Kaliská by si radosť z olympijského zlata zopakovala

Elena Kaliská
Elena Kaliská (Autor: SITA AP)
SITA|11. nov 2008 o 20:00

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Elena Kaliská dokázala v Pekingu obhájiť olympijské zlato spred štyroch rokov z Atén a stala sa len druhou ženou v histórii.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Elena Kaliská dokázala v Pekingu obhájiť olympijské zlato spred štyroch rokov z Atén a stala sa len druhou ženou v histórii, ktorá sa môže popýšiť dvoma najcennejšími kovmi s piatimi olympijskými kruhmi z vodnoslalomárskych súťaží.

Tridsaťšesťročná rodáčka zo Zvolena, ktorá športovo vyrástla v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši, určite tým ešte nedala bodku za svojou kariérou. Zatiaľ však o tom, že by o štyri roky na jubilejných XXX. OH v Londýne skúsila zavŕšiť hetrik, hovorí opatrne.

Londýn obrovská výzva

„Určite by to bolo veľmi pekné. Po tohtoročnej skúsenosti z nominácie na olympijské hry však nechcem predbiehať. Kvalifikovať sa do Pekingu bolo u nás náročnejšie, ako potom samotné olympijské preteky. Uvidíme, čo nám prinesú nové pravidlá, aké zmeny pripraví Medzinárodná kanoistická federácia na londýnsku olympiádu. Keď to bude jasné, potom budem uvažovať, či je to reálne,“ necháva si otvorené zadné dvierka jedna z najúspešnejších vodných slalomárok planéty. Jedným dychom však priznáva, že by si tú radosť chcela zopakovať. „Samozrejme, že je to obrovská nová výzva. Určite, že by som teraz nechcela zaspať na vavrínoch. Je jasné, že sa chcem udržať medzi svetovou špičkou. Pokiaľ bude pohoda a chuť, máme sa o štyri roky na čo tešiť,“ pokračovala s potmehútskym úsmevom Elena Kaliská.

Na vrcholných podujatiach tvrdia muziku staršie pretekárky

V posledných rokoch na vrcholných podujatiach tvrdia muziku práve staršie pretekárky. Niekedy sa zdá, akoby mladé adeptky tohto adrenalínového a divácky mimoriadne atraktívneho športu ani nechceli pustiť k slovu.

„Samozrejme, že čerpáme zo svojich bohatých skúseností, ktoré sme nazbierali počas kariéry. Mladé dievčatá sú síce fyzicky vynikajúco pripravené, ale tým, že azda až príliš chcú, robia chyby a doplácajú na to. Vodný slalom nie je len o sile, ale pretekár musí mať víťazstvá aj v hlave. Samozrejme, že musí mať vycibrenú techniku, nesmie nič zanedbať pri tréningu,“ dáva recept na úspech majsterka sveta z Penrithu 2005, sedemnásobná šampiónka starého kontinentu, ktorá má vo svojej vitríne aj šesť trofejí za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári. Hned aj pripomína, že ani jej nepadli medaily samé z neba.

„Ja som tiež veľmi dlho čakala na úspech. Kým som dosiahla víťazstvá, musela som veľakrát prehrať. Tie mladé dievčatá to však majú vo svojich rukách. Majú sa od koho učiť, veď každá z nich má svoj vzor. Je to len otázka času, kedy na to prídu a potom nás budú valcovať jednu po druhej,“ zahrala sa na prognostičku Elena Kaliská.

V týchto dňoch sa už pripravuje na novú sezónu, ktorej vrcholom budú majstrovstvá sveta v španielskom Seu d´Urgell a európsky šampionát v Nottinghame v Anglicku. Zatiaľ naberá kondíciu aj na ľadovej ploche, keď hráva ženskú extraligu v drese Spišskej Novej Vsi, nezvyčajne teplé počasie jej umožňuje ešte stále jazdiť na liptovskomikulášskej vode. V decembri ju čaká spoločné kondičné sústredenie slovenskej vodnoslalomárskej reprezentácie, na ktorom budú mať hlavné slovo lyžiarske bežky, v kalendári má aj niekoľkotýždňovú prípravu v Austrálii. „No a potom sa už rozbehne sezóna, na ňu sa teším,“ zakončila Elena Kaliská.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kaliská by si radosť z olympijského zlata zopakovala