29.11.2022 | Skupina B
29.11.2022 | Sk. B
0 - 1
(0:1)

Rozhodol, ale nedohral. Iránsky osemfinálový sen zničil kapitán Amerika

Gól Christiana Pulisica do siete Iránu.
Gól Christiana Pulisica do siete Iránu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|29. nov 2022 o 22:03 (aktualizované 29. nov 2022 o 23:08)

Irán podľahol USA v zápase MS vo futbale 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS vo futbale 2022 - skupina B

Irán - USA 0:1 (0:1)

Gól: 38. Pulisic

Rozhodovali: Lahoz - Cebrian, del Palomar (všetci Španielsko)

ŽK: Hosseini, Jalali - Adams

Divákov: 42 127

Irán: Beiranvand - Pouraliganji, Mohammadi (45.+3 Karimi), Hosseini, Rezaeian - Ezatolahi, Noorollahi (71. Torabi), Hajsafi (71. Jalali), Gholizadeh (77. Ansarifard) - Taremi, Azmoun (46. Ghoddos)

USA: Turner - Dest (82. Moore), Carter-Vikers, Ream, Robinson - Adams, McKennie (65. Acosta), Musah, Weah (82. Zimmerman) - Sargent (77. Wright), Pulisic (46. Aaronson)

DAUHA. Futbalisti USA zvíťazili v utorňajšom zápase B-skupiny na MS v Katare nad Iránom 1:0 a z druhého miesta tabuľky postúpili do osemfinále. O výsledku ostro sledovaného stretnutia rozhodol v 38. minúte Christian Pulisic.

Stredopoliar FC Chelsea obetavo zakončil po centri z pravej strany zoči-voči brankárovi Alirezovi Beiranvandovi, a pri zrážke s ním sa zranil. Prvý polčas ešte so sebazaprením dohral, ale po zmene strán už v americkej zostave chýbal.

Zverenci Carlosa Queiroza doplatili na prvopolčasovú pasivitu. Po prestávke a ani v dlhom nadstavení, v ktorom dokázali v Katare streliť tri góly, už nevedeli nájsť recept na aktívnu americkú obranu.

Pre Irán sa záverečný turnaj skončil v základnej skupine aj pri piatej jeho účasti na MS. Američania vrátili svojmu súperovi prehru 1:2 z MS 1998 a v sobotňajšom osemfinále ich čaká víťaz A-skupiny Holandsko.

Tabuľka skupiny B

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Irán - USA

I. polčas:

Úvod stretnutia zastihol v lepšom postavení Iránčanov, ktorí sa zahryzli do súpera a počas piatich minút si vytvorili mierny tlak. Z toho sa neskôr Američania vymanili a ich krátku prevahu ukončil nepresnou strelou Musah.

Prvá šanca prišla v 14. minúte, hlavičku Pulisica bez problémov chytil Beiranvand. Od tej chvíle prebrali hráči USA taktovku, ale oba tímy hrali vo výbornom tempe.

Ďalšiu šancu mali opäť Američania, keď na prudký center Desta tesne na prednej žrdi nedosiahol Weah a následne musel na poslednú chvíľu reagovať brankár Iránu, ktorý loptu stačil vyraziť.

O desať minút neskôr sa sám pred bránkou ocitol opäť Weah, ale hlavou zakončil nerozvážne a slabo. Medzi výrazné momenty prvého polčasu patrila aj situácia, kedy Sargent "nabil" Weahovi, ale 22-ročný útočník ani do tretice nedostal loptu do brány.

Logické vyústenie prevahy hráčov zo zámoria vyústilo do gólu sedem minút pred koncom polčasu. McKennie poslal loptu do pokutového územia, Dest ju sklepol na hranicu päťky, a do siete ju upratal dôrazný Pulisic.

Štatistiky hráča zápasu Irán - USA na MS vo futbale 2022 Christiana Pulisica.
Štatistiky hráča zápasu Irán - USA na MS vo futbale 2022 Christiana Pulisica. (Autor: SofaScore)

Namiesto osláv však musel byť v opatere lekárov, lebo pri zakončení sa tvrdo zrazil s brankárom. Prvú 45-minútovku ukončil gólom Weah, ale ten arbiter neuznal, pretože zakončujúci hráč stál v ofsajde.

II. polčas:

Zraneného strelca gólu nahradil v druhom polčase Aaronson a americký tlak už nebol taký výrazný, viac času mali loptu na kopačkách Iránci.

Do prvej šance po prestávke sa dostal Ghoddos, ale z hranice päťky nezakončil hlavou presne aj preto, lebo ho dobre pokryl americký obranca.

Štatistiky zápasu Irán - USA na MS vo futbale 2022.
Štatistiky zápasu Irán - USA na MS vo futbale 2022. (Autor: SofaScore)

Zvýšiť náskok mohol v 68. minúte Musah, keď mal možnosť kopať priamy kop z ideálnej vzdialenosti, ale okrem múru prestrelil aj bránu.

Záver stretnutia sa niesol v znamení snahy Iráncov o vyrovnanie. Zverenci Carlosa Queiroza mali zopár ofenzívnych náznakov, ale vytúžený gól nestrelili ani počas vyše deviatich minút nadstavenia.

Hlasy po zápase:

/zdroj: AFP/

Gregg Berhalter, tréner USA: "V prvom polčase sme predviedli, čo dokážeme, keď chceme hrať futbal. V druhom zase to, čo dokážeme, keď máme srdce na správnom mieste. Hráči dreli a zaslúžene ideme do osemfinále ako nezdolaní. Nemám dobré správy, pokiaľ ide o Christiana Pulisica, ale proti Holandsku ideme bojovať."

Carlos Queiroz, tréner Iránu: "USA začali zápas lepšie ako my. Žiaľ, náš sen sa týmto výsledkom skončil."


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Rozhodol, ale nedohral. Iránsky osemfinálový sen zničil kapitán Amerika