Slováci prídu o polovicu tímu. Šéf NHL vytiahol posledný tromf

Jonathan Toews (vľavo) a jeho spoluhráč z Chicaga Marián Hossa.
Jonathan Toews (vľavo) a jeho spoluhráč z Chicaga Marián Hossa. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|4. apr 2017 o 20:43

Vedenie NHL má na stole rovnakú ponuku, s akou pri predchádzajúcich piatich olympiádach súhlasilo. Teraz však chce liga získať viac.

BRATISLAVA. Hokejový turnaj na olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu 2018 bude bez hráčov z NHL. Aspoň nateraz to tak vyzerá.

Vedenie najlepšej ligy planéty oznámilo, že na budúci rok vo februári pre olympiádu nepreruší sezónu.

Na turnaji v Pjongčangu si tak nezahrajú hviezdy svetového hokeja ako Alexander Ovečkin, Sidney Crosby, Henrik Lundqvist, Patrick Kane či Marián Hossa.

Alebo bude všetko napokon inak? Čo bude rozhodnutie NHL znamenať pre slovenskú reprezentáciu? A môže ešte vedenie zámorskej súťaže zmeniť postoj?

1. Prečo NHL nechce pustiť hráčov na olympiádu?

Hokejisti z NHL štartovali na predchádzajúcich piatich olympiádach. Vedenie súťaže však tvrdí, že z toho nemá žiadny úžitok.

Ligu preruší na vyše dva týždne v čase, keď na americkom trhu nemá konkurenciu v podobe amerického futbalu a bejzbalu. Prichádza tak o peniaze.

NHL argumentuje zraneniami a únavou hráčov po náročnom olympijskom turnaji. Na hrách v Soči 2014 utrpeli štyria hráči zranenia, ktoré ich vyradili do konca sezóny (jedným z nich bol Slovák Tomáš Kopecký).

Hráči z NHL sa na olympijských hrách nepredstavia.
Hráči z NHL sa na olympijských hrách nepredstavia. (Autor: TASR/AP)

Dlho boli problémom náklady na cestu do dejiska hier a poistné za hráčov. V minulosti tieto položky hradil Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Teraz to odmietol, peniaze však zohnala Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). V zásade tak má NHL na stole rovnakú ponuku, s akou súhlasila pri predchádzajúcich piatich olympiádach – my pustíme hráčov, vy zaplatíte cestovné a poistky.

Ani to však nezmenilo postoj NHL. Šéf ligy Gary Bettman peniaze odmietol s tým, že boli pôvodne určené na rozvoj hokeja vo svete. NHL mala ďalšie požiadavky, chcela napríklad podiel na marketingu súvisiacim s olympiádou.

Koľko hráčov majú v NHL

Kanada: 438 hráčov

USA: 258 hráčov

Švédsko: 84 hráčov

Rusko: 40 hráčov

Fínsko: 39 hráčov

Česko: 35 hráčov

Švajčiarsko: 14 hráčov

Slovensko: 13 hráčov

Nemecko: 7 hráčov

Nórsko: 2 hráči

Slovinsko: 1 hráč

Kórejská republika: 0 hráčov

Uvádzame krajiny, ktoré budú štartovať na OH 2018. Údaje sú za túto sezónu.

Vedenie ligy tvrdí, že pripraví program novej sezóny bez olympijskej prestávky. „Považujeme túto záležitosť za uzavretú,“ uvádza sa vo vyhlásení.

2. Aký je postoj hráčov?

Hokejistov rozhodnutie NHL pobúrilo, na olympiáde štartovať chcú.

„Hráči sú veľmi sklamaní a jednoznačne nesúhlasia s týmto krátkozrakým rozhodnutím NHL. Vzdávame sa jedinečnej príležitosti ukázať našu hru celému svetu,“ uvádza sa v stanovisku Hráčskej asociácie NHL.

Hokejisti poukázali aj na to, že vedenie ligy nezmenilo postoj, hoci náklady na cestovné a poistky prevezme IIHF. „Snaha NHL obviňovať iných je rovnako nešťastná ako jej rozhodnutie,“ tvrdí hráčska asociácia.

3. Budú hráči utekať na olympiádu?

Vedenie NHL má v ťažení proti olympiáde jeden veľký problém – Alexandra Ovečkina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slováci prídu o polovicu tímu. Šéf NHL vytiahol posledný tromf