Slováci sa na triumf poriadne natrápili. Skvelým spôsobom rozhodol Slafkovský

Slovensko - Kazachstan: Slováci sa na MS v hokeji 2022 natrápili, ale vyhrali 4:3.
Slovensko - Kazachstan: Slováci sa na MS v hokeji 2022 natrápili, ale vyhrali 4:3. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|20. máj 2022 o 21:35 (aktualizované 20. máj 2022 o 22:58)

Slovensko dnes zdolalo Kazachstan na MS v hokeji 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok. Rozhodujúci gól na 4:3 strelil Slafkovský.

Slovensko - Kazachstan: Výsledok a štatistiky zápasu na MS v hokeji 2022

Slovensko - Kazachstan 4:3 (1:2, 3:0, 0:1)

Góly: 16. Paňukov (Blacker, Orechov), 18. Ševčenko (Starčenko, Valk), 44. Paňukov (Orechov) - 13. Kollár (Takáč), 30. Fehérváry (Liška, Slafkovský), 34. Liška (Krištof, Húska), 35. Slafkovský (samostatný nájazd)

Rozhodovali: Hansen (Nór.), Šír (ČR) - Davis (USA), Zunde (Lot.), vylúčení: 3:0 na 2 min., navyše Akolzin (Kaz.) 5 min. za napadnutie, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, zmeny: Minárik od 21. min namiesto Pospíšila

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Rosandič - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Roman, Pospíšil - Lantoši, Tamáši, Liška - Sýkora, Kollár, Takáč

Kazachstan: Šutov - Blacker, Orechov, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Svedberg, Sam. Danijar - Akolzin, Sagadejev, Starčenko - Michajlis, Valk, Savickij - Paňukov, Ševčenko, Šestakov - Petuchov, Rachmanov, Gurkov - Asetov

HELSINKI. Slovenskí hokejisti vybojovali na majstrovstvách sveta víťazstvo proti outsiderovi. Nad Kazachstanom zvíťazili 4:3 a pripísali si dôležité tri body.

Zápas však nemal hladký priebeh. Prvú tretinu zvládli lepšie Kazaši. Využili dve presilovky a viedli 2:1.

V oboch prípadoch bol na trestnej lavici Kristián Pospíšil po zbytočných fauloch. Do zápasu ho následne tréneri už nepustili. 

„Niečo podobné by sa nemalo stávať. Mala by to byť výstraha pre hráčov,“ hovoril spolukomentátor RTVS Vladimír Országh o vylúčeniach Pospíšila. Kazaši presilovky využili po takmer identických akciách. Do bránky dorazili odrazenú strelu.

Kazaši pritom v úvode zápasu neboli takí nebezpeční, hrali skôr staticky.

Priebeh zápasu otočil slovenský tím v priebehu piatich minút v druhej tretine. V tomto rozpätí strelili 3 góly.

Zvrat odštartoval surový faul Pavla Akolzina na Jakuba Minárika. Päťminútovú výhodu využil slovenský tím dvomi gólmi.

Prvý raz na šampionáte odohral veľmi dobrú presilovku. Bola aktívnejšia, s častou streľbou aj clonením pred kazašskou bránkou.

„Hrali sme presne to, čo sme si povedali,“ hovoril pre RTVS Martin Fehérváry, ktorý strelil vyrovnávajúci gól na 2:2.

V 35. minúte sa ukázal pri individuálnom prieniku Juraj Slafkovský. Snažil sa obísť dvoch obrancov súpera. Tí ho zastavili len faulovaním.

VIDEO: Juraj Slafkovský a jeho gól na 4:2

Mladý útočník následne premenil trestné strieľanie, keďže ho obrancovia zastavili v gólovej šanci. Pri nájazde spravil blafák a puk poslal do bránky ponad vyrážačku Andreja Šutova.

„Krásne prevedenie nájazdu,“ chválil ho Marián Gáborík.

V poslednej tretine hokejisti Kazachstanu znížili na 3:4, snažili sa napádať rozohrávku slovenského tímu, neustále korčuľovali a bojovali.

„V obrannom pásme hráme zbytočne komplikovane. Kazaši nemajú, čo stratiť. Sú aktívni. Jednoducho musíme puky dostať von z nášho pásma,“ hovoril Vladimír Országh.

V závere v hre bez brankára už gól nepadol.

Slovensko je v A-skupine so 6 bodmi na 5. priečke a má reálnu šancu postúpiť do štvrťfinále MS. V sobotu nastúpia hokejisti o 19.20 proti Taliansku.

Pozrite si tiež kompletný program turnaja a aktuálne tabuľky.

Tabuľka skupiny A na MS v hokeji 2022

Priebeh zápasu Kazachstan - Slovensko na MS v hokeji 2022

I. tretina:

Slovenskí hokejisti síce súpera v prvej tretine prestrieľali a v 13. minúte sa ujali vedenia zásluhou presného zásahu debutanta na tomto fóre Andreja Kollára, no po prvom klaksóne prehrávali 1:2.

Kazachovia totiž využili dve presilovky po dvoch netaktických fauloch Kristiána Pospíšila. Ten prvý potrestal gólom Kirill Paňukov a druhý Dmitrij Ševčenko.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2022

II. tretina:

Úplne iný priebeh mala druhá dvadsaťminútovka, aj v nej mali Slováci streleckú prevahu. Boli však omnoho efektívnejší, keď dvoma gólmi potrestali vyšší trest pre Pavla Akolzina.

Na 2:2 vyrovnal v 30. minúte delovkou obranca Martin Fehérváry aj s prispením dotyku hokejky brániaceho hráča, v 34. minúte zaistil najtesnejší náskok hokejistom spod Tatier Adam Liška bekhendovým blafákom.

Vzápätí defenzíva súpera faulovala mladíka Juraja Slafkovského a nariadené trestné strieľanie práve tento košický rodák premenil blafákom na forhend.

III. tretina:

V tretej časti chceli reprezentanti Slovenska kontrolovať náskok a prípadne pridať gólovú "poistku", no už v 44. minúte inkasovali z hokejky Paňukova.

Závere absolvovali slovenskí hokejisti dobre. Súpera napádali a nedovolili sa mu nasťahovať pred gólmana Adama Húsku, dostali sa tam až pri hre bez brankára, no nepodarilo sa im vyrovnať.

Na opačnej strane mal veľkú šancu skórovať do opustenej bránky Michal Krištof, no puk z jeho hokejky nebol presný.

Hlasy po zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2022

/zdroj: RTVS, TASR, IIHF/

Andrej Podkonický, asistent trénera Slovenska: "Bol to ťažký zápas. V prvej tretine sme hrali dobre až po tie fauly, ktoré sme urobili. Pri druhom góle sme urobili chybu pri napádaní, bohužiaľ, dostali sme z toho gól. Prišiel nám faul súpera, to nám veľmi pomohlo. Za stavu 1:2 boli chalani nervózni a bolo to na nich vidieť. Potom sme sa upokojili. Odmakali sme to až do konca a som rád, že sme dokázali zvíťaziť."

Juraj Slafkovský, útočník a autor štvrtého gólu Slovenska: "Určite nám spadol balvan zo srdca. Bol to zápas ako každý iný, potrebovali sme ho vyhrať. Pred stretnutím mnohí čakali, že to bude možno jednoduchý zápas, ale bol to ubojovaný výkon. Som hrdý za každého hráča, ktorý nastúpil. Niekedy sme viac pod stresom, no je to pochopiteľné, je nás tu plno mladých chlapcov, o to je cennejšie, že sme to udržali."

Adam Liška, útočník a autor tretieho gólu Slovenska: Nie je to jednoduché hrať taký zápas, lebo my už potrebujeme v skupine len vyhrávať. Samozrejme že sme si odfúkli, keď sa nám podarilo otočiť skóre. Presilovky sme si prebrali, niečo sme zmenili a myslím si, že už to fungovalo lepšie. Bude pre nás jednoduchšie ak sa budeme pozerať dopredu postupne krok po kroku, prvý zápas sme zvládli, v sobotu nás čaká ďalší.

Martin Fehérváry, obranca a autor druhého gólu Slovenska: "Myslím si, že to bolo trochu utrápené. Musíme sa viac ukľudniť, zbytočne sme sa dostali do stresu. Máme mladé mužstvo, ten stres tam je, ale musíme hrať viac ako tím, súdržne, s väčšou pohodou. Po zápase so Švajčiarskom sme si dali míting, vedeli sme, čo musíme urobiť v presilovkách, že treba posielať viac pukov na bránku. Kazaši nás napádali, hrali nepríjemne. Musíme sa poučiť z chýb, hrať nabudúce jednoduchšie. Teraz treba dobre zregenerovať a pripraviť sa na Talianov."

Andrej Kollár, debutant na MS a autor prvého gólu Slovenska: "Po góle som sa veľmi tešil. Dôležité je vyhrať, to sa nám podarilo a sme radi za tri body. Bol to hore-dole hokej, prvé dva góly sme im darovali, boli to "sprosté" vylúčenia. Chyby sa však stanú, spravili sme ich celkom dosť, súper nás za ne potrestal. Musíme sa ich vyvarovať, potom sa nám bude jednoduchšie hrať."

Miloš Roman, útočník Slovenska: "Prvé dva góly sme im darovali v presilovke, boli to zbytočné oslabenia. Ale pri hre 5 na 5 vieme držať krok s každým. Musíme sa vyvarovať takých faulov a nedávať im šance. Chceli sme hrať v tretej tretine svoju hru, ale dali šťastný gól a potom hrali vabank. Našťastie sme to udržali."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Slováci sa na triumf poriadne natrápili. Skvelým spôsobom rozhodol Slafkovský