Jazdila akoby po skalách. Tréner zvažoval, či Vlhovú pustí na trať

Petra Vlhová s vysokým štartovým číslom nemala šancu.
Petra Vlhová s vysokým štartovým číslom nemala šancu. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Juraj Berzedi, SITA|30. jan 2016 o 11:36

Rozbitá a hrboľatá trať ju pripravila o nádej. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nepostúpila v Maribore do druhého kola obrovského slalomu.

MARIBOR. Výrazné oteplenie z ostatných dní skomplikovalo situáciu nielen organizátorom, ale aj pretekárom. Na rozbitú trať Pohorje 2 sa Petra Vlhová spustila so štartovým číslom 56. Do cieľa dorazila na 41. mieste so stratou 7,03 s na líderku Evu-Mariu Bremovú.

„Bol to riadny boj. Trať bola strašne rozbitá a s vysokým štartovým číslom to bolo nesmierne nebezpečné. Snažila som sa ísť naplno, ale na tej zjazdovke sa nedalo nič robiť. Do oblúkov som sa vôbec nemohla položiť,“ uviedla po pretekoch hlúčiku slovenských novinárov dvadsaťročná lyžiarka.

Ako korčuľovanie na hrboľoch

Tréner Ivan Iľanovský chvíľu uvažoval, či ju vôbec pustí na trať. „Robili sa tam veľké diery. Bolo to hrozné, akoby jazdila po skalách alebo korčuľovala na hrboľatom ľade. S lyžovaním to nemalo nič spoločné. Som rád, že v zdraví dorazila do cieľa,“ prezradil Iľanovský.

petra_gabo2_res.jpg

Petra Vlhová nemala v prvom kole šancu. FOTO - Gabriel Kuchta / SME.

Nad tým, či nastúpi, Vlhová vôbec neuvažovala. Na druhej strane priznáva, že šanca postúpiť do druhého kola bola minimálna.

„Tréner mi povedal, že po odjazdení štyroch desiatok pretekárok ma mal chuť stiahnuť z kopca. Pred štartom som si pozrela niektoré jazdy v televízii. Chcela som to vyskúšať, hoci som vedela, že šanca postúpiť je asi jedno percento,“ tvrdí Vlhová, ktorá nenadviazala na výborné 14. miesto z obrovského slalomu vo Flachau.

Šťastná ruka pri žrebe

Po náročných pretekoch cítila únavu viac ako inokedy. „Hrbole vám zoberú všetku silu, ktorú máte. Trochu ma už boleli nohy, keďže boli stále v napätí. Až po príchode do cieľa sa uvoľnili,“ doplnila.

Po druhom kole obrovského slalomu si pôjde spoločne s Veronikou Velez-Zuzulovou zatrénovať pred zajtrajšou najtočivejšou disciplínou. „Teším sa na slalom, ale nie na podmienky. Treba sa však s nimi vysporiadať. Dúfam, že budem mať šťastnú ruku pri žrebe a vytiahnem si jednotku,“ zapriala si Vlhová.

gabomaribor_res.jpg

Na katastrofálne podmienky doplatili viaceré pretekárky. Napríklad Američanka Megan McJamesová. FOTO - Gabriel Kuchta / SME.

Spoločne s krajankou Velez-Zuzulovou budú štartovať medzi najlepšími siedmimi pretekárkami. „Keby do zajtra napršalo, bolo by to možno lepšie. Trať by nasolili, čo by pomohlo,“ konštatoval Iľanovský.

Vychytala detaily

Napriek nezdaru v Maribore je skúsený kormidelník s touto sezónou nadmieru spokojný. „V tomto ročníku do seba zapadli viaceré veci, ktoré v minulosti nefungovali. Upravila si stravu, zlepšila techniku na lyžiach a dokáže lepšie analyzovať jazdy a eliminovať chyby. Dôležitá je aj pohoda v tíme. Na tejto úrovni je to o detailoch. Keď sa vychytajú, prídu úspechy,“ vraví 50-ročný tréner.

lindsey_res.jpg

Aj Lindsey Vonnová mala v prvom kole veľkú stratu. FOTO - Gabriel Kuchta / SME.

Podľa neho má jeho zverenkyňa veľké predpoklady, aby raz jazdila aj kĺzavé disciplíny. „Naposledy stála na zjazdových lyžiach v auguste. Všetko záleží od tréningu a podmienok. Teraz sa zameriavame na točivejšie disciplíny, ale v budúcnosti z nej môže byť komplexná pretekárka,“ uzavrel.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní

Obrovský slalom žien (1. kolo):

Maribor (Slovinsko)

1. Eva-Maria Bremová Rakúsko 1:12,85 min
2. Viktoria Rebensburgová Nemecko + 0,37 s
3. Lara Gutová Švajčiarsko + 0,53 s
4. Nina Lösethová Nórsko + 0,85 s
5. Tina Weiratherová Lichtenštajnsko + 1,22 s
6. Ana Drevová Slovinsko + 1,30 s
41. Petra Vlhová SR +7,03 s

Obrovský slalom žien - celkové výsledky:

1. Viktoria Rebensburgová Nemecko 2:29,82 min
2. Ana Drevová Slovinsko + 0,32 s
3. Tina Weiratherová Lichtenštajnsko + 0,34 s
4. Eva-Maria Bremová Rakúsko + 0,41 s
5. Nina Lösethová Nórsko + 1,04 s
6. Maria Pietiläová-Holmnerová Švédsko + 1,20 s
41. Petra Vlhová SR nepostúpila do 2. kola
Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Jazdila akoby po skalách. Tréner zvažoval, či Vlhovú pustí na trať