Kaliská pôjde do Austrálie s novým pádlom

TASR|27. feb 2009 o 13:45

K protinožcom do austrálskeho Penrithu odlieta už aj kajakárka Elena Kaliská.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Dvojnásobná olympijská víťazka naberie v sobotu kurz Sydney s medzipristátím v Bangkoku a rozšíri tak počet slovenských slalomárov na divokej vode, ktorí sa v olympijskom kanáli už dlhšie pripravujú.

Austrálske leto si Kaliská spolu s trénerom Petrom Mrázom a v mini skupinke aj s Tomášom Mrázom, Petrom Cibákom a mladým kajakárom Martinom Halčinom užije nadmieru. "Dovedna strávime v Austrálii takmer päť týždňov naplnených samozrejme najmä tréningami," povedal tréner Peter Mráz. Slovenskí slalomári, ktorí sa v rôznom čase pobrali do Austrálie, už takmer naplnia počty, ako posledný sa presunie do Penrithu 17. marca štvornásobný olympijský medailista singlista Michal Martikán.

Čo všetko čaká na Elenu Kaliskú a ďalších vodákov je zrejmé. Tréner Mráz: "Naša skupinka si vybrala za prechodný domov ubytovanie v centre Penrithu v trojizbovom dome. Samozrejme, pribalili sme si vo väčšom počte aj čerstvo voňavu knihu o Elene. Venujeme ju najbližšiemu okruhu známych a aj my budeme mať dostatok času, aby sme sa do nej konečne začítali. Je pre nás mimoriadne cenná, a aj pre samotných slalomárov, keďže je svojím spôsobom u nás priekopnícka."

Najviac napätia prežije Elena Kaliská nie v samotnom Penrithe, ale počas dlhého letu. "Už v predstihu sme riešili prepravu lodí a nič iné nám nezostáva, ako si ich pribaliť ako batožinu," popisuje starosti Peter Mráz. "Nie je to lacná záležitosť, preprava lode v jednom smere vychádza na 250 eur. Na let sa už tradične netešíme, je únavný, príliš dlhý a to v čase, keď lietadlá padajú ako prezreté hrušky," dodal s čiernym humorom.

Na sústredení vyplní tréningy len osvedčená činnosť. "V ničom nebudeme experimentovať, všetko máme už zaužívané a vyskúšané," hovorí kouč najúspešnejšej slovenskej vodáčky. "Ako výprava sme si vyhradili a samozrejme aj zaplatili v prvých troch týždňoch exkluzívne tréningové hodiny predpoludním, čiže na kanáli budeme výlučne my. Popoludní si už rieši každá naša skupinka tréningy individuálne. V Penrithe vrcholí leto, pripravení sme na veľké horúčavy a aj na kúpanie, aby sme si trochu ochladili prehriate organizmy."

Na jednu novinku sa predsa len Elena Kaliská v Penrithe chystá. Nové pádlo od francúzskeho výrobcu je iné a vyžaduje si dôkladný test. "Treba si zvyknúť na rúčku, tvar listu a jeho veľkosť," konkretizuje Peter Mráz. "Zatiaľ Elene nevyhovuje list, je príliš veľký a ťažko sa s ním pádluje. Zmena je však život, treba ho dôkladne vyskúšať a možno sa vráti k tomu osvedčenému."

Penrith a Austrália je momentálne jediná možná alterntíva v období, keď sa slovenskí slalomári pripravujú na sezónu. Elena Kaliská v minulosti zvykla cestovať aj do francúzskeho Bigorre. P. Mráz: "Tam sme však narážali naposledy na kolísavú vodu, raz tiekla, raz ju z elektrárne priškrtili, čo nám narobilo dosť starostí, v Penrithe takéto situácie nemusíme riešiť."

Prvý štart v sezóne absolvuje Elena doma, tradične v apríli na Liptovských slalomoch. Zlatí olympionici majú nomináciu do reprezentácie istú, môžu si voliť svoj program a pokojne ladiť formu na tohtoročné vrcholy, májové ME v Nottinghame a septembrové MS v Seu d'Urgell.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kaliská pôjde do Austrálie s novým pádlom