11.08.2024 08:00
Deň 16
Minúta po minúte
Live

Dominancia Slovenska sa skončila. Vodnoslalomárskou veľmocou sa stalo Francúzsko

Jakub Grigar na OH 2024 v Paríži.
Jakub Grigar na OH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. aug 2024 o 13:31

Na počínanie slovenských vodákov sa bol dvakrát pozrieť aj veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth.

PARÍŽ. Francúzi predstihli na týchto olympijských hrách Slovensko a sú už najúspešnejšia vodnoslalomárska krajina pod piatimi kruhmi.

Na počínanie slovenských vodákov, ktorí si odniesli z olympijského kanála jedinú medailu, sa bol dvakrát pozrieť aj veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth.

Bronz v podaní kanoistu Mateja Beňuša v C1 však osobne nezachytil.

Francúzski vodnoslalomári získali tri medaily (1-2-0) a v súčasnosti tak majú celkovú bilanciu 8-5-8.

Domáci vyrovnali počet zlatých medailí v podaní Slovákov, no majú viac strieborných i bronzových.

Nicolas Gestin (zlato, C1), Titouan Castryck (striebro, K1) a Angele Hugová (stribero, kajak kros) sa mohli na kanáli oprieť o masívnu podporu domáceho publika.

Slalomársky program vo Vaires-sur-Marne trval desať dní a takmer po celý čas boli tribúny plné.

"Vodný kanál sa zásadne zmenil počas olympijských hier. Normálne tam býva priestor pre zhruba 5000 až 10.000 divákov, teraz vytvorili priestor pre niekoľko desiatok tisíc fanúšikov.

To, samozrejme, zásadne poznačilo aj fungovanie tohto regiónu. Mal som šťastie byť tam dvakrát na súťažiach vodných slalomárov.

Mám pocit, že polícia aj miestna samospráva vytvorili také podmienky na kontrolu a priepustnosť, že nevznikli žiadne zásadné problémy," povedal Šoth pre TASR.

Väčšie šťastie na slovenské úspechy mal na dvorcoch Roland Garros, kde dosiahla historický úspech Anna Karolína Schmiedlová.

Slovenka postúpila až do semifinále a obsadila štvrté miesto, čo je pre slovenský tenis najlepší výsledok pod piatimi kruhmi v ére samostatnosti.

"Mal som šťastie byť na troch zápasoch Karolíny Schmiedlovej, keď sa jej podarilo vyhrať. Takéto pozitívne momenty zostanú v pamäti," povedal Šoth.

Olympijské hry, na ktorých boli dejiskom niektorých športov samotné ulice Paríža, ovplyvnili do výraznej miery aj miestnych.

Nedeľný záverečný ceremoniál nie je na rozdiel od otváracieho na rieke Seina, no tento víkend je v uliciach mesta maratón mužov, žien i nový, všeľudový, na ktorom sa zúčastnili amatérski bežci.

"Ovplyvnilo ich to podstatne, pretože hlavná trasa ženského a mužského maratónu je okolo rieky Seiny až po Versailles.

Je v miestach, kde väčšia Parížanov prechádza cez Seinu. Miestni sa však pripravili, keďže sa už mnoho týždňov pred olympiádou zdôrazňoval práve tento moment," vysvetlil veľvyslanec pre TASR.

Nespokojnosť Francúzov a Parížanov s hrami podľa neho zmiernil fakt, že mnohí počas ich konania odcestovali, ale aj úspech domácich športovcov.

Tí mali v nedeľu predpoludním na konte 62 medailí (16-24-22), čo je najlepší výkon po 124 rokoch a druhý najlepší vôbec.

Viac cenných kovov mali Francúzi len na parížskych hrách v roku 1900 (102).

"Primátorka Anne Hidalgová dostala na tento svoj mandát štyrikrát viac prostriedkov ako bežne.

Išlo o mestskú olympiádu, ktorá má obrovský úspech aj za cenu istého diskomfortu Parížanov, pretože minimálne 800.000 z nich malo problémy s pohybom v centre mesta či v prístupe do svojich bytov a garáží.

Toto bolo cítiť hlavne v júni a júli pred olympiádou, ale keďže mnohí Parížania počas hier odišli a francúzski športovci sú navyše mimoriadne úspešní, tak tá krivka nespokojnosti prudko klesá.

Myslím si, že dnes eufória z francúzskych výsledkov na olympiáde ďaleko prevyšuje alebo presahuje negatívny moment spred nej," zhodnotil Šoth.

Hádzanári Dánska.
teraz
Hádzanári Dánska nemali zľutovanie. Svojho súpera deklasovali a oslavujú zlatoSeverania napodobnili pod piatimi kruhmi triumf z Ria de Janeiro v roku 2016.
teraz
Léon Marchand.
dnes 15:04
Najúspešnejším olympionikom je domáci miláčik publika. Číňanka má až 6 kovov, ale ani jedno zlatoZ pohľadu zisku zlatých medailí sa najúspešnejšou ženou stala plavkyňa Torri Huskeová.
dnes 15:04
Volejbalistky Talianska.
dnes 14:32
Volejbalistky Talianska nedali šancu obhajkyniam z USA a oslavujú zisk zlata Reprezentantky Talianska získali vôbec prvý cenný kov v histórii.
dnes 14:32
Faith Kipyegonová.
dnes 08:51
Kenská atlétka zavŕšila zlatý hetrik rekordom. Zapísala som sa do histórie, reagovalaOlympijskou šampiónkou sa predtým stala v Riu de Janeiru a potom i v Tokiu.
dnes 08:51
Radosť basketbalistiek Austrálie.
dnes 13:24
Belgický sen o prvej medaile sa rozplynul. Súboj o bronz ovládli AustrálčankyVo finále olympijského turnaja sa stretnú basketbalistky USA s domácim Francúzskom.
dnes 13:24
Lietadlo Volocopter počas skúšobného letu.
dnes 13:10
Lietajúce taxíky certifikáciu pre OH v Paríži nezískali, mohli by sa objaviť v Los AngelesV nedeľu pri príležitosti posledného dňa olympiády uskutočnili skúšobný let lietajúceho taxíka.
dnes 13:10
Jakub Grigar na OH 2024 v Paríži.
dnes 13:31
Dominancia Slovenska sa skončila. Vodnoslalomárskou veľmocou sa stalo FrancúzskoNa počínanie slovenských vodákov sa bol dvakrát pozrieť aj veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth.
dnes 13:31
Dominique Lasconi Mulamba (vľavo).
dnes 12:24
Africký šprintér mal pozitívny dopingový test, v Paríži súťažil v stovke mužovPozitívny test mal 4. augusta, deň po svojom behu.
dnes 12:24
Brazílska futbalistka Marta vo finálovom zápase proti USA.
dnes 07:571
Futbalová ikona Marta získala v Paríži tretie striebro, za Brazíliu asi odohrala posledný zápasV Paríži štartovala už na svojej šiestej olympiáde.
dnes 07:571
Matej Beňuš s bronzovou medailou z OH 2024.
dnes 10:04
Beňuš sa zaradil medzi multimedailistov slovenskej histórie, na čele rebríčka je KuzminováV rebríčku slovenských športovcov predstihol Matej Beňuš dvakrát bronzového strelca Jozefa Gönciho.
dnes 10:04
Francúzsko - USA: ONLINE prenos z finále basketbalu žien na OH 2024 v Paríži.online
dnes 12:30
ONLINE: Francúzsko - USA dnes, basketbal na OH 2024, LIVE (finále - ženy)Sledujte online prenos z finále basketbalu žien na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - USA.
dnes 12:30
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Dominancia Slovenska sa skončila. Vodnoslalomárskou veľmocou sa stalo Francúzsko