Japonci našli odpoveď na Speedo LZR Racer

SITA|14. máj 2008 o 10:37

TOKIO 14. mája (SITA, AFP) - Výzva trénera japonského národného tímu plavcov Norimasu Hiraia k mobilizácii síl na vyprodukovanie modelu plaviek kvalít porovnateľných s tými, aké ponúka revolučný typ Speedo ...

TOKIO 14. mája (SITA, AFP) - Výzva trénera japonského národného tímu plavcov Norimasu Hiraia k mobilizácii síl na vyprodukovanie modelu plaviek kvalít porovnateľných s tými, aké ponúka revolučný typ Speedo LZR Racer, bola vypočutá. Japonský producent syntetických materiálov Yamamoto Corp. oznámil vyvinutie tkaniva, ktoré bude ešte rýchlejšie ako výrobok britskej konkurencie. Spoločnosť už zaslala vzorky svojho vynálezu s názvom Biorubber Swim-SCS Fabric trom japonským dodávateľov plaveckého vybavenia Mizuno, Asics a Descente. "Výrobok nie je iba výsledkom nášho podnikateľského úsilia. Cieľom bolo aj pomôcť japonským plavcom, aby mali rovnocenné podmienky s konkurenciou," uviedol prezident spoločnosti Tomizo Jamamoto.

Japonská plavecká federácia dala trojici svojich dodávateľov čas do 30. mája, aby prišli s modelom, ktorý by zmazal náskok tímov využívajúcich značku Speedo. "Chceli by sme odbúrať strach medzi plavcami. Preto sme oslovili tri spoločnosti, aby sa pustili do boja so Speedom," potvrdil objednávku výkonný riaditeľ japonskej federácie Kazuo Sano.

"Je to plavecký doping," posťažoval sa v závere apríla na Speedo LZR Racer kouč skupiny, v ktorej sa pripravuje aj dvojnásobný olympijský víťaz z Atén na 100 a 200 m prsia Kosuke Kitadžima. "Nemám obavy o svojho zverenca, ale tie plavky mi nedajú spávať," poukázal Hirai na skutočnosť, že z 19 svetových rekordov vytvorených od februára tohto roku iba jeden nebol dosiahnutý za pomoci LZR Racer.

"Ak sa niečo nezmení, musíme prehodnotiť naše medailové ambície. Chcem, aby japonské firmy vyvinuli podobný model," vyhlásil vtedy Hirai. V Pekingu si Japonci budú brúsiť zuby na päť medailí z plaveckých disciplín, čo je oproti ôsmim kovom z Atén ústup z pozícií.

Najväčšie japonské želiezko v ohni Kitadžima vyskúšal na aprílovom národnom šampionáte nové plavky z dielne Mizuna a na 200 m prsia vytvoril najlepší svetový výkon roka 2:08,84. Sám plavec však vyzdvihol predovšetkým psychologický účinok moderných materiálov: "Dôležité je najmä to vedomie, že ste v týchto plavkách rýchlejší."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Japonci našli odpoveď na Speedo LZR Racer