Jeremy Roenick skončil v NHL po 20 sezónach

Jeremy Roenick
Jeremy Roenick (Autor: TASR/AP)
SITA|5. aug 2009 o 10:50

Americký hokejový útočník Jeremy Roenick plánuje vo štvrtok na tlačovej konferencii oznámiť ukončenie kariéry.

SAN JOSE. Tridsaťdeväťročný center, ktorý má za sebou 20 sezón v zaoceánskej NHL, prijal toto rozhodnutie po najhoršom roku vo svojej kariére, keď v 42 zápasoch strelil len 4 góly a po decembrovej operácii ramena chýbal na ľade svojmu tímu San Jose Sharks viac ako dva mesiace. Počas kariéry odohral v NHL v dresoch Chicaga, Phoenixu, Philadelphie, Los Angeles a San Jose 1363 zápasov a pripísal si v nich 513 gólov a 703 asistencií.

V 154 zápasoch play-off k nim pridal ďalších 53 presných zásahov a 69 gólových prihrávok. Rodák z Bostonu, ktorého v roku 1988 draftovalo v 1. kole Chicago z celkovo 8. miesta, nikdy nezískal Stanleyho pohár. Najbližšie k nemu bol v roku 1992, keď jeho Chicago podľahlo v jednej z najlepších finálových sedemzápasových sérií v histórii tejto trofeje Pittsburghu. Roenick reprezentoval USA na dvoch zimných olympijských hrách (1998 a 2002). Zo Salt Lake City si pred siedmimi rokmi priviezol bronzovú medailu. Kov rovnakého lesku vybojoval aj na Kanadskom pohári v roku 1991.

Žerdev po arbitráži voľným hráčom

Hokejový klub zaoceánskej NHL New York Rangers sa rozhodol neakceptovať rozhodnutie arbitrážnej komisie v prípade útočníka Nikolaja Žerdeva. Ten sa tak stal voľným neobmedzeným hráčom a môže podpísať novú zmluvu s ľubovoľným klubom. Dvadsaťštyriročný ruský pravý krídelník dostal v utorok od arbitráže v Toronte nárok na ročný kontrakt na 3,9 milióna dolárov, čo bolo o 650-tisíc dolárov viac, ako mu ponúkli v rámci kvalifikačného návrhu Rangers. Rodák z Kyjeva však pôvodne žiadal od arbitráže až 4,5 milióna dolárov. Žerdev v uplynulej sezóne v 82 zápasoch základnej časti NHL strelil 23 gólov a na ďalších 35 prihrával. Spoločne so Scottom Gomezom bol s 58 bodmi druhým najproduktívnejším hráčom "jazdcov" za Nikom Antropovom (59 bodov). Ani jeden z tejto trojice už nie je hráčom Rangers. Tím z Manhattanu je síce momentálne 5 miliónov dolárov pod platovým stropom, ale chýba mu jeden špičkový center, zatiaľ čo krídelníkov majú viac ako na štyri útoky.

Držiteľ zlatej medaily z májového svetového šampionátu vo Švajčiarsku odohral v NHL 365 zápasov v dresoch Columbusu a New York Rangers a zaznamenal v nich 239 bodov (99+140).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jeremy Roenick skončil v NHL po 20 sezónach