Jaromír Henyš - agent, ktorý objavil Cháru

Jaromír Henyš.
Jaromír Henyš. (Autor: FOTO - www.hokej.cz)
Peter Fukatsch|6. feb 2010 o 00:00

Za socializmu pracoval ako šéfmontér na stavbe. Po novembri 1989 sa stal svetovým hokejovým agentom a objavil Zdena Cháru.

„Je to krásne. Začnete spolupracovať so štrnásťročným chlapcom, ktorý pred vašimi očami rastie ľudsky i športovo. Zrazu má devätnásť, a vy si môžete povedať: Môj hráč,“ píše Henyš (1943 - 1. 2. 2010) vo svojej knihe Hokejový agent vypovedá.

Zdeno Chára bol jeho hráč. V Trenčíne ho nechceli. Vraj je privysoký (dnes má 206 cm) a neohrabaný. Mal sedemnásť, keď ho Henyš zobral do pražskej Sparty. Upratovačka na štadióne upozornila agenta a chlapca: „Vážení, basketbalová hala je o sto metrov ďalej.“

Henyš sa na svoju pôvodnú prácu šéfmontéra nesťažoval. Naučil sa komunikovať s ľuďmi. Potom vyštudoval televýchovnú fakultu, odbor plávanie. K hokeju sa dostal ešte v časoch socializmu. Jeho zať David Volek (za Islanders hrával už v roku 1988) ho poprosil, aby ho zastupoval. „Pre agenta je hráč adoptívnym synom,“ napísal Henyš.

Chára mu to oplatil. Dnes je najlepším obrancom najlepšej ligy sveta, hokejistom s najtvrdšou strelou.
Henyš zomrel po dlhej, ťažkej chorobe. Bol agent i organizátor. Jeho zásluhou sa hral v Česku prvý zápas hokejových hviezd extraligy.

Nachádzate sa tu:
Domov