Kaliská chce využiť všetky možnosti pre prípravu na OH

SITA|17. júl 2008 o 12:56

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 17. júla (SITA) - Vodná slalomárka Elena Kaliská o týždeň 25. júla odcestuje do Pekingu na Hry XXIX. olympiády v pozícii obhajkyne zlata spred štyroch rokov z Atén. Medzitým sa v roku ...

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 17. júla (SITA) - Vodná slalomárka Elena Kaliská o týždeň 25. júla odcestuje do Pekingu na Hry XXIX. olympiády v pozícii obhajkyne zlata spred štyroch rokov z Atén. Medzitým sa v roku 2005 v austrálskom Penrithe stala majsterkou sveta, vlani v brazílskom Foz do Iguassu vybojovala ziskom striebra pre slovenský ženský kajak miestenku do čínskej metropoly. V dramatickej internej trojkolovej kvalifikácii pre štart na OH zdolala svoju nástupkyňu na tróne svetovej šampiónky z pražských MS 2006 Janu Dukátovú najtesnejšie 2:1, hoci už prehrávala 0:1. Keď rozhodla o svojej účasti na vrcholnom sviatku športovcov celej planéty, využila dve možnosti na tréning v kanáli v areáli Šunji Olympic Rowing-Canoeing park v Pekingu. Na začiatku júna sa tam pripravovala desať dní, potom sa vrátila do Európy, v domácej vode v Liptovskom Mikuláši absolvovala majstrovstvá Slovenska a ziskom ďalšieho titulu potvrdila pozíciu slovenskej jednotky, neskôr sa predstavila na pretekoch 1. kola Svetového pohára v Prahe a opäť odletela do Číny. Tentoraz iba na týždeň, aby ešte stihla záverečné 3. kolo SP v nemeckom Augsburgu, kde si štvrtým miestom zabezpečila konečnú piatu priečku v tejto súťaži. "Som rada, že som sa mohla konfrontovať so svetovou špičkou. Je pravdou, že Praha mi celkom nevyšla (Kaliská nepostúpila do desaťčlenného finále - pozn. SITA), ale v Augsburgu som sa opäť presvedčila, že viem hrať s absolútnou elitou rovnocennú partiu. To, čo som od svojej účasti v pretekoch Svetového pohára čakala, som naplnila,“ zhodnotila svoju účasť v pretekoch skúsená 36-ročná slalomárka.

Po extrémne náročnom programe v júni a na začiatku júla si dovolila na chvíľu vypnúť a vypadnúť z kolotoča cestovania, tréningov a pretekov. "Rovno z Augsburgu som išla do Chorvátska na ostrov Vir, kde som mala tri a pol dňa iba pre seba. Bola som fyzicky i psychicky unavená, stačilo mi to na to, aby si telo oddýchlo, hlava sa vyčistila a opäť som sa mohla vrhnúť do prípravy,“ vysvetľovala rodáčka zo Zvolena. Odvtedy naplno zaberá v domácej vode v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši. "Veľa času trávim na vode a pracujem na technike. Otvorený je iba kanál Váh, ktorý sa možno zdá byť o niečo jednoduchší, ale sú tam aj veľmi ťažké pasáže. Podmienky sú ideálne, vody je aj vďaka pomerne vlhkému počasiu stále dosť. Okrem toho pridávam posilňovňu, behy, ďalšie kondičné cvičenia, merané tréningy. Dolaďovať formu budem až potom v Pekingu,“ pokračovala jedna z najúspešnejších slovenských športovkýň posledných rokov.

V stredu 16. júla si odskočila do Bratislavy, kde absolvovala ďalšiu z radu dopingových kontrol, vybavovala niektoré ďalšie potrebné záležitosti okolo svojej účasti na olympiáde a bola si vo firme Vajda vyzdvihnúť novú loď. "Je to presná kópia tej starej. Nebudem mať teda problém zvykať si na niečo nové. Je v tradičnej tmavomodrej farbe s metalízou. Určite si ju vyskúšam, ale veľmi opatrne, aby som ju pred olympijskými pretekmi nepoškodila,“ neskrývala radosť z nového športového náčinia kajakárka, ktorá už má vo svojej zbierke nielen titul olympijskej víťazky a majsterky sveta, ale aj sedem zlatých medailí z kontinentálneho šampionátu a šesť celkových prvenstiev vo Svetovom pohári.

Do odletu do čínskej metropoly už ostane trénovať doma, chce využiť každú chvíľu. "Napätie zatiaľ necítim. Viem však, že je to také ticho pred búrkou. Ono to určite príde, ale dúfam, že až v Pekingu a tam ma to zdravo naštartuje. Zdravotne som na tom dobre, bodaj by to tak ostalo,“ zakončila Elena Kaliská.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kaliská chce využiť všetky možnosti pre prípravu na OH