Toľko gólov nepadlo vyše 40 rokov, úvod finále NHL láme rekordy

Hokejisti Vegas Golden Knights oslavujú víťazstvo v druhom zápase finále play-off NHL.
Hokejisti Vegas Golden Knights oslavujú víťazstvo v druhom zápase finále play-off NHL. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. jún 2023 o 09:35

Hráči Vegas Golden Knights sú blízko k Stanleyho poháru.

LAS VEGAS. V úvodných dvoch finálových zápasoch play-off NHL padlo najviac gólov za uplynulých 40 rokov. Výraznejšou mierou sa o to zaslúžili hokejisti Vegas, ktorí strelili 12 gólov, Florida pridala štyri.

Je to najväčší súčet od roku 1982, keď prvé dva finálové zápasy medzi New Yorkom Islanders a Vancouverom priniesli rekordných 21 gólov (6:5 pp, 6:4).

Pre Golden Knights nie sú gólovo úrodné úvody sérií novinkou. Do play-off 2023 vstúpili proti Winnipegu a v úvodných dvoch zápasoch padlo 12 gólov (1:5, 5:2).

V nasledujúcej sérii proti Edmontonu videli diváci v úvodných dvoch súbojoch dokonca až 16 gólov po výsledkoch 6:4 a 1:5.

Dvanásť strelených gólov v úvodných dvoch finálových zápasoch zároveň znamená vyrovnanie rekordu. Rovnako rekordných je aj 9 rôznych strelcov.

Útočník Vegas Golden Knights William Carrier sa teší z gólu v zápase proti Floride.
Útočník Vegas Golden Knights William Carrier sa teší z gólu v zápase proti Floride. (Autor: TASR/AP)

Golden Knights sa úspešným vstupom do finálovej série výrazne priblížili k zisku Stanleyho pohára. Tímy, ktoré sa dostali do vedenia 2:0 na zápasy, triumfovali v 90,6 percentách prípadov.

Ak zvíťazili, rovnako ako Vegas, v úvodných dvoch domácich zápasoch, bola ich úspešnosť vo finále až 92,7-percentná.

"Ešte sme stále dosť ďaleko od nášho cieľa," zdôraznil "zlatých rytierov" útočník Jonathan Marchessault, ktorý bodoval v oboch finálových zápasoch.

Svoju sériu minimálne s bodom predĺžil na sedem duelov a vyrovnal klubový rekord Maxa Paciorettyho (2021) a Sheu Theodorea (2020).

Americký útočník Vegas Jack Eichel v doterajšom priebehu play-off nazbieral už 22 bodov. Viac vo svojej prvej účasti vo vyraďovacej fáze nazbierali iba Mark Recchi (34, 1991) a Eric Staal (28, 2006).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Toľko gólov nepadlo vyše 40 rokov, úvod finále NHL láme rekordy