Dočkali sa po ôsmich rokoch. Kanaďania zdolali Rusov a sú majstri sveta

Kanada vyhrala MS v hokeji do 18 rokov 2021.
Kanada vyhrala MS v hokeji do 18 rokov 2021. (Autor: Twitter Hockey Canada)
Sportnet, TASR|7. máj 2021 o 07:45 (aktualizované 7. máj 2021 o 09:00)

Švédi strelili až osem gólov a majú bronz.

FRISCO. Hokejisti Kanady vybojovali na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov v USA zlaté medaily. Vo finále si v noci na piatok poradili s ruskými rovesníkmi 5:3 a získali prvý titul od roku 2013.

Vo finále si v noci na piatok poradili s ruskými rovesníkmi 5:3 a získali prvý titul od roku 2013.

V súboji o bronz uspel Švédi, ktorí deklasovali Fínsko 8:0.

Kanaďania získali v tejto vekovej kategórii svoj štvrtý titul a dotiahli sa na Fínsko na druhej priečke medailového poradia.

Historicky je na tom najlepšie USA s desiatimi víťazstvami.

Hviezdili nádejné jednotky draftu

Zatiaľ čo Kanada sa konečne dočkala titulu, Rusi sa naposledy tešili v roku 2007. Vo finále neuspeli ani na prechádzajúcom šampionáte v roku 2019.

Historické štatistiky prepísal len 15-ročný kanadský útočník Connor Bedard, ktorý sa stal najmladším majstrom sveta v tejto vekovej kategórii.

Vo finále sa blysol gólom a asistenciou. Na turnaji celkovo dosiahol skvelých 14 bodov za 7 gólov a 7 asistencií. V kanadskom bodovaní obsadil celkové 3. miesto.

Zahviezdil aj kapitán Kanady a nádejná jednotka budúcoročného draftu NHL Shane Wright.

Vo finále strelil dva góly a pridal aj asistenciu. Celkovo dosiahol 14 bodov za 9 gólov a 5 asistencií, odohral pritom o dva zápasy menej než ostatní finalisti.


Rusku nepomohol k triumfu ani skvelý Matvej Mičkov, ktorý so 16 bodmi vyhral kanadské bodovanie, s dvanástimi gólmi bol najlepší strelec a stal sa aj najužitočnejším hráčom turnaja.

Vo finále bol pri všetkých góloch Ruska. Jeden z nich strelil a na dva prihral. Mičkov má iba 16 rokov, experti ho favorizujú na najvyššiu priečku v drafte v roku 2023.

Kanaďania boli suverénni

Mladí Kanaďania majú za sebou skvelý turnaj. Vyhrali všetkých sedem zápasov, ani raz nemuseli ísť do predĺženia.

Strelili neuveriteľných 51 gólov, pričom inkasovali iba 12-krát. Tréner Kanady Dave Barr uviedol, že jeho hráči sa počas turnaja naučili, ako sa stať šampiónmi.

Kanada na turnaji nedokázala otvoriť skóre iba vo finále. Úvodný gól zápasu strelil práve Mičkov. Rusi viedli v prevej tretine aj 2:1, ale potom už úradovali ich súperi.

"Som hrdý na to, ako hral môj tím," povedal pre web IIHF tréner Ruska Albert Lešov.

"Hráči hrali s ruským charakterom, hrali sme za našu krajinu. Bol to dobrý zápas. V druhej tretine sme však začali trochu strácať a to zmenilo spôsob, akým sme hrali," dodal Lešov.

Kanadský kapitán Wright vyzdvihol tím vo chvíľach, keď sa Rusi ujali vedenia.

"Zostali sme pokojní, neprepadali sme pani a držali sme sa nášho herného plánu. Verili sme si, že sa dokážeme vrátiť, čo sa podarilo v druhej tretine. Snažili sme sa zjednodušiť hru a vedeli sme, že budeme úspešní, uzavrel Wright.

Švédi utŕžili dva debakle, ale nesmútia

Švédom na turnaji nevyšli dva zápasy proti Kanade. Po dvoch debakloch v nich mali hrôzostrašné skóre 2:20. Napriek tomu sa nevzdali a v súboji o bronz proti Fínom predviedli vlastné predstavenie.

Pri výhre 8:0 sa predviedol dvojgólový útočník Isak Rosen aj brankár Carl Lindbom, ktorý zlikvidoval všetkých 35 striel Fínska.

Švédi obhajovali titul zo šampionátu z roku 2019, ale po kolísavých výkonoch ich teší aj bronz.

"Získať medailu je úžasný pocit. Pre tím a krajinu to znamená veľa," povedal pre web IIHF švédsky kapitán Liam Dower Nilsson.

"Za tie roky sme hrali veľa zápasov proti Fínom a rozdiel medzi tímami nie je osem gólov," uviedol tréner Švédska Anders Eriksen. "Myslím si, že sme hrali s energiou a premieňali svoje šance, zatiaľ čo oni nie," dodal.

Fíni po nevydarenom zápase smútili. "Takmer všetko sa pokazilo. Švédsko bolo oveľa lepšie," zhodnotil fínsky útočník Kalle Ervasti.

"Boli sme psychicky aj fyzicky prázdni a takto sme jednoducho nemohli zvíťaziť, uzavrel tréner Fínska Petri Karlalainen.

MS v hokeji do 18 rokov - finále

Kanada - Rusko 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)

Góly: 16. Bedard, 20. Wright, 25. Othmann, 37. Stankoven, 60. Wright - 6. Mičkov, 19. Buchelnikov, 50. Grudinin

Rozhodovali: Holm (Švédsko), Reneau – Davis, Hancock (všetci USA)

Kanada: Gaudreau (Milic) - Allan, Clarke, Del Mastro, Ceulemans, Zellweger, Richard, Matier, Zhilkin - Othmann, Wright (C), Guenther - Bedard (A), McTavish (A), Stankoven - Pinelli, Johnston, Stillman - Roulette, Harrison, Winterton

Rusko: S. Ivanov (Brinkman) - Makarov, Grudinin, Koromyslov, Novikov, Figurin (A), Sapunov, Duda, Kvočko - Jurov, Svečkov, Mirošničenko - Poltapov, Lazutin (C), Čibrikov - Mičkov, Ivancov, Bučelnikov - Mechovov, Katělevskij, Gajdamak

MS v hokeji do 18 rokov - o 3. miesto

Fínsko - Švédsko 0:8 (0:2, 0:2, 0:4)

Góly: 5. Rosén (Strömgren, Moberg), 20. Robertsson (Lysell), 24. Edvinsson, 26. Sjöberg (Persson), 46. Moberg (Strömgren, Olsson), 52. Hasa, 55. Östlund (Eljas, Kangas), 60. Rosén

Rozhodovali: Fernandez (USA), Judakov (Rusko) – Briganti (USA), Slavikovskij (Rusko)

Fínsko: Koskenvuo (26. Helomaa) - Vilén (A), Heimosalmi, Suomi, Leppänen, Juusola, Malinen, Ervasti - Salminen (C), Koivunen, Tuomaala - Päivärinta, Kemell, Ruusunen (A) - Yliniemi, Kapanen, Lambert - Miettinen, Huuhtanen, Matikka - Järvelä

Švédsko: Lindbom (H. Hävelid) - M. Hävelid, Edvinsson, Olsson, Sjöholm, Salomonsson, Forsmark, Aho - Lysell, Dower-Nilsson (C), Robertsson (A) - Hasa, Rosén, Strömgren - Moberg (A), Persson, Sjöberg - Kangas, Eljas, Sundin - Östlund

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Dočkali sa po ôsmich rokoch. Kanaďania zdolali Rusov a sú majstri sveta