Hokej nám dáva nádej, píše IIHF o Slovákoch. Zaujal aj Čech, ktorý nemá isté miesto

Fanúšikovia počas zápasu Slovensko - Poľsko v skupine B na MS v hokeji 2024.
Fanúšikovia počas zápasu Slovensko - Poľsko v skupine B na MS v hokeji 2024. (Autor: Paľo Gašpar / Sportnet)
Miroslav Kováčik|18. máj 2024 o 12:25

IIHF si rypla do Fínov aj do slabej nórskej ofenzívy.

OSTRAVA. Od zavedenia systému play-off v roku 1992 Fínsko nikdy nechýbalo vo štvrťfinále MS v hokeji. A málokedy malo s postupom starosti.

V Prahe však má zarobené na problém, ktorý si spôsobilo samé. Proti Rakúsku viedlo 2:0, ale napokon prehralo gólom z poslednej sekundy 2:3.

V posledných troch zápasoch (Kanada, Dánsko, Švajčiarsko) tak Fíni budú musieť zabrať, aby medzi elitnou osmičkou prekvapujúco nechýbali. 

IIHF sa vo svojom glosovacom rebríčku venovala aj tomuto zápasu. 

"Baumgartner je náš Mörkö," uvádza v kontexte toho, že Baumgartner je v krajine podobným hrdinom, akým bol 203 centimetrov vysoký Marko Anttila pri fínskych tituloch v rokoch 2019 a 2022. 

Na šampionáte na Slovensku zdvihol majstrovskú trofej nad hlavu ako kapitán, no najmä si svoje štyri góly nechal na tie najdôležitejšie zápasy.

Tesne pred koncom poslal štvrťfinále so Švédmi do predĺženia, strelil jediný gól v zápase s Ruskom a dvakrát skóroval aj vo finále proti Kanade.

Pre Rakúšanov bola výhra 3:2 historicky prvá nad Fínskom.

"Proti Austrálii sme stále neporazení," žartuje IIHF na úkor Suomi, pričom už tradične použila podobnosť anglických slov Austria a Australia. 

Vytlačia hráči z NHL český rýchlik?

Pri slovenskej vlajke sa uvádza: "Hokej nám dáva nádej". Zrejme tým autor naráža aj na situáciu, ktorá rezonovala nielen na Slovensku, ale aj vo svete.

Hokejový šampionát láme divácke rekordy a na rozdiel od politiky spája ľudí. Hádam budú zverenci Craiga Ramsayho pokračovať vo svojej víťaznej sérii a prinesú ľudom na Slovensku radostné chvíle a pocit hrdosti. 

Oproti minulému vydaniu rebríčka si výrazne polepšili Česi, zo siedmeho až na tretie miesto. IIHF očaril hráč, ktorý však po príchode Martina Nečasa a prípadne aj dvojice Pastrňák - Zacha, môže prísť o miesto v zostave.

Jakub Flek hrá vo štvrtom útoku, ale už dvakrát skóroval. V oboch prípadoch ukázal famózne zrýchlenie, prefrčal okolo protihráčov a rutinérsky zakončil. 

VIDEO: Gól Jakuba Fleka proti Dánsku od času 0:55 min

Švédi sa naďalej tešia z fantastických obrancov, ktorí nadväzujú na legendárneho Nicklasa Lidströma a Švajčiari obnovili rímske impérium. Ide o slovnú hráčku s výrazom Roman Empire, keďže Roman Josi je kapitán mužstva.

Nie je Brady ako Brady

Lotyši sa na šampionáte spočiatku cítili ako Bayer Leverkusen (neprehral žiaden zápas v sezóne), no jednoznačná prehra s Nemcami 1:8 ich vrátila do reality.

IIHF vtipne zareagovala aj na vydarený výkon Bradyho Tkachuka, ktorý pri piatkovej výhre nad Poľskom 4:1 strelil gól a na ďalšie tri prehral. 

"Dobrá práca Brady, ale Gisele je stále naštvaná," píše sa v rebríčku.

V tomto výroku je súvislosť s legendárnym quarterbackom Tomom Bradym, ktorý sa na konci kariéry v NFL rozviedol s manželkou Gisele Bündchenovou.

Poliaci sa pýtajú či môžu odmietnuť hrať presilovku, keďže v úvodných piatich zápasoch im početné výhody absolútne nevychádzali. Celkovo ich hrali až 16, no sú jediným tímom na turnaji, ktorý presilovku nevyužil.

Kazachstan verí, že kapitán Roman Starčenko neukončí kariéru skôr Jaromír Jágr a IIHF si rypla aj do slabej ofenzívnej produkcie Nórov v zápase proti Kanade.

Severania sa k prvej strele na bránu dostali v 37. minúte zápasu a celkovo brankára New Jersey Devils Nica Dawsa ohrozili len šesťkrát: "Šesť panákov je fajn na tvojej rozlúčke so slobodou."

Nóri ešte nemajú istú záchranu v elitnej kategórii a ak sa im nepodarí zabodovať proti Rakúsku, zrejme v priamom súboji o zotrvanie nastúpia v pondelok proti Veľkej Británii, ktorá ešte nemá na konte ani bod.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Hokej nám dáva nádej, píše IIHF o Slovákoch. Zaujal aj Čech, ktorý nemá isté miesto