Kaliská obetovala pre úspech štart v Pekingu

SITA|4. sep 2007 o 14:29

BRATISLAVA 4. septembra (SITA) - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Elena Kaliská vyhrala v roku 2004 olympijskú súťaž v Aténach, o rok neskôr potvrdila svoju pozíciu svetovej jednotky zlatom ...

BRATISLAVA 4. septembra (SITA) - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Elena Kaliská vyhrala v roku 2004 olympijskú súťaž v Aténach, o rok neskôr potvrdila svoju pozíciu svetovej jednotky zlatom z majstrovstiev sveta v austrálskom Penrithe, vlani získala vo francúzskom stredisku L´Argentiére La Bessée titul majsterky Európy a triumfovala aj vo Svetovom pohári. V tomto roku sa jej však úspechy akoby začali vyhýbať. Na domácej vode v Liptovskom Mikuláši na šampionáte starého kontinentu skončila až na ôsmom mieste, v pretekoch Svetového pohára v Prahe nepostúpila ani do finále, v Tacene obsadila najnepopulárnejšiu 4. pozíciu, v Augsburgu si vypádlovala siedmu priečku. Napriek tomu do brazílskeho Foz do Iguassu odchádzala v dobrej nálade a s optimizmom. "Záver prípravy pred majstrovstvami sa mi vydaril, všetko išlo tak, ako sme si s trénerom Petrom Mrázom naplánovali," pochvaľovala si Elena Kaliská. Počas posledných dvoch víkendov absolvovala medzinárodné preteky Danubia Cup v Čunove a dve kolá Slovenského pohára v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši. V troch štartoch raz zvíťazila a dvakrát bola druhá. "Robila som všetko pre to, aby mi forma vygradovala na majstrovstvách sveta. Dokonca som z toho dôvodu odmietla aj štart na predolympijských pretekoch v Pekingu. Cítim, že som fyzicky i technicky na tom dobre, na šampionát sa teším," povedala pred odchodom do Brazílie najúspešnejšia slovenská vodná slalomárka histórie.

O novom areáli vo Foz do Iguassu veľa nevie, počula o ňom iba z rozprávania tých, ktorí si vodu v ňom už boli vyskúšať. "Hovorili mi o nej Česi, Slovinci, ale aj naši Juraj Minčík a Škantárovci. Z toho, čo vraveli, mám pocit, že ide o menej náročný terén. Uvidím preto až na mieste, ako je to naozaj. Nič však netreba podceniť, preto odchádzame tak zavčasu, aby sme čo najviac najazdili. Myslím si, že nielen mne, ale všetkým slovenským slalomárom by viac vyhovovala ťažšia voda," zamyslela sa pred odchodom do Južnej Ameriky Elena Kaliská.

Vo Foz do Iguassu sa bude bojovať nielen o tituly majstrov sveta, ale aj o miestenky na budúcoročnú olympiádu do Pekingu. Tam bude môcť z každej krajiny štartovať v jednej disciplíne iba jedna loď. V slalomársky silných krajinách bude teda dramatická aj interná kvalifikácia. Slovensko má tri kajakárky, ktoré patria do svetovej špičky. Okrem Eleny Kaliskej o štarte pod piatimi kruhmi sníva aj úradujúca majsterka sveta z minuloročného šampionátu v Prahe Jana Dukátová a reálnu šancu má aj Gabriela Stacherová. "Jana Dukátová bude v Brazílii v pozícii obhajkyne zlata. Všetci sa budú chcieť na ňu vytiahnuť. Z tohto pohľadu budem ja trochu vo výhode, pretože ona bude pod o niečo väčším psychickým tlakom. Budú to podľa mňa dramatické a zaujímavé preteky. Na majstrovstvách sveta bude najmenej desiatka vyrovnaných kajakárok, z ktorých môže vyhrať hociktorá. Bude to aj o športovom šťastí, ale to nielen k vodnému slalomu patrí," zakončila Elena Kaliská.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kaliská obetovala pre úspech štart v Pekingu