ŠOK, ale nie šok. Košiciam vládne hokej, Slafkovský strieda na tróne Černáka

Juraj Slafkovský po prílete z olympiády v Pekingu na Slovensko.
Juraj Slafkovský po prílete z olympiády v Pekingu na Slovensko. (Autor: TASR)
Sportnet|3. mar 2023 o 20:53 (aktualizované 3. mar 2023 o 21:22)

Mimoriadne úspešný rok má odozvu aj v jeho rodnom meste.

KOŠICE. V minulom roku dosiahol z pohľadu slovenského športu historické méty. Vitrína hokejistu Juraja Slafkovského sa najnovšie rozrástla o prestížne ocenenie v jeho rodnom meste.

Stal sa víťazom ankety Športová osobnosť Košíc (ŠOK) 2022, ktorej slávnostné vyhlásenie sa uskutočnilo v piatok 3. marca.

Slafkovský triumfoval spomedzi desiatky finálových laureátov, ktorú zostavili členovia Košickej športovej akadémie. Tú tvoria novinári a členovia vyhlasovateľa ankety.

Juraj Slafkovský sa vlani ako prvý hokejista zo Slovenska stal jednotkou v nováčikovskom drafte NHL. Hneď za ním nasledoval jeho krajan Šimon Nemec.

V premiérovej sezóne v najprestížnejšej hokejovej lige sveta odohral Slafkovský v drese Montrealu Canadiens doposiaľ 39 stretnutí, na konto si pripísal štyri góly a šesť asistencií.

Športová osobnosť Košíc ŠOK 2022

Kategória TOP 10

Víťaz: Juraj Slafkovský (hokej)

Ďalší laureáti (bez určenia poradia): Zuzana Binar Mimovičová (plávanie), Erik Černák (hokej), Michal Dudovič (florbal), Alexandra Filipová (kickbox), Sylvain Galus (nohejbal), Boris Makojev (zápasenie), Zuzana Paňková (vodný slalom), Nikola Seničová (vzpieranie), Martin Straňovský (hádzaná)

Od polovice januára nútene pauzuje pre zranenie v dolnej časti tela, prvotné prognózy hovorili o zhruba trojmesačnej absencii.

Stále len 18-ročný Košičan, ktorý pred odchodom do zámoria pôsobil vo fínskom TPS Turku, sa vlani vrchovatou mierou podieľal na historicky prvom medailovom úspechu, ktorý slovenská hokejová reprezentácia dosiahla na olympijských hrách. V Pekingu získali Slováci bronz.

Slafkovský sa so siedmimi gólmi stal najlepším strelcom a bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča celého turnaja. Spolu s brankárom Patrikom Rybárom si vyslúžil aj miesto v All star tíme.

V ankete Športová osobnosť Košíc nadviazal na Erika Černáka, dvojnásobného víťaza Stanleyho pohára s Tampou Bay Lightning, ktorý sa z prvenstva tešil v predchádzajúcich dvoch rokoch. Celkovo šlo už o štrnásty ročník ankety.

"Srdečne pozdravujem všetkých športovcov a hostí galavečera. Veľmi ma mrzí, že nemôžem byť medzi vami. Aspoň na diaľku sa vám chcem poďakovať za ocenenie v ankete Športová osobnosť Košíc.

Verím, že mi zachováte priazeň a ja vás budem aj naďalej baviť svojimi hokejovými výkonmi. Gratulujem aj všetkým ostatným oceneným športovcom," uviedol Slafkovský prostredníctvom videonahrávky.

Cenu za neho prevzal bývalý slovenský reprezentant a zároveň víťaz ankety za rok 2018 Ladislav Nagy.

Slafkovského trénoval v reprezentácii do 20 rokov ďalší z hokejistov, ktorý už zavesil korčule na klinec, Rastislav Staňa.

Spoločne zažili aj juniorský šampionát v decembri 2021, ktorý bol po pár dňoch zrušený pre stúpajúce pozitívne prípady ochorenia covid-19.

"Spomínam si, ako vtedy Juraj sedel nešťastný v kabíne a smutne hovoril: Sú to už moje tretie majstrovstvá a ešte som neskóroval.

Bol to jeho druhý juniorský šampionát, raz si dovtedy zahral za áčko. Bol veľmi nešťastný, ale nevedel, čo príde," spomínal na pódiu Staňa.

Predchádzajúci víťazi ankety:

2021 – Erik Černák (hokej)

2020 – Erik Černák (hokej)

2019 – Tibor Sahajda (atletika)

2018 – Ladislav Nagy (hokej)

2017 – Zuzana Jusková (plávanie)

2016 – Zuzana Žirková (basketbal)

2015 – Anna Karolína Schmiedlová (tenis)

2014 – Alexander Vaško ml. (vodné lyžovanie)

2013 – Richard Štochl (hádzaná)

2012 – Igor Kočiš (kulturistika)

2011 – Lucia Kupčíková (basketbal)

2010 – Peter Bartoš (hokej)

2009 - Dana Velďáková (atletika)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»ŠOK, ale nie šok. Košiciam vládne hokej, Slafkovský strieda na tróne Černáka