila sily

"Keď som po zápase išla z kurtu, hovorila som našim, že slnko dnes pálilo ešte viac ako v zápase úvodného kola proti Schiavoneovej. To bol fyzický veľmi náročný duel, v ktorom som trpela. Dnes mi vyšlo všetko na 100 percent. Nie je nič lepšie, ako odohrať v brutálnom teple takýto krátky zápas a ušetriť sily."

Súperku v 3. kole Suarezovú Navarrovú Cibulková dobre pozná, hoci spolu v súťažnom zápase ešte nikdy nehrali.

"Veľakrát sme spolu trénovali. Carla je veľmi šikovná hráčka, dobre servuje a má nebezpečný jednoručný bekhend. Dobre sa na kurte pohybuje, snaží sa kontrovať a často útočí. Nehrá taký typický španielsky tenis," dodala Cibulková.

Kližan vyhral 3:1 na sety

Slovenský tenista Martin Kližan sa prebojoval už do 3. kola dvojhry, ako "lucky loser" zdolal slovinského kvalifikanta Blaža Rolu v štyroch setoch 6:4, 6:3, 5:7 a 7:6 (7:2).

Po skončení druhého dejstva zápas na bočnom dvorci číslo 19 na štyri hodiny prerušili pre extrémnu horúčavu, ortuť teplomera sa vyšplhala na 43,3 stupňa. Za stavu 4:3 vo štvrtom sete prišlo k ďalšej pauze, tentokrát pre dážď a hromobitie.

V dueli o postup do osemfinále nastúpi Kližan proti Francúzovi Stephanovi Robertovi. Už teraz je isté, že po skončení turnaja sa vráti do prvej svetovej stovky.

V treťom sete Kližan po brejku vo štvrtom geme odskočil súperovi na 4:1. Rola však nezložil zbrane, vyrovnal na 4:4 a po ďalšom brejku v jedenástom geme si vynútil štvrtý set. V ňom za stavu 4:3 pre Kližana začal úradovať dážď a tak obaja hráči museli zamieriť opäť do šatne.

O osude setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom mal navrch slovenský tenista. Za stavu 6:2 premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Slovenský daviscupový reprezentant má v Melbourne šancu vyrovnať svoje grandslamové maximum z US Open z roku 2012, keď postúpil medzi elitnú šestnástku. V 2. kole vtedy senzačne vyradil Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu a následne si poradil aj s jeho krajanom Jeremym Chardym, zastavil ho až Chorvát Marin Čilič.

Rybáriková vypadla

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková neuspela v 2. kole dvojhry. Ako nasadená tridsaťdvojka prehrala s Japonkou Kurumi Narovou v dvoch setoch 4:6 a 3:6.

Zverenka trénera Petra Hubera viedla v oboch dejstvách 3:1, no ázijskej hráčke sa vždy podarilo otočiť nepriaznivý vývoj.

Rybáriková v tomto roku prvýkrát prešla na Australian Open cez 1. kolo singla po triumfe nad Nemkou Andreou Petkovičovou.

Schmiedlová bola sklamaná

Anna Karolína Schmiedlová v 2. kole neuspela. Víťazke minulotýždňového podujatia WTA v Hobarte Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej podľahla za 67 minút 3:6 a 3:6.

Pre zverenku trénera Milana Martinca to bola premiéra v seniorskej hlavnej súťaži v Melbourne.

"Mohla som odohrať lepší zápas, spravila som veľa chýb. Vždy keď som doťahovala a dostala sa do výmen, nevyužila som veľké šance, najmä v druhom sete," povedala Schmiedlová.

Dvojhra - 2. kolo:

Garbine Muguruzová Blancová (Šp.) - Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) 6:3, 6:3

Dominika CIBULKOVÁ (20-SR) - Stefanie Vögeleová (Švajč.) 6:0, 6:1

Martin KLIŽAN (SR) - Blaž Rola (Slov.) 6:4, 6:3, 5:7, 7:6 (2)

Kurumi Narová (Jap.) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (32-SR) 6:4, 6:3


Cibulková ani Hantuchová nenastúpia vo štvrtok vo štvorhre

Slovenské tenistky Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová sa napokon nedočkajú svojho vstupu do štvorhry žien po boku zahraničných partneriek už vo štvrtok.

Organizátori zrušili zatiaľ tucet zápasov vzhľadom na prerušenie programu pre extrémne teplo.

Medzi stretnutia, ktoré ubudli z rozpisu, patrí aj Cibulkovej deblové vystúpenie s Belgičankou Wickmayerovou a Hantuchovej štart s Američankou Raymondovou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková aj Kližan postúpili na AO do 3. kola