Chvália nás aj súperky. Kapitán lepší kurt na svete nevidel

(Autor: TASR)
Miloslav Šebela|21. apr 2017 o 12:41

Slovenská jednotka Jana Čepelová má lepšiu vzájomnú bilanciu s oboma holandskými súperkami.

BRATISLAVA. Po troch rokoch majú slovenské tenistky šancu vrátiť sa do I. svetovej skupiny v Pohári federácie. Čaká ich však náročná úloha. Musia zdolať holandské tenistky bez Dominiky Cibulkovej.

Kapitán Matej Lipták do dvojhry nominoval Janu Čepelovú a Rebeccu Šramkovú.

Pre Rebeccu som sa rozhodol aj preto, že hrala výborne v Taliansku. Verím, že má v sebe ešte nejaké emócie z toho zápasu a dokáže na to nadviazať.


Matej Lipták

„Máme veľmi vyrovnaný tím. Sú to štyri výkonnostne vyrovnané hráčky. Pri nominácii som sa riadil intuíciou. Takto cítim, že by to mohlo vyjsť,“ hovoril Lipták. Do štvorhry nominoval dvojicu Čepelová, Kristína Kučová.

Jana Čepelová má lepšie vzájomné skóre s oboma holandskými súperkami. Nad Richel Hogenkampovou vedie 2:0, nad Kiki Bertensovou 3:2.

„No popravde si niektoré tie zápasy ani nepamätám. S Hogenkampovou sme museli hrať už veľmi dávno. Možno sme boli ešte juniorky. Ale s Kiki Bertensovous a poznám veľmi dobre. S ňou sme odohrali veľa zápasov. Teším sa na to,“ vravela Čepelová.

Matej Lipták dal dôveru Čepelovej a Šramkovej: fotogaléria

21.4.2017

Nečakala, že bude jednotkou

Jej pozícia v tíme sa zmenila v priebehu pár dní. Po tom čo si Dominika Cibulková zranila zápästie je Čepelová slovenskou jednotkou. Bude dôležité, aby vybojovala nejaký bod. Najskôr bude hrať v sobotu proti Hogenkampovej.

„V tenise sa veľa vecí mení rýchlo. Takže to nejako zvlášť nevnímam. Ja pevne verím, že budeme hrať, čo najlepšie. Holanďanky však nepodceňujeme. Majú veľkú silu. Určite najnebezpečnejšia je Kiki Bertensová. Ale zabrať vedia aj ďalšie ich hráčky, ktoré sú mimo svetovej stovky, čo už viackrát ukázali.“

Veľkú zásluhu na tom, že Slovenky v baráži o I. svetovú skupinu vôbec hrajú, má dvadsaťročná Rebecca Šramková. Vo februári vyhrala v Taliansku obe dvojhry vo veľkom štýle nad skúsenejšími súperkami.

„Pre Rebeccu som sa rozhodol aj preto, že hrala výborne v Taliansku. Verím, že má v sebe ešte nejaké emócie z toho zápasu a dokáže na to nadviazať,“ vravel Lipták.

Hneď v sobotu bude hrať Šramková proti silnej Bertensovej, ktorá hrá na antuke skvele. Navyše hráčku zo svetovej dvadsiatky zatiaľ mladá slovenská tenistka ešte nezdolala.

Rebecca Šramková (vľavo) si zahrá premiérovo s Kiki Bertensovou.
Rebecca Šramková (vľavo) si zahrá premiérovo s Kiki Bertensovou. (Autor: TASR)

„Teším sa na to. Je to pre mňa výzva, že budem hrať proti takej hráčke. Neberiem to ako niečo strašné. Verím, že ešte nadviažem na zápasy, ktoré som odohrala v Taliansku,“ vraví Šramková. Proti Bertensovej nikdy nehrala, čaká ju premiéra.

„Raz som ju videla naživo na turnaji, ale to bolo dávnejšie. Pozerala som si nejaké videá na internete. Dôverujem kapitánovi, že ma dokáže pripraviť na tento zápas veľmi dobre. Veľmi mi pomohol aj v Taliansku.“

Kurt si pochvaľujú

O I. svetovú skupinu sa bude hrať na antuke. Oba tímy si kurt v Národnom tenisovom centre pochvaľujú. Bertensová dokonca s radosťou vravela, že „si lepší kurt ani nevie predstaviť.“

„Mňa to neprekvapuje, že Holanďania tak chvália kurt, pretože tu v Bratislave vedia pripraviť najlepšiu antuku v hale. Lepšiu som na svete nikde nevidel,“ hovoril Lipták.

Pochvaľujú si ho však aj slovenské hráčky. „Kurt je vynikajúci. Aj nám sa na ňom skvele trénovalo celý týždeň. Verím, že nám to veľmi pomohlo,“ vravela Čepelová.

Práve na antuke však Bertensová získala svoje dva jediné turnajové tituly a vlani na Roland Garros bojovala o postup do finále. Ona bude najsilnejšou zbraňou súperiek.

Čepelová s Bertensovou na antuke tiež prehrala. "Kiki poznám veľmi dobre. Hrala som s ňou pár zápasov. No práve na antuke som s ňou prehrala, ale to bolo už dávnejšie. Myslím, že všetky naše súboje boli dosť vyrovnané,“ hovorila Čepelová.

Čepelová (vľavo) bude hrať v sobotu proti Hogenkampovej. 
Čepelová (vľavo) bude hrať v sobotu proti Hogenkampovej.  (Autor: TASR)

Slovenské tenistky majú súperkám, čo vracať. Pred dvomi rokmi s Holanďankami prehrali 1:4. Vtedy bola tromfom Arantxa Rusová, ktorá vybojovala až dva body. Teraz ju však kapitán na zápasy nenominoval.

Barážové stretnutia Fed Cupu Slovensko - Holandsko v Národnom tenisovom centre sa začínajú v sobotu aj v nedeľu o 13.00. Naživo ich bude vysielať RTVS na Dvojke.

Program:

Sobota - dvojhry (postupne od 13.00 h):

Jana Čepelová - Richel Hogenkampová

Rebecca Šramková - Kiki Bertensová

Nedeľa (postupne od 13.00 h):

Dvojhry:

Jana Čepelová - Kiki Bertensová

Rebecca Šramková - Richel Hogenkampová

Štvorhra:

Jana Čepelová, Kristína Kučová - Cindy Burgerová, Arantxa Rusová

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Chvália nás aj súperky. Kapitán lepší kurt na svete nevidel