Kaliská, Martikán a Cibák skúsia spať v dedine

SITA|30. júl 2008 o 17:51

PEKING 30. júla (SITA) - Výprava slovenských olympionikov - vodných slalomárov sa po príchode do dejiska Hier XXIX. olympiády rozdelila na dve skupiny. Kým Elena Kaliská, Michal Martikán a Peter Cibák ...

PEKING 30. júla (SITA) - Výprava slovenských olympionikov - vodných slalomárov sa po príchode do dejiska Hier XXIX. olympiády rozdelila na dve skupiny. Kým Elena Kaliská, Michal Martikán a Peter Cibák ml., ktorí prišli do Pekingu o dva dni skôr ako Peter a Pavol Hochschornerovci, bývajú v hoteli Easten Garden pri areáli vodného slalomu v Šun-ji, bratislavské dvojičky s otcom a trénerom dali prednosť pobytu v olympijskej dedine. A do areálu vodného slalomu v Šun-ji, ktorý je 36 km od Pekingu, dvakrát denne dochádzajú na hodinový tréning. Dvojnásobní olympijskí víťazi v kategórii C2 sa takto rozhodli najmä kvôli strave, ktorá im počas ich nedávneho tréningového pobytu v hoteli Easten Garden nevyhovovala. Podľa Petra Hochschornera bola jednotvárna a mnohokrát prekvapujúco aj bez chuti. Aj keď čínski kuchári im navarili podľa ich želania, výsledné jedlo im chutilo inak ako boli zvyknutí. Preto radšej zostali bývať v olympijskej dedine a na tréningy radšej dochádzajú.

Vo štvrtok z olympijskej dediny pôjde na tréning aj trojica z hotela Easten Garden, ktorá v týchto predolympijských dňoch využila trochu voľnejší program a rozhodla sa aspoň počas jednej noci otestovať bývanie v nej. "Všetci traja majú prvý štvrtkový tréning naplánovaný až od 11.00 h., nemusia sa ráno nikde ponáhľať, preto sa rozhodli prespať v dedine," povedal pre agentúru SITA tlačový atašé slovenskej výpravy Ľubomír Souček. "Elena Kaliská, Michal Martikán a Peter Cibák sa v dedine stihli aj navečerať a po krátkom oddychu sa zoznámili s prostredím, v ktorom bude bývať väčšina z 57 členov slovenskej výpravy," pokračoval Souček. Ako tlačový atašé ďalej povedal, slalomári si ju otestujú a potom sa rozhodnú, či zostanú bývať v hoteli v Šun-ji alebo prídu do dediny. "Nechcú sa rozhodovať narýchlo, pod tlakom nejakých okolností, všetko chcú veľmi dobre zvážiť. V prvých dňoch sa síce obávali problémov s hustou dopravou, no postupne sa aj doprava zo dňa na deň zlepšuje. Číňania dodržiavajú nariadenie o obmedzení osobnej dopravy, ktoré už avizovali pred rokom, a navyše si postupne začínajú zvykať aj na naše požiadavky a my zasa na ich," pokračoval Ľubomír Souček.

"Počas prvých dní v dejisku olympiády nám život trochu komplikovali predpisy, ktorými sa domáci vodiči stále riadia. A nie iba na cestách počas premávky, ale aj v čase oddychu," pridal svoj postreh na olympijskú dopravu vedúci skupiny slovenských vodných slalomárov Robert Orokocký, ktorý práve pre avizované problémy s dopravou nasťahoval prvú skupinu slovenských olympionikov z divokej vody práve do hotela priamo pri kanáli v Šun-ji.

"Čínski vodiči majú presne určené, kedy majú oddychovať, kedy obedovať, večerať. Striktne dodržiavajú aj pokyny o striedaní za volantom, takže mnohokrát sme zostali ich zvykmi trochu zaskočení. Mnohé z ich predpisov sú pre nich zákonom a my ako mimočínski účastníci olympiády sa tomu musíme podriadiť," pokračoval Orokocký. Práve hodinovým cestám z olympijskej dediny do areálu v Šun-ji sa chceli slalomári vyhnúť, a preto si ubytovanie zabezpečili v hoteli priamo v Šun-ji, z ktorého ku kanálu majú päť minút autom. "Chceli sme, aby športovci krátko po tréningu mohli pokojne oddychovať na izbe. Aby sa ničím nemuseli stresovať," vysvetlil Orokocký tímovú stratégiu, na základe ktorej vyberali ubytovacie možnosti v Číne. Lenže spomínaná jednotvárna čínska strava ich teraz núti operatívne korigovať svoju stratégiu. "Doprava sa tu už viditeľne zlepšila, takže vážne uvažujeme nad tým, že v hoteli budeme bývať iba počas samotných olympijských súťaží a počas desaťdňového tréningového pobytu pred začiatkom OH sa presťahujeme do olympijskej dediny. Športovci si to dnešnú noc vyskúšajú a potom sa spoločne rozhodneme. Pohodlie športovcov po tréningu a ničím nerušená príprava na vode sú v tejto chvíli pre nás najdôležitejším faktorom. To máme stále na mysli," dodal Orokocký.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kaliská, Martikán a Cibák skúsia spať v dedine