Kližan chce štartovať na Australian Open bez kvalifikácie

Martin Kližan
Martin Kližan (Autor: SITA)
SITA|17. okt 2011 o 15:45

Martin Kližan sa k 17. októbru stal piatou slovenskou tenisovou jednotkou v histórii.

BRATISLAVA. Martin Kližan sa k 17. októbru stal piatou slovenskou tenisovou jednotkou v histórii po svojom koučovi Karolovi Kučerovi, Dominikovi Hrbatom, Lukášovi Lackovi a Karolovi Beckovi. Nepovažuje to však za prevratný míľnik v kariére.

"Niekto by možno povedal, že ´fíha´, ale nejde predsa o to, či som prvý alebo dvadsiaty na Slovensku. Chcem byť vysoko vo svetovom rebríčku celkovo. Vážim si to teda, ale nevidím dôvod na nejakú oslavu," povedal Martin Kližan pre agentúru SITA po svojej pondelňajšej prehre s Francúzom Augustinom Genssem v 1. kole dvojhry na challengeri vo francúzskom Orléanse.

Mesiac bez turnaja

"Dnešok bol pre mňa veľmi náročný. Hral som prvý raz po dlhom čase na ´harde´ a ešte aj v hale. Navyše, nehral som mesiac na nejakom turnaji a ak rátame aj ten daviscupový týždeň, bol som mesiac a pol doma. Po prehre v Trnave som bol týždeň na regeneračnom pobyte v kúpeľoch v Piešťanoch, potom týždeň vo Vysokých Tatrách na kondičnom sústredení. V posledných dvoch - troch dňoch už som hral lepšie, ale predtým dosť zle. Na ´hard´ v hale si treba zvyknúť, je to iné," skonštatoval 22-ročný Bratislavčan, ktorý v lete zbieral úspechy na antuke pod holým nebom, okrem iného triumfoval na challengeri v Janove.

Kližan momentálne figuruje na 89. pozícii v renkingu ATP a je tretí v challengerovom hodnotení, takže takmer nepochybne získa miestenku na premiérové Masters tohto typu. Bez ohľadu na to však nevníma svoj štart 14. - 20. novembra v brazílskom Sao Paule ako definitívu.

O peniaze nejde

"Rozmýšľam o tom, ešte sa musím poradiť s ´Kájom´. Je to na zváženie: jedenásť hodín cesty tam, jedenásť nazad, časový posun... Ak by tam boli väčšie body, pretože o peniaze mi nejde, tak by sa to oplatilo vzhľadom na to, že chcem zostať na konci sezóny dosť vysoko v rebríčku na to, aby som sa dostal priamo do hlavnej súťaže na Australian Open. Nebol by som jediný, kto by do Brazílie nešiel - napríklad Machado a Prodon mi hovorili, že sa tam nechystajú."

Hrdina septembrového daviscupového záchranárskeho stretnutia s Ukrajincami Kližan by alternatívne mohol práve 14. - 20. novembra obhajovať titul na bratislavskom challengeri Ritro Slovak Open: "Je to dobrý turnaj a mal by som výhodu v tom, že by som hral doma. Momentálne to vidím tak 60:40 pre tú Brazíliu. Rozhodnem sa na poslednú chvíľu."

Kližan sa zrejme najbližšie predstaví v kvalifikácii vo Viedni, ak sa nedostane nad čiaru hlavnej súťaže v Petrohrade, a potom v kvalifikácii vo Valencii. Bez výnimky ide o podujatia hlavnej profesionálnej úrovne ATP World Tour.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan chce štartovať na Australian Open bez kvalifikácie