Kaliská do Zoetermeeru v dobrej nálade i forme

SITA|2. apr 2008 o 14:09

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 2. apríla (SITA) - Olympijská víťazka vo vodnom slalome z Atén 2004 a majsterka sveta zo šampionátu v roku 2005 v austrálskom Penrithe Elena Kaliská bude na konci budúceho týždňa bojovať ...

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 2. apríla (SITA) - Olympijská víťazka vo vodnom slalome z Atén 2004 a majsterka sveta zo šampionátu v roku 2005 v austrálskom Penrithe Elena Kaliská bude na konci budúceho týždňa bojovať v areáli Dutch Water Dreams v holandskom Zoetermeeri na predmestí Haagu v prvej časti internej trojkolovej kvalifikácie slovenských reprezentantov o miestenku na augustové Hry XXIX. olympiády v Pekingu. Jedno miesto pre slovenskú loď vybojovala práve ona na minuloročných majstrovstvách sveta v brazílskom Foz do Iguassu, kde skončila na striebornej priečke. Teraz sa bude rozhodovať o tom, či do čínskej metropoly pocestuje ona, alebo majsterka sveta z Prahy v roku 2006 Jana Dukátová.

Obe kandidátky na olympijskú letenku zvolili odlišnú prípravu. Skúsená, už 36-ročná Elena Kaliská sa po niekoľkotýždňovom sústredení v Austrálii vrátila minulý týždeň domov, už vo štvrtok 3. apríla odcestuje po linke Liptovský Mikuláš - Viedeň - Amsterdam do dejiska prvých kvalifikačných pretekov, kde sa všetku tréningovú drinu pokúsi premeniť na úspešný prvý krok do Pekingu. "Zažila som teplotný šok. V Austrálii som trénovala v optimálnom teplom počasí, tu ma čakal sneh, mráz. Bolo to nepríjemné. Časový posun som zvládla bez väčších problémov, na chlad som si však ešte stále celkom nezvykla. Trpí najmä moje svalstvo. Mám pocit, že z vodného slalomu sa pomaly stáva zimný šport,“ povedala pre agentúru SITA deň pred svojím odchodom do krajiny veterných mlynov a tulipánov Elena Kaliská.

Od návratu od protinožcov trénovala vo svojom domovskom Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši. Počasie jej síce neprialo, ale pochvaľovala si vysoký prietok vody vo Váhu, ktorý jej ponúkol veľmi dobré podmienky na prípravu. "Dnes už máme kvalitné oblečenie, v ktorom chlad cítiť menej, ale aj tak by som prijala o niekoľko stupňov teplejší vzduch i vodu,“ pokračovala zvolenská rodáčka. Počas svojho pobytu v Austrálii absolvovala aj dva štarty na miestnych pretekoch. Sama však cíti, že celkom do súťažného rytmu ju to nedostalo. "Keby som mohla ísť ešte jedny preteky, bolo by to ideálne, ale ani teraz to nie je zlé. Cítim sa dobre, aj keď viem, že vždy je ešte čo zlepšovať,“ skonštatovala historicky najúspešnejšia slovenská vodná slalomárka.

Kanál v Zoetermeeri je kópiou olympijského v Pekingu. Aj preto ho funkcionári Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (SZKDV) vybrali za dejisko kvalifikačných pretekov. Elena Kaliská si ho vyskúšala hneď pri jeho otvorení v roku 2006, odvtedy v ňom nepádlovala. "Teraz sa odtiaľ vrátili Michal Martikán a Ján Šajbidor, ktorí tam absolvovali vyše týždňové sústredenie. Vraveli, že sa tam od otvorenia prakticky nič nezmenilo. Je to ťažký kanál, ale budem mať ešte vyše týždňa na to, aby som spoznala jeho zákernosti. Mala by som tam trénovať dvakrát denne, to by mohlo stačiť. V sobotu budú jedny preteky, v nedeľu potom tie rozhodujúce,“ naznačila svoj program na najbližšie dni víťazka ankety Športovec roka na Slovensku spred štyroch rokov. Sama si uvedomuje, že v boji o Peking už ide do tuhého. "Som v pohode, zatiaľ si nepripúšťam žiadny tlak. Viem však, že s blížiacim sa termínom sa to bude stupňovať. Snažím sa to vnímať tak, že je to len šport. Ten vie byť

nádherný, ale vie aj veľmi sklamať. Ale ak podám v Zoetermeeri výkon na hranici svojich možností, budem spokojná,“ uzavrela Elena Kaliská.



zs;kj;mj

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kaliská do Zoetermeeru v dobrej nálade i forme