Slafkovského zápas proti Tampe bolel. Je ako Jágr a Hossa, vraví ikonický tréner

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: Sebastian Gervais)
Stanislav Benčat|4. mar 2024 o 14:03

Reportáž zo zápasu NHL Tampa - Montreal.

Pamätáte si, čo ste robili necelý mesiac pred oslavou svojej dvadsiatky? Juraj Slafkovský hral na ľade Tampy Bay svoj 100. zápas v NHL. Nielen on, ale najmä posledné mesiace a roky jeho kariéry sú poriadne hektické. Hotový hokejový rock and roll.

Montreal je mekka hokeja. Pojem. Slávny klub láka vždy. V poslednom čase aj vďaka tomu, že v jeho drese hráva jednotka minuloročného draftu. Juraj Slafkovský je magnet na pútanie pozornosti.

V deň zápasu s Tampou to na štadióne žilo od skorého rána. Na tréning prišla veľká skupina novinárov, ktorá pokrýva dianie v slávnom kanadskom klube. A to je tréning len dobrovoľný.

Slafkovský? Tu s ním určite hovoriť nebudete, na ľad pôjdu skôr náhradníci, vraví jeden z insiderov z prostredia Habs. Tampa púšťa do hľadiska fanúšikov, ktorí si chceli pozrieť tréning slávneho klubu. Vidia však len zopár hráčov.

Rušno v hoteli

„Treba zájsť do hotela, na obed má tlačový brífing tréner Martin St. Louis. Bude tam aj Slafkovský,“ dostávame tip.

„Rozhovor bude možný, ak, tak, po zápase,“ odpíše viceprezidentka hokejovej komunikácie klubu Chantal Machabée.

Tréner Canadiens Martin St. Louis v debate s novinármi.
Tréner Canadiens Martin St. Louis v debate s novinármi. (Autor: Stanislav Benčat)

Aj tak ideme do hotela. Tréner St. Louis hovorí najskôr pre televízie, následne poskytne exkluzívny rozhovor pre vybrané médium, pokračuje agentúrami. „Môžete sa spýtať a nahrať si krátky rozhovor,“ dostávame odpoveď.

Slafkovského čaká 100. zápas v NHL, ako vnímate jeho progres a rast za posledné týždne, pýtam sa kouča.

„Veľmi sa zlepšil, stále sa však len učí byť platným hráčom. Je úžasné vidieť devätnásťročného chlapca s takým obrovským ofenzívnym potenciálom hrať kvalitne aj dozadu,“ chváli ho člen Siene slávy St. Louis.

S partiou Slovákov, ktorí prišli na zápasy do Tampy, ho o chvíľu stretávame. Slafkovský sa ochotne fotí, prehodí zopár slov. „Na zápas sa teším, hrám proti Erikovi Černákovi. Určite ho podpichnem,“ pousmeje sa.

Juraj, prosím si foto

Prítomnosť Montrealu Canadiens v meste je poznať. Tri hodiny pred začiatkom zápasu vidno množstvo fanúšikov Habs. Na rozkorčuľovaní púta najväčšiu pozornosť jednoznačne Slafkovský. Pri mantineli sú totiž desiatky slovenských fanúšikov s vlajkami, dresmi a odkazmi v slovenčine.

Hokejista k nim príde, pózuje na selfie, pozdraví krajanov. V stredovom kruhu prehodí zopár slov s kamarátom Černákom. Ten ho privíta v prvom striedaní zápasu tvrdým hitom pri mantineli. O niekoľko desiatok sekúnd neskôr sa pilier domácej defenzívy pobije s Arberom Xhekajom.

Juraj Slafkovský na rozkorčuľovaní a transparenty v hľadisku.
Juraj Slafkovský na rozkorčuľovaní a transparenty v hľadisku. (Autor: Stanislav Benčat)

Bowman na tribúne

„Je veľký, pripomína mi Jaromíra Jágra,“ vraví pri prvotnom opise Slafkovského najväčšia trénerská legenda hokeja Scotty Bowman. „To bude náročné, dosiahnuť kariéru ako Jágr,“ kontrujeme. „To veru áno. Tak poviem možno iné meno. Marián Hossa. Fandím mu, chlapec má všetkou pred sebou, páči sa mi,“ vraví Bowman.

Deväťnásobný víťaz Stanleyho pohára má 90 rokov, no stále pôsobí veľmi vitálne a sviežo. Hovorí s novinármi a ďalšími hokejovými činovníkmi, na telefóne sleduje výsledky ostatných zápasov. Na štadióne Tampy má rezervované miesto. Počas zimy žije, podobne ako množstvo iných dôchodcov, na Floride.

Montreal vyhráva prvú tretinu 2:0. Slafkovský neboduje, rovnako ani pri treťom góle. Tampa vyrovnáva na 3:3 a ide sa do predĺženia. Nemuselo to tak byť, slovenský útočník však šikovný teč nepretavil na gól. Proti bol reflexívny zákrok brankára Vasilevského.

Aj v deväťdesiatke stále vitálny Scotty Bowman.
Aj v deväťdesiatke stále vitálny Scotty Bowman. (Autor: Archív S.B.)

V extra čase gól nepadne, na rad prídu nájazdy. Slafkovský mohol rozhodnúť, ale forhendová strela nad betón mu nevyšla. Puk nezdvihol do požadovanej výšky. A tak o všetkom rozhodne domáci obor z obrany Victor Hedman.

Krivkajúci a tichý

Pred šatňou Montrealu je krátko po skončení zápasu veľký zhon. Kustódi balia hráčom výstroj a iné príslušenstvo.

„Slafkovský je s lekármi, neviem, či príde,“ dostávame informáciu. Podobne je na tom Černák. Oboch zápas bolel.

Juraj po chvíli okolo nás prejde. Kríva. „Sorry, nemôžem hovoriť. Navyše nám už odchádza autobus,“ povie stroho a odchádza.

V útrobách štadióna sa ešte odfotí s jedným zo zamestnancov Amalie areny.

Jeden hokejový deň sa končí. Juraj Slafkovský sa zverí do opatere masérov a lekárov. Najbližšie sa predstaví na ľade Nashvillu. Aj v meste hudby bude budiť veľkú pozornosť.

Rock and rollová pozornosť pre mladého hokejistu je neustála. Slafkovský ju zatiaľ zvláda s úsmevom a pohodou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slafkovského zápas proti Tampe bolel. Je ako Jágr a Hossa, vraví ikonický tréner