Černák zaknihoval iba mínusku, za Tampu debutoval 29-ročný brankár

Matt Tomkins.
Matt Tomkins. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|16. okt 2023 o 06:30 (aktualizované 16. okt 2023 o 08:25)

Anaheim Ducks vyhrali v prvom domácom zápase sezóny.

NEW YORK. V noci z nedele na pondelok boli na programe v severoamerickej NHL dve stretnutia. Hralo sa v Ottawe a Anaheime.

Hokejisti Tampy Bay prehrali v druhom zápase v priebehu dvoch dní. Po Detroite ich zdolala aj Ottawa po výsledku 2:5.

Erik Černák odohral 17 minút a 28 sekúnd, zaznamenal mínusku a bodyček. Po troch zápasoch zostáva bez bodu a s bilanciou -2.

Anaheim zvládol prvé domáce stretnutie v sezóne na výbornú, keď prekvapujúco zdolal favorizovanú Carolinu 6:3.

Debutant dostal pochvalu

Za "blesky" nastúpil brankár Matt Tomkins. Išlo o jeho debut v NHL. Dočkal sa ho jedenásť rokov po drafte ako 29-ročný.

"Bol neuveriteľný. Od prvej šance predvádzal dôležité zákroky a udržal nás v hre. Zaslúži si veľkú pochvalu," vyjadril sa o ňom spoluhráč Cirelli.

Sens prestrieľali floridské mužstvo, no o výhre rozhodli až v záverečnej desaťminútovke. Tomkins pochytal 33 striel.

Útočník Ottawy Brady Tkachuk pred brankárom Mattom Tomkinsom.
Útočník Ottawy Brady Tkachuk pred brankárom Mattom Tomkinsom. (Autor: TASR/ The Canadian Press via AP)

Ottawu potiahol trojbodový Brady Tkachuk (2+1), ktorý zažil svoj druhý dvojgólový zápas v sezóne. Skóre otvoril Vladimir Tarasenko, pre ktorého to bol prvý presný zásah v drese Senators, pridal k nemu aj jednu asistenciu.

"Dva zápasy sme hrali hokej, ktorý nám vyhovuje, a to je náš cieľ. Neriešime víťazstvá či prehry, je to o tom, ako rýchlo sa dostaneme k našej hre. Myslím si, že sme ukázali, že nám to už ide," povedal Tkachuk.

Hosťom citeľne chýbal kanonier Steven Stamkos, ktorého vyradilo zranenie v dolnej časti tela. Posudzovať sa bude na dennej báze.

V drese Lightning zaznamenal Tanner Jeannot gól a asistenciu. Černák bol najviac vyťažovaný hráč v zápase na oslabeniach, odohral v nich 2:52 min.

Ako za starých čias

Ducks si v tejto sezóne pripomínajú 30 rokov od založenia klubu. Nastúpili v špeciálnych dresoch pripomínajúcich éru niekdajších Mighty Ducks.

Retro dresy im, zdá sa, priniesli šťastie. Hoci na brankára Caroliny vystrelili len 23-krát, prekonali ho štyrmi gólmi a zvyšné dva pridali do prázdnej bránky.

Hráči Anaheimu Ducks.
Hráči Anaheimu Ducks. (Autor: TASR/AP)

Najväčší podiel na tom mal Frank Vatrano. Strelil tri góly vrátane víťazného. Prvý gól v NHL strelil Pavel Minťukov, obranca draftovaný vlani z 10. miesta.

"Dnešok bol skvelý. Samozrejme, je pekné mať hetrik, ale nič by neznamenal, keby sme nevyhrali," vyhlásil po stretnutí Vatrano.

"Hlavné pozitíva sú, že sme vyhrali, zblokovali sme veľa striel a udržali sme súpera mimo predbránkový priestor. V tretej tretine sme prežili víchricu," poznamenal nový tréner Anaheimu Greg Cronin.

Carolina v treťom zápase sezóny prvýkrát pocítila chuť prehry, nestačili jej ani dva góly fínskeho útočníka Teuva Teräväinena.

"V úvode sme sa zakopali. No chalanom musím uznať, že si to uvedomili a dokázali nájsť cestu, ako sa vrátiť do zápasu," povedal tréner Rod Brind'Amour.

Slováci v NHL - kanadské bodovanie

Poradie

Meno

Klub

Zápasy

Góly

Asistencie

Body

+/-

1.

Juraj Slafkovský

Montreal

82

20

30

50

-19

2.

Tomáš Tatar

Seattle

70

9

15

24

+8

3.

Martin Pospíšil

Calgary

63

8

16

24

+14

NHL - základná časť - 16. október:


Ottawa - Tampa Bay 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Góly: 8. Tarasenko (Greig, Chychrun), 29. B. Tkachuk (Giroux), 40. M. Joseph (Tarasenko), 53. B. Tkachuk (Sanderson, Zub), 58. Stützle (B. Tkachuk, Korpisalo) – 21. Cirelli (D. Raddysh, Jeannot), 33. Jeannot (Eyssimont, Hedman)

Brankári: Korpisalo 22/24 - Tomkins 33/37

/Erik Černák (Tampa Bay) odohral 17 minút a 28 sekúnd, zaznamenal mínusku a bodyček/


Anaheim - Carolina 6:3 (3:0, 1:1, 2:2)

Góly: 7. Carrick (Leason), 9. Vatrano (Drysdale, Fowler), 13. Mintjukov (LaCombe, R. Strome), 37. Vatrano (R. Strome, McTavish), 59. Zegras (Terry, Henrique), 59. Vatrano (McTavish) – 34. Teräväinen (Skjei, Pesce), 44. Teräväinen (Burns, Orlov), 56. Nečas (Bunting, DeAngelo)

Brankári: Dostál 32/35 - Raanta 19/23


Tabuľky NHL

Východná konferencia:

Západná konferencia:

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Černák zaknihoval iba mínusku, za Tampu debutoval 29-ročný brankár