Vonnová sa s kariérou rozlúčila bronzom, zjazd na MS vyhrala Štuhecová

Zlatá Ilka Štuhecová (vľavo) objíma bronzovú Lindsey Vonnovú po zjazde na MS v alpskom lyžovaní 2019.
Zlatá Ilka Štuhecová (vľavo) objíma bronzovú Lindsey Vonnovú po zjazde na MS v alpskom lyžovaní 2019. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. feb 2019 o 13:27

Striebro získala Suterová.

MS v alpskom lyžovaní 2019 - Aare, Švédsko

Zjazd žien:

1.Ilka ŠtuhecováSlovinsko1:01,74 s
2.Corinne SuterováŠvajčiarsko+ 0,23 s
3.Lindsey VonnováUSA+ 0,49 s
4.Stephanie VenierováRakúsko+ 0,53 s
5.Ragnhild MowinckelováNórsko+ 0,59 s
6.Nicol DelagováTaliansko+ 0,62 s
7.Ramona SiebenhoferováRakúsko+ 0,64 s
8.Lara Gutová-BehramiováŠvajčiarsko+ 0,78 s
9.Tamara TipplerováRakúsko+ 0,81 s
.Nicole SchmidhoferováRakúsko+ 0,81 s
17.Ester LedeckáČesko+ 1,17 s

AARE. Slovinská lyžiarka Ilka Štuhecová obhájila titul majsterky sveta v zjazde.

Na šampionáte vo švédskom Aare triumfovala v nedeľu o 23 stotín sekundy pred Švajčiarkou Corinne Suterovou, Američanka Lindsey Vonnová (+0,49) sa s bohatou kariérou rozlúčila bronzom.

Boli to jej posledné preteky. Lindsey Vonnová počas zjazdu na MS v lyžovaní 2019: fotogaléria

10.2.2019

Ženskému zjazdu vládne Slovinsko

Dvadsaťosemročná Štuhecová nadviazala na svoj úspech z roku 2017 a pokračuje v slovinskej nadvláde v kráľovskej disciplíne, krajina v nej drží zlato na MS už od roku 2015, keď sa radovala Tina Mazeová.

Tá navyše uspela aj v olympijskom zjazde v Soči 2014.

Jej nástupkyňa zavŕšila vydarený comeback po vážnom zranení kolena, od návratu koncom novembra zvíťazila v dvoch pretekoch Svetového pohára.

Vďaka Mazeovej a Štuhecovej získali Slovinky zlato v zjazde štyrikrát z uplynulých piatich vrcholných podujatí.

Išlo sa na skrátenej trati, ktorá pre pre hmlu a vietor vo vrchnej časti merala iba 1670 metrov a lyžiarky na nej dosahovali časy tesne nad minútu.

Medailová bilancia MS v lyžovaní 2019

(zlato - striebro - bronz)

1. Švajčiarsko (1 - 1 - 1)

1. Nórsko (1 - 1 - 1)

3. Taliansko (1 - 1 - 0)

4. USA (1 - 0 - 1)

5. Slovinsko (1 - 0 - 0)

6. Rakúsko (0 - 1 - 1)

7. Francúzsko (0 - 1 - 0)

7. SLOVENSKO (0 - 1 - 0)

Štuhecová síce viedla od prvého medzičasu po 12-sekundovom štartovom sklze, ale kritériový bol jej prejazd kolmého oblúka do strmého spádu.

V tretine trate svižne a v najkratšej možnej línii preniesla ťažisko na druhú lyžu bez toho, že by musela oblúk vybalansovať. Väčšina jej súperiek tento úsek vyriešila vyšším a istejším nájazdom na úkor nižšej rýchlosti.

"Spadol mi zo srdca obrovský kameň. Vedela som, že musím byť rýchla, ale verila som aj v to, že budem mať férové podmienky. Aj to mi nakoniec pomohlo. Som obrovsky šťastná," uviedla Štuhecová v prvom rozhovore aj na webe laola1.at.

Strieborná Švajčiarka Suterová podotkla: "Myslím si, že rozhodnutie o vyššom štartovnom čísle bolo správne. Svetelné podmienky neboli jednoduché, ale také sme to mali všetky. Bolo to dobré, ale v prostrednej časti trate som si nemyslela, že to bude stačiť na medailu. Povedala som si však, že vytrvám v bojovnosti do konca. Oplatilo sa, som šťastná zo striebornej medaily."

Vonnovej posledné preteky na MS i v kariére

Počasie poznačilo už sobotňajší zjazd mužov a ďalšou paralelou bolo lúčenie jednej z najväčších dlhoročných osobností alpského lyžovania.

Deň po striebornej derniére Nóra Aksela Lunda Svindala prišla na rad rozlúčka ženskej rekordérky v počte víťazstiev vo Svetovom pohári.

Zbierka 34-ročnej Vonnovej je však omnoho bohatšia než 82 seriálových víťazstiev, celkovou víťazkou Svetového pohára sa stala štyrikrát, pridala šestnásť malých glóbusov a dvadsať sezónnych prvenstiev je absolútny rekord.

Na zimných olympijských hrách získala jedno zlato a dve bronzové medaily, Aare 2019 sú šieste MS, na ktorých skončila na pódiu po Are 2007, Val-d'Isere 2009, Garmisch-Partenkirchene 2011, Beaver Creeku 2015 a St. Moritzi 2017 (medailová bilancia 2-3-3).

V záverečných pretekoch štartovala s číslom 3 a napriek pádu v super-G sa vypla k medailovému výkonu.

Jej mnohými zraneniami sužované kolená ustáli aj skoky a skvelou spodnou pasážou za sebou nechala Rakúšanku Stephanie Venierovú či Nórku Ragnhild Mowinckelovú, ktoré ju atakovali na začiatku trate.

Medzi Vonnovú a Suterovú sa dostala jedine Suterová s 19-kou.

"Môj cieľ bol nespadnúť a byť aspoň chvíľu vo vedení, čo som si užila. Bála som sa, že budem tlačiť až príliš a dopadne to rovnako ako v super-G," vyznala sa Vonnová v cieli, kde jej blahoželal Švéd Ingemar Stenmark, ktorý je s 86 víťazstvami vo Svetovom pohári ako jediný v historickom poradí pred Američankou.

"Dala som do toho všetko, jazdila som srdcom. Keď som včera videla, že môj veľký vzor Svindal získal medailu vo svojej rozlúčke, veľmi som zatúžila po tom istom. Je to môj naturel, že bojujem až do konca. Teraz sa teším zo snového konca kariéry," dodala.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vonnová sa s kariérou rozlúčila bronzom, zjazd na MS vyhrala Štuhecová