Everest je tento rok slovenský. Výstup zvládla druhá Slovenka, dokonca bez kyslíka

Lenka Poláčková.
Lenka Poláčková. (Autor: instagram L. Poláčkovej)
Miloslav Šebela|21. máj 2024 o 09:28

Lenka Poláčková je len desiatou ženou, ktorej sa podaril výstup bez použitia kyslíka.

BRATISLAVA. Ak by ste písali kapitolu na tému ženy a Mt. Everest, nebola by hrubá ani dlhá. Mužskej by sa v mnohých ohľadoch nemohla rovnať. Je to však veľká škoda. O veľké a hodnotné výstupy sa zaslúžili aj ženy horolezkyne. 

Tento rok pribudli do skupiny Slovákov na Mt. Evereste dve mená. A obe píšu novú kapitolu. Ženskú. 

Lucia Janičová a Lenka Poláčková. Janičová sa stala prvou Slovenkou, ktorej sa podarilo vystúpiť na najvyššiu horu sveta. Na vrchole stála v nedeľu 12. mája. Pri výstupe jej pomáhal aj kyslík vo fľašiach a po boku mala aj osobného sprievodcu. Výstup sa jej podaril napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam. 

„Vyrazili sme do dobrého počasia. No ako spomínal Zoltán Demján, že sa to môže veľmi rýchlo zmeniť, a presne to sa stalo. A bol to veľký boj,“ hovorí Janičová. Pri výstupe dul silný vietor, ktorý jej spôsoboval problémy.

Slovenská vedkyňa však výstup zvládla. 

Vlani zvládli výstup bez kyslíka len traja

Druhou Slovenkou na Evereste sa stala Lenka Poláčková. Výstup zvládla v utorok 21. mája len pár dní po Janičovej.

Zo základného tábora vyrazili spolu s manželom Janom a dvojicou šerpov vo štvrtok v noci. Vrcholový útok začali v noci z pondelka na utorok zo štvrtého tábora vo výške 7900 metrov.

Výstup Poláčkovej je však oveľa hodnotnejší. Celý ho absolvovala bez kyslíka vo fľašiach. Pred ňou dokázalo vystúpiť na Mt. Everest len deväť žien bez kyslíka.

Poláčková je desiata. Spolu s manželom ich čaká v nasledujúcich dňoch zostup do základného tábora. Ten bude tiež zrejme trvať niekoľko dní.

Výstup bez kyslíka je špecifický a vyžaduje si optimálne podmienky. Vietor v prostredí riedkeho vzduchu ešte viac komplikuje už tak nebezpečné podmienky. Môže to mať smrteľné následky. Vlani zahynul tesne pod vrcholom maďarský horolezec Szilárd Suhajda, ktorý sa pokúšal o výstup bez kyslíka. 

Ďalšou komplikáciou je adaptácia organizmu na riedky vzduch. Horolezci, ktorí sa pokúšajú o výstup bez kyslíka, zvyknú vystúpiť do výškových táborov, prenocovať tam a vrátiť sa do base campu. Až následne sa pokúsia o vrcholový útok.

Aj Poláčková už pred týždňom prespala v treťom tábore vo výške 7100 metrov, vystúpila do štvrtého tábora vo výške 7900 metrov. Tesne pod Južným sedlom a následne zostúpila. 

„Áno, keby som chcela, mohla som včera z Južného sedla vystúpiť s kyslíkom na vrchol, avšak o tom môj výstup na Everest nie je. A tak som dole, pripravená oddychovať, regenerovať a čakať na ideálny vrcholový deň,“ vysvetlila na sociálnych sieťach. 

Celkovo je výstup bez kyslíka výnimočný. Zo všetkých výstupov na Everest je približne 3 až 5 percent bez kyslíka. Napríklad vlani zo 667 výstupov z nepálskej strany len 3 horolezci nepoužili pri tom kyslík vo fľašiach.

V minulosti bolo zdolanie Everstu bez kyslíkových fliaš nepredstaviteľné. Ľudské telo sa vo výške nad osemtisíc metrov prakticky pomaly dusilo. V roku 1978 Reinhold Messner a Peter Habeler dokázali, že sa to dá. Desať rokov po nich to ako prvá žena dokázala Lydia Bradleyová.

Som profesionálny dobrodruh, vraví

Poláčková na svoj sen vystúpiť na najvyššiu horu sveta pracovala niekoľko rokov. Nevedela však, čo ju bude čakať.

„Everest bez kyslíka?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Everest je tento rok slovenský. Výstup zvládla druhá Slovenka, dokonca bez kyslíka