Pamätajte si to meno. Pätnásťročného mladíka pasujú za hokejovú superstar

Connor Bedard v drese HV 71.
Connor Bedard v drese HV 71. (Autor: FOTO - TWITTER IIHF/JOHAN FREIJD)
Boris Vanya|7. máj 2021 o 12:55

Bedard zaujal aj na MS hráčov do 18 rokov.

BRATISLAVA. Na zámorskej hokejovej scéne sa momentálne najčastejšie spomína meno Connor. Útočník Edmontonu Oilers Connor McDavid patrí k najväčším hviezdam NHL a suverénne vedie tabuľku produktivity.

Connor Bedard je zasa 15-ročný supertalent, ktorému stačilo len zopár týždňov, aby očaril hokejom posadnutú Kanadu. Šikovný mladík sa tešil so spoluhráčmi z titulu na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov.

Na turnaji dosiahol 14 bodov za 7 gólov a rovnaký počet asistencií a zaradili ho aj do All Stars výberu šampionátu.

Pred štartom aktuálnej sezóny dostal Bedard vekovú výnimku, aby mohol nastupovať už v pätnástich rokoch v jednej z troch kanadských juniorských súťaži - Western Hockey League (WHL).

Pred ním "ostaršili" v kanadských juniorkách len šesť hráčov, medzi nimi napríklad Connora McDavida, Johna Tavaresa či Aarona Ekblada.

Pred udelením vekovej výnimky si predstavitelia Hockey Canada overili, či Bedard zvládne prechod po hokejovej i mentálnej stránke, odlúčenie od rodiny.

Súčasťou procesu bol pohovor s rodičmi mladého hokejistu, jeho trénermi v školskom tíme, aj s hráčom. Bedard tiež musel napísať esej na tému, prečo by mal hrať v juniorskej súťaži. 

Keďže sa pre pandémiu štart WHL oddialil, Bedard sa krátko rozohral vo Švédsku v juniorskom tíme HV 71, a potom už mohol naplno predviesť svoje umenie v drese tímu Regina Pats.

V 15 zápasoch strelil 12 gólov a pridal 16 asistencií, a kým sa nepripojil ku kanadskej reprezentácii do 18 rokov, viedol tabuľku produktivity. V súťaži, kde korčuľujú aj o päť rokov starší hokejisti.

"Jeho schopnosť nájsť si na ľade výhodnú pozíciu v spleti hokejok a tiel, je úžasná," napísal o ňom na portáli thehockeywriters.com.

A to sa musel tínedžer vyrovnať aj s rodinnou tragédiou. V apríli ho v klube zastihla správa, že jeho starý otec sa stal obeťou autonehody.

Bedard môže byť súčasťou draftu NHL až v roku 2023, no v zámorí sa už špekuluje o tom, ktorý klub bude mať šťastie a získa budúcu hviezdu, ktorá nosí na drese netradičné číslo 98.

Aj Rusi majú veľký talent

Najužitočnejším hráčom MS do 18 rokov bol iný veľký talent svetového hokeja - 16-ročný Rus Matvej Mičkov. So 16 bodmi vyhral kanadské bodovanie, s dvanástimi gólmi bol najlepší strelec.

Pred finále Kanada - Rusko (5:3) sa o dvojici Bedard a Mičkov písalo, ako o budúcich rivaloch, ktorí pôjdu po stopách Crosbyho a Ovečkina. V All Stars turnaja nechýba ani obranca Brandt Clarke, dobre známy slovenským fanúšikom z vydareného pôsobenia v Tipos Extralige v drese Nových Zámkov.

All Stars MS v hokeji do 18 rokov 2021:

Brankár: Sergej Ivanov (Rusko)

Obrancovia: Aleksi Heimosalmi (Fínsko), Brandt Clarke (Kanada)

Útočníci: Connor Bedard (Kanada), Matvej Mičkov (Rusko), Samu Tuomaala (Fínsko)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pamätajte si to meno. Pätnásťročného mladíka pasujú za hokejovú superstar