Fialkovej problémy po covide? Konečne vidím pozitíva, vraví

Ivona Fialková.
Ivona Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|29. jan 2021 o 13:22

Ivona Fiaková vybojovala na majstrovstvách Európy 13. miesto.

Majstrovstvá Európy v biatlone - Duszniki-Zdroj (Poľsko)

šprint žien na 7,5 km:

1.

Baiba Bendiková

Lotyšsko

22:00,7 min

0 + 1

2.

Karoline Erdalová

Nórsko

+ 5,7 s

0 + 0

3.

Anastasija Ševčenková

Rusko

+ 9,7 s

0 +0

4.

Larisa Kuklinová

Rusko

+ 11,9 s

1 + 0

5.

Valeria Vasnecovová

Rusko

+ 12,3 s

0 +1 

6.

Emilie Kalkenbergová

Nórsko

+ 16,2 s 

0 + 0

13. 

Ivona Fialková

Slovensko

+ 35,7 s

0 + 1 

69.

Henrieta Horvátová

Slovensko

+ 2:06,9 min

1 + 1

81.

Veronika Machyniaková

Slovensko

+ 2:33,7 min

1 + 1 

88. 

Aneta Smerčiaková

Slovensko

+ 2:47,8 min

1 + 1

91.

Júlia Machyniaková

Slovensko

+ 2:51,6 min

2 + 1

112.

Lucia Michaličková

Slovensko

+ 4:05,1 min

2 + 2 

BRATISLAVA. Asi 10 až 15 percent športovcov má po prekonaní Covidu-19 dlhodobé zdravotné komplikácie a nedokážu nadviazať na svoje predchádzajúce výkony. Vyplýva to zo skúseností šeflekára Centra zdravotníckeho zabezpečenia športovej reprezentácie v Česku Jaroslava Větvičky.

„Nie sme si istí, či u nich týchto športovcov bude zachovaná predchádzajúca výkonnosť. Pomáhame týmto športovcom s návratom k tréningu,“ hovoril Větvička pre agentúru ČTK.

Pri postcovidovom syndróme sa športovci sťažovali na únavu, problémy s dýchaním, bolesti hlavy, svalov a kĺbov.

Následky sa ukázali neskôr

Problémy s dýchaním, búšenie srdca a nedostatok energie trápili aj slovenské biatlonistky Ivonu a Paulínu Fialkové. Ochorenie prekonali pred začiatkom sezóny.

Keďže mali ochorenie s miernym priebehom, trénovali aj počas neho. Po návrate do Svetového pohára však mali ťažkosti a nedarilo sa im. Verejne potvrdili, že prekonali koronavírus až po sérii neúspešných výsledkov vo Svetovom pohári.

"Tým, že sme mali ľahký priebeh ochorenia, začali sme trénovať príliš skoro. Na začiatku sme sa cítili dobre a mali sme preto vidinu Svetového pohára. Následne sa ukázalo, že sme na tom stále horšie a že korona vyčerpala naše telá natoľko, že sme museli prerušiť sezónu," vysvetľovala Paulína Fialková vo videu pre stránku slovenskybiatlon.sk

"Až teraz vidíme tie následky," doplnila ju sestra.

Ako jediná postúpila do stíhačky

Po dvojtýždňovej pauze sa na preteky vrátila mladšia zo sestier Ivona. Na majstrovstvách Európy nastúpila v rýchlostných pretekoch a vybojovala sľubné 13. miesto. Na strelnici urobila len jednu chybu aj bežecky sa zlepšila. Za víťaznou Lotyškou Bendikovou zaostala v cieli o 35 sekúnd.

Fialková bola zo Sloveniek v piatok najlepšia.

Pred šampionátom si nedávala žiadne ciele. V prvom rade sa chce dostať do súťažného tempa a vyskúšať si pred nadchádzajúcimi majstrovstvami sveta, či sa jej stav zlepšuje.

Výsledok je pozitívny, no na európskom šampionáte neštartuje svetová špička a najsilnejšie biatlonistky sa pripravujú na majstrovstvá sveta, ktoré štartujú 10. februára v slovinskej Pokljuke.

„Ťažko sa mi to hodnotí. Nešla som sem s veľkými očakávaniami. Skôr som sem išla získať pohodu a rozpretekať sa pred majstrovstvami sveta. Pretože potrebujem viac pretekov, a takto by som mala pauzu od pretekov mesiac. Chcela som zistiť, či sa to pohlo, aké mám pocity na trati, ako sa mi dýcha a či sa problémy, ktoré som mala, niekam posunuli. Som milo prekvapená a som spokojná, že vidím konečne nejaké pozitíva,“ vravela Ivona Fialkové pre slovenskybiatlon.sk.

Ivona Fialková sa zlepšila najmä po bežeckej stránke. V piatok dosiahla 16. najrýchlejší čas spomedzi všetkých súperiek. Za Lotyškou Bendikovou len v behu zaostala o 33 sekúnd. Ešte v priebehu sezóny v šprinte Svetového pohára v Hochfilzene mala na ňu viac ako minutovú stratu.

„Bolo to lepšie, ale takto som sa už cítila na Sveťáku viackrát po šprintoch, ktoré sú prvými pretekmi. Som zvedavá, či sa telo dokáže zregenerovať a sobotňajšie preteky dokážem odbehnúť solídne, alebo sa dostaví rýchlejšia únava, s čím som mala problémy na posledných Svetových pohároch. Cítila som sa celkom dobre,“ uzavrela.  

Zo Sloveniek sa umiestnila najlepšie a ako jediná sa kvalifikovala do sobotňajších stíhacích pretekov. Ostatným slovenským pretekárkam nevyšla streľba. Henrieta Horvátová bola 69., Veronika Machyniaková 81., Aneta Smerčiaková 88. Všetky tri museli absolvovať dva trestné okruhy.

Júliu Machyniakovú klasifikovali s tromi streleckými chybami na 91. priečke a Lucia Michalčiková skončila až 112., keď netrafila štyri terče.




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Fialkovej problémy po covide? Konečne vidím pozitíva, vraví