Je legenda, láka ho MMA i filozofia. Bojovník nemusí byť vymletý, tvrdí

Marek Karlík (v strede) so svojimi trénermi.
Marek Karlík (v strede) so svojimi trénermi. (Autor: archív M.K.)
Daniel Dedina|5. feb 2022 o 22:16

Kickbox ešte v súkromnom živote nepoužil.

Vo svojom športe je legenda. Patrí k najúspešnejším slovenským kicboxerom všetkých čias, vlani sa tretíkrát stal majstrom sveta. A to má len 23 rokov.

MAREK KARLÍK si najnovšie prebral cenu pre najúspešnejšieho športovca mesta Prešov za rok 2021. Pri nadvláde prešovských hádzanárov sa stal len tretím zástupcom iného odvetvia za posledných devätnásť rokov, ktorému sa to podarilo.

„Je čas posunúť sa ďalej. Ak sa mi naskytne olympijská šanca, zabojujem o ňu,“ vraví v rozhovore pre Sportnet.

Stali ste sa najlepším prešovským športovom v roku 2021. Čo to pre vás znamená?

Je to fajn pocit a zadosťučinenie za obdobie štyroch rokov, počas ktorých som ašpiroval na túto cenu. Mám rád tieto ocenenia, ale neznamenajú pre mňa všetko. Najdôležitejší je športový výkon na jednotlivých súťažiach. Toto je znak toho, že som si úspech zaslúžil. Poteší to.

V anketách o najúspešnejších športovcov mesta i samosprávneho kraja ste sa viackrát ocitli medzi laureátmi. Dosiahli ste teraz svoj vrchol?

Pravdepodobne áno. Budem tvrdo na sebe pracovať a snažiť sa vyhrávať ďalej. Nie pre túto anketu, aj keď je to veľmi príjemné, ale aby som bol celkovo čo najúspešnejší. Všetci športovci sa o to snažia.

Marek Karlík si preberá ocenenie pre najlepšieho športovca mesta Prešov z rúk primátorky Andrey Turčanovej.
Marek Karlík si preberá ocenenie pre najlepšieho športovca mesta Prešov z rúk primátorky Andrey Turčanovej. (Autor: Viktor Zamborský)

V októbri ste v talianskom Lido di Jesolo získali v kategórii kick light do 74 kg tretí titul majstra sveta WAKO v rade. Podarilo sa vám to ako prvému slovenskému kickboxerovi v histórii. Ako hodnotíte rok 2021?

Bol to ťažký rok. Korona všetko spomalila, rok a pol som nemal žiaden zápas. Potom sa to, našťastie, rozbehlo. S trénermi sme mali všetko výborne naplánované a vyšlo nám to tak, ako sme chceli. Absolvoval som najkrajšie a zároveň asi aj najľahšie majstrovstvá sveta. V ani jednom súboji som nezaváhal.

Ktorý bol pre vás najnáročnejší?

Semifinálový. Stretli sme sa v ňom zrejme v hornej časti pavúka najlepší pretekári. Mojim súperom bol veľmi skúsený ukrajinský borec Pavlo Zamjatin. Zvládol som to s prehľadom, z čoho som bol sám prekvapený. Dodržal som do bodky taktiku, takže spokojný bol aj tréner. Ušetril som mu nervy (úsmev).

Na konte máte aj titul európskeho šampióna a triumfy v juniorských kategóriách. Cítite sa ako legenda tohto športu?

Nechcem sa vyťahovať, ale ani celkovo na medzinárodnej úrovni nie je veľa pretekárov, ktorí majú toľko titulov. Zopár sa ich nájde, ale sú to tí najlepší. Ja asi patrím k ním. Dúfam. Ťažko sa mi to hodnotí.

Vraj koketujete s MMA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Je legenda, láka ho MMA i filozofia. Bojovník nemusí byť vymletý, tvrdí