Z Ordinácie v ružovej záhrade utiekla do hôr. Ďalšia Slovenka mieri na Everest

Lenka Poláčková je herečka, influencerka a trailová bežkyňa.
Lenka Poláčková je herečka, influencerka a trailová bežkyňa. (Autor: Instagram L. Poláčkovej)
Miloslav Šebela|3. apr 2024 o 13:00

V príprave robí drepy v nadmorskej výške 6200 metrov.

BRATISLAVA. Bol to mužský svet. So zveličením by sa dal prirovnať k boxu. Do ringu muži ženy nepustili dekády. V tomto nebolo výškové horolezectvo iné. 

Lezenie v Himalájach bolo dlho výsostnou záležitosťou mužov. Žien bývalo veľmi skromne aj v základných táboroch. O výstupoch ani nehovoriac. Na prvé veľké výstupy sa dostali s veľkým oneskorením po mužoch a dodnes ich lezie výrazne menej. 

„Muži vážne tvrdili, že ženy na horolezectvo nemajú vhodný organizmus, že majú menšiu kapacitu pľúc a menej hemoglobínu. Pritom to vôbec nie je pravda,“ hovorí Dina Štěrbová. 

Príbeh rodáčky z Bratislavy ukazuje, aké náročné to ženy s horolezectvom mali. Muži ich dlho odsudzovali, zaznávali a dokonca sa im posmievali. Ich úspechy nedokázali prijať. 

Za výstup jej hrozili postihom

Štěrbová s Věrou Komárkovou ako prvé dve ženy vystúpili v roku 1984 na šiestu najvyššiu horu sveta Čo Oju (8201 m). Tridsať rokov po tom, čo na vrchole stáli muži. 

„Každý sa nám vysmieval. Boli sme im na posmech. Aj Reinhold Messner tvrdil, že ženy to nemôžu vyliezť. Všetky expedície boli veľké, a my sme boli len dve, ale nerozhodilo nás to,“ spomínala Štěrbová pre Český rozhlas. 

Štěrbová neskôr vystúpila aj na Gašerbum II hoci ju za to zo slovenskej výpravy vylúčili a po návrate do Československa jej hrozili ďalšie postihy. Na vrchol liezla vtedy bez povolenia od vedúceho výpravy. Po revolúcii v rokoch 1991 a 1992 sa ako prvá slovenská horolezkyňa pokúšala vyliezť Mt. Everest. Mala vtedy už cez päťdesiat rokov. 

V roku 1991 sa o to pokúšala zo severnej tibetskej strany s rakúskou expedíciou. Ale po smrti jedného z členov expedícia od svojho zámeru upustila.

„Druhý pokus o rok neskôr bol z juhu, z Nepálu. Ten bol na hrane noža. Musela by som ísť na vrchol z južného sedla sama, čo som vyhodnotila ako nezodpovedné riziko. Oplakala som to, ale povedala som si, že to za to nestojí,“ opisovala v rozhovore pre idnes.cz

Vedkyňa chce byť na Evereste prvá

Ženy vo vysokých horách boli vždy raritou. A to platí aj o Slovensku. V Himalájach obzvlášť. Na Mt. Everest sa podarilo vystúpiť ôsmim. Všetko muži.

Pokusy Štěrbovej z deväťdesiatych rokov sú ojedinelé. 

Štyridsať rokov po tom, čo na Evereste stáli prví Slováci – Zoltán Demján a Jozef Psotka, sa naň chystajú Slovenky. Rovno dve. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Z Ordinácie v ružovej záhrade utiekla do hôr. Ďalšia Slovenka mieri na Everest