Kaliská a Martikán hodnotia sezónu rozdielne

SITA|18. dec 2008 o 10:21

Najlepšími športovcami rezortu Ministerstva obrany SR v roku 2008 sa stali olympijskí víťazi vo vodnom slalome z Pekingu Elena Kaliská a Michal Martikán.

BANSKÁ BYSTRICA. Obaja pretekári KTK Dukla Liptovský Mikuláš si ocenenie prevzali v stredu na slávnosti v Štátnej opere v Banskej Bystrici, ktorú ovládli vodáci. Osobných trénerov oboch laureátov Jozefa Martikána a Petra Mráza totiž vyhlásili za najlepších trénerov rezortu a 18-ročný juniorský majster sveta vo vodnom slalome v K1 Martin Halčin sa stal najlepším mládežníkom.

Napínavú pekinskú finálovú jazdu slovenských olympijských víťazov stvárnil slovenský mím Miro Kasprzyk. Dlho sa nevedelo, kto bude z dvojice Martikán - Kaliská víťaz, napokon sa o prvenstvo podelili spoločne. „Bol to pre mňa špeciálny rok. Išiel som najmenej pretekov vo svojej kariére. Boli to však dôležité preteky a som rád, že som dokázal po dlhšom období zvíťaziť na olympijských hrách. Takmer všetko sa mi na tých dôležitých pretekoch podarilo tak, ako som chcel. Takže som spokojný,“ zhodnotil úspešnú sezónu Michal Martikán, ktorý si na vyhlásení armádneho športovca pozrel svoju finálovú jazdu z OH v Pekingu ešte raz: „Všetko mám stále v živej pamäti. Bolo to zvláštne. Videl som tam ešte množstvo chýb, na ktorých odstarňovaní musím pracovať.“

Ťažšiu pozíciu mala v tomto roku Elena Kaliska, keď o olympijskú miestenku musela do poslednej chvíle bojovať s Janou Dukátovou. Preto jej hodnotenie nebolo iba v ružových farbách. „Na jednej strane sú tu pozitíva, no na druhej nemôžem nevidieť aj to, čo mi nevyšlo. Trošičku lepšia mohla byť Európa. Vzhľadom k tomu, že som mala nominačný súboj o olympijskú miestenku s Janou Dukátovou, tak to bolo dosť náročné. Musela som sa dôkladne pripraviť na tieto súboje. Myslím si, že ani štvrté miesto z Krakova nie je zlé, ale bolo by krajšie stáť na pódiu. Záver sezóny bol určite nádherný a bola to čerešnička na torte. Boj na olympijských hrách bol však taktiež ťažký. Voda bola sama o sebe náročná, každý výpadok z koncentrácie mohol spôsobiť ďalšiu chybu, ktorá mohla pretekára posunúť na zadné priečky,“ netajila Elena Kaliská.

Rok 2008 bol pre slovenský armádny šport mimoriadne úspešný. Z OH 2008 v Pekingu zásluhou Kaliskej v K1 a Martikána v C1 získal zlato, na svetových šampionátoch získali športovci zaradení do VŠC Dukla dovedna 9 medailí (bilancia 3 - 4 - 2) a na majstrovstvách Európy 12 cenných kovov (bilancia 2 - 3 - 7). Mládežnícke nádeje Dukly si v roku 2008 vybojovali na juniorských MS 1 zlatú a 2 bronzové medaily, na MEJ po jednom striebre a bronze.

Minister obrany Jaroslav Baška vyzdvihol úspechy Dukly, no podotkol, že z jeho rezortu idú na šport nemalé finančné prostriedky, ktoré treba účelne využívať. Vo vojenskej Dukle sa budú preto redukovať počty zamestnancov. „Pôjde zhruba o dvadsať percent, zväčša ľudí z obslužných činností, ako sú upratovačky a podobne. Nechceme ohroziť športovcov, ktorí podávajú kvalitné výkony. Tento rok sme sa síce museli rozlúčiť aj s niektorými športovcami, no chceme zobrať niektorých z vonku, ktorí podávajú dobré výkony. Finančných prostriedkov na prevádzku bude menej, na druhej strane chceme dať peniaze priamo pre športovcov, napríklad po dohode s mestom v Liptovskom Mikuláši do vybavenia pre vodákov, do techniky, ktorú potrebujú. Potrebujeme si ujasniť, ktoré športy budú v Dukle a ktoré nie,“ prezradil po vyhlásení najlepšieho športovca rezortu obrany minister Baška.

Najlepší športovci rezortu Ministerstva obrany SR

Dospelí:

1. Elena Kaliská (vodný slalom) a Michal Martikán (vodný slalom)

3. Jana Purdjaková (kulturistika)

Ďalší bez určenia poradia (zoradení abecedne): Jozef Gönci (streľba), Marián Jung (vodný motorizmus), Igor Kočiš (kulturistika), Ľuboš Križko (plávanie), Matúš Kunhart - Peter Šoška (zjazd na divokej vode), Peter Pelach (streľba), Alexander Slafkovský (vodný slalom).

Mládež:

1. Martin Halčin (vodný slalom)

2. Ján Bátik - Tomáš Kučera (vodný slalom)

3. Natália Prekopová (biatlon)

Tréneri:

1. Jozef Martikán (vodný slalom) a Peter Mráz (vodný slalom)

Nachádzate sa tu:
Domov