Nóri vôbec neštartovali. Prestížne preteky prvýkrát vyhrala pretekárka mimo Európy

Jessie Digginsová.
Jessie Digginsová. (Autor: AP/Alessandro Trovati)
TASR|10. jan 2021 o 14:31

V záverečnej etape bola druhá.

Tour de Ski - Val di Fiemme (Taliansko)

8. etapa

1.Ebba AnderssonováŠvédsko36:45,6 min
2.Jessica DigginsováUSA+ 9,2 s
3.Delphine ClaudelováFrancúzsko+ 32,6 s

VAL DI FIEMME. Americká bežkyňa na lyžiach Jessie Digginsová sa stala celkovou víťazkou Tour de Ski. Stačilo jej na to 2. miesto v záverečnej 8. etape - pretekoch na 10 km s hromadným štartom voľnou technikou.

V nedeľu ju v talianskom Val di Fiemme zdolala iba Švédka Ebba Anderssonová o 9,2 sekundy. Tretia bola Francúzka Delphine Claudelová s mankom 32,6 sekundy na víťazku.

Digginsová sa v 15. edícii Tour stala vôbec prvou víťazkou mimo Európy. Na prestížnom podujatí však chýbala nórska reprezentácia, ktorá vládla Tour uplynulých sedem rokov. Účasť v tomto ročníku odriekla pre obavy z koronavíusu.

Američanka mala už pred záverečnou etapou výrazný náskok, pred druhou Juliou Stupakovou z Ruska viedla o 54 sekúnd. Celé preteky si kontrolovala svoju pozíciu a hoci od polovice trate mala Anderssonová pohodlný niekoľkosekundový odstup, Digginsovej vedúcu pozíciu neohrozovala.

Švédka napokon dobehla do cieľa s prehľadom prvá a dosiahla svoje premiérové etapové víťazstvo na TdS. Navyše, v celkovej klasifikácii sa posunula na tretie miesto pred Fínku Kristu Pärmäkoskiovú. Tá napokon klesla až na 5. priečku za Rusku Tatianu Sorinovú. Druhá bola Stupaková.

Digginsová sa vďaka triumfu na Tour pripísala 400 bodov do hodnotenia Svetového pohára a dostala sa na prvé miesto. Na konte má 932 bodov, druhá je Stupaková (802) a tretia Američanka Rosie Brennanová so 794 bodmi.

celkové poradie Tour de Ski (8 z 8)

1.Jessica DigginsováUSA3:04:45,8 h
2.Julia StupakováRusko+1:24,8 min
3.Ebba AnderssonováŠvédsko+2:00,8 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Nóri vôbec neštartovali. Prestížne preteky prvýkrát vyhrala pretekárka mimo Európy