Jakub Haviarik: Potešili ma všetky výsledky

Jakub Haviarik.
Jakub Haviarik. (Autor: archív J. H.)
Peter Podolinský|22. jún 2018 o 00:00

Sezóna prekážkových behov je v plnom prúde.

Sezóna prekážkových behov je v plnom prúde. JAKUB HAVIARIK si k Spartan Race pridal aj poľské Barbarian Race. Ako ich vnímal, sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.

Máte za sebou trochu zmenu, štart na Barbarian Race v Poľsku. Čo vás na tieto preteky zaviedlo? V čom sa líšia od Spartan Race? Ako ste si počínali na trati?

– Na tieto preteky ma zaviedlo hlavne pozvanie od organizátorov, ktoré sme dostali aj s Peťom. Preteky vyzerali byť zaujímavé, tak sme sa rozhodli ísť ich vyskúšať. Od pretekov Spartan Race sa líšia najmä náročnosťou prekážok. Čo sa týka bežeckej časti pretekov, tá sa od Spartan Race veľmi nelíšila. Užili sme si náročný terén, dlhé stúpania a prudké zbehy. Naozaj pekná trať, no ako som spomínal, rozdiel bol v prekážkach, pretože tu boli prekážky niekoľkonásobne ťažšie ako na Spartan Race. Bolo tu veľa rúčkovaní rôzneho charakteru a veľa technických prekážok, takže moje silové schopnosti a takisto aj moja šikovnosť boli preverené. Na trati som si do určitej chvíle počínal dobre, kontroloval som si 3. miesto, potom sa to však začalo kaziť. Pokazil som balančnú prekážku, na ďalšej som stratil obe topánky, takže som sa musel obúvať a v závere som začal pociťovať únavu z náročných týždňov, množstva pretekov a tréningov, takže som prišiel o 3. miesto a do cieľa som dobehol na 4. mieste. Bol som však spokojný, pretože som si vyskúšal niečo nové a určite Barbarian Race odporúčam. Na druhý deň som mal ešte bežať dlhšiu verziu sobotných pretekov, no pre spomínanú únavu som si dal oddych.

Okrem nich ste zvládli pár pretekov Spartan Race. Aké boli? Ktorý výsledok vás najviac potešil?

– Užil som si preteky v Kutnej Hore, ktoré mali aj taký mestský charakter, pretože sa bežalo v historickej časti tohto mesta. Tu som skončil štvrtý, čo bolo fajn s prihliadnutím na to, že som pár minút bežal v protismere. Potom tu boli preteky na Donovaloch, kde to bolo 4. a 3. miesto. Takisto parádne preteky, konečne aj s kopcami. Kopcovité Donovaly vystriedal rovinatý Krakow, kde som bral dvakrát 2. miesto. No a posledný pretekový víkend som strávil v Maďarsku vo Vargesztesi. V sobotu sa bežal Super, ktorý však bol nekonečne dlhý a bol to najdlhší Super, aký som kedy bežal s dĺžkou 19,6 km. Trať bola veľmi mokrá a zablatená, takže dala zabrať a bolo tu dokonca aj celkom dosť kopcov a náročných stúpaní. Po bežeckej stránke to nebolo ktoviečo, no nakoniec mi to stačilo na 3. miesto. Nebyť netrafeného oštepu v závere, mohol som sa biť aj o to druhé. V nedeľu nás teda čakal Sprint a očakávali sme, že tiež bude patriť medzi tie dlhšie, čo sa aj potvrdilo a hodinky mi v cieli ukázali 9,99 km. Ak som chcel pomýšľať na víťazstvo, vedel som, že budem musieť čo najmenej stratiť na plávaní, keďže som zlý plavec. Čo sa mi však nepodarilo a Peťo si budoval náskok, ktorý získal na plávaní až takmer do cieľa. Dal mi však šancu na oštepe, kde zlyhal. V následnom zbehu som ho dokázal dobehnúť a dokonca aj predbehnúť, no náskok som si spravil len pár sekúnd, čo mi nestačilo a kvôli môjmu menšiemu zlyhaniu na kladke, ktorú som nepochopiteľne ťahal o dosť pomalšie ako on. Tak som sa tu teda pripravil o prvé miesto a muselo mi stačiť to druhé. Potešili ma všetky moje výsledky, niektoré viac a niektoré menej, kedže na niektoré som sa narobil viac a na niektoré menej, neviem povedať, ktorý najviac. Najviac ma teší hlavne fakt, že dokážem držať svoje výsledky na jednej úrovni – a to okolo stupňa víťazov a na ňom, keďže som v tejto sezóne skončil najhoršie na 4. mieste a to ma teší.

Ako stojíte v seriáli CEU?

– V seriáli CEU som momentálne na druhom mieste za Peťom Žiškom, na ktorého strácam pár bodov. O prvú pozíciu som sa pripravil na Donovaloch, kde som celý čas bežal pár sekúnd za Peťom, čo som vedel, že mi na udržanie 1. miesta stačí. No záver som však totálne zbabral a v cieli som mal stratu až štyri minúty. Všetok môj náskok som stratil a dokonca nabral aj celkom veľkú stratu. Vo Vargesztesi som si tak isto nepolepšil a nabral ďalšiu stratu, takže ak chcem pomýšľať na 1. miesto, budem musieť riadne zabrať v posledných dvoch pretekoch tejto série. O necelý týždeň ma čaká ďalší – a to v Koutoch nad Desnou a finále bude až v októbri v Miskolci.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jakub Haviarik: Potešili ma všetky výsledky