Grigar aj Mintálová zabojujú o medaily, olympijská víťazka nie

Jakub Grigar.
Jakub Grigar. (Autor: TASR)
SITA|28. máj 2022 o 11:20

Adam Gonšenica a Martin Halčin v semifinále neuspeli.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Dve zo štyroch slovenských lodí postúpili zo semifinále súťaží kajakárok a kajakárov na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši.

Vo finále budú o medaily bojovať Eliška Mintálová a Jakub Grigar, zo semifinále sa ďalej nedostali Martin Halčin ani Adam Gonšenica.

V súťaži kajakárok malo Slovensko zastúpenie iba v podobe Elišky Mintálovej, ktorá zajazdila šiesty najlepší čas napriek dvojsekundovej penalizácii na štrnástej bránke. Semifinále ovládla Talianka Stefanie Hornová.

Mintálová za víťazkou zaostala o 5,15 sekundy. Prekvapením je až 14. priečka Nemky Ricardy Funkovej, olympijská šampiónka z Tokia v tejto disciplíne nepostúpila do desaťčlenného finále.

Eliška Mintálová.
Eliška Mintálová. (Autor: TASR)

Medzi kajakármi dosiahol Jakub Grigar štvrtý najlepší čas bez penalizácie. Prvú časť trate mal výbornú, neskôr si už s prehľadom strážil postup.

Semifinále ovládol úradujúci olympijský šampión Čech Jiří Prskavec s náskokom 82 stotín sekundy pred Rakúšanom Felixom Oschmautzom, Grigar za českým súperom zaostal o 1,59 sekundy.

Adam Gonšenica obsadil 20. priečku, o 15-členné finále ho obrali dve dvojsekundové penalizácie. Od postupu ho delilo 3,15 sekundy.

"S dvoma dotykmi sa do finále nepostupuje. Mrzí ma, že som trochu sklamal fanúšikov, ale pocitovo sa mi jazdilo dobre," zhodnotil v prenose JOJ Šport.

Martin Halčin mal síce len jeden "ťuk", no po vážnej chybe obsadila až predposlednú 29. priečku. "Všetko má svoju mieru a už to, že som sa dostal do reprezentácie, mohol som štartovať doma a dostal som sa do semifinále, to si veľmi vážim. Mrzí ma však chyba v semifinále," poznamenal.

Halčina počas nasledujúceho týždňa čaká kontrola operovaného ramena u lekára a isto vynechá prvé kolo Svetového pohára v Prahe (10. - 12. júna).

Finále K1Ž je na programe o 12.06 h, finále K1M o 12.41 h.

ME vo vodnom slalome 2022

semifinále K1 žien: 1. Stefanie Hornová (Tal.) 106,73 s (2), 2. Mallory Franklinová (V.Brit.) +1,46 s (0), 3. Corinna Kuhnleová (Rak.) +2,08 s (0), ..., 6. Eliška Mintálová (SR) +5,15 s (2)

semifinále K1 mužov:1. Jiří Prskavec (ČR) 96,64 s (0), 2. Felix Oschmautz (Rak.) +0,82 s (2), 3. Giovanni De Gennaro (Tal.) +1,28 s (0), 4. Jakub Grigar +1,59 s (0), ..., 20. Adam Gonšenica +8,16 s (4), 29. Martin Halčin (všetci SR) +22,9 s (2)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Grigar aj Mintálová zabojujú o medaily, olympijská víťazka nie