V NHL vydržal iba tri stretnutia. Kto je a koľko zarába najskúsenejší Rus?

Vadim Šipačov (vľavo) si na seba dres Vegas Golden Knights obliekol iba trikrát.
Vadim Šipačov (vľavo) si na seba dres Vegas Golden Knights obliekol iba trikrát. (Autor: SITA/AP)
Jakub Bobovič|9. feb 2022 o 12:30

Ruský vlajkonosič na OH 2022 nastupuje v KHL za Dinamo Moskva.

BRATISLAVA. Na otváracom ceremoniále ZOH 2022 bol Vadim Šipačov jedným z dvojice športovcov, ktorí niesli v rukách vlajku Ruského olympijského výboru.

V rámci hokejového turnaja patrí skúsený, tridsaťštyriročný hokejista k lídrom ruskej zbornej.

Kto je rodák z Čerepovca a prečo napriek skvelým štatistikám v domácej súťaži odohral doposiaľ celú svoju kariéru s výnimkou troch zápasov iba v KHL?

S kariérou začal v rodnom meste, kde ešte pred dovŕšením dospelosti začal nastupovať za béčko Severstaľu Čerepovec v tretej najvyššej súťaži.

Až do svojich 21. narodenín sa striedavo pretĺkal druhou a treťou najvyššou ruskou súťažou. Okrem materského klubu pôsobil aj vo viac ako tisíc kilometrov vzdialenom Belgorode, v blízkosti hraníc Ruska a Ukrajiny.

Jeho kariéra sa vyznačuje postupnosťou. Najprv sa stal hviezdou doma, neskôr v jednom z najsilnejších klubov v rámci KHL a nakoniec aj v reprezentácii.

Ešte pred debutom ho poslali na farmu

Okrem domácej súťaže, ktorú Šipačov vyhral dvakrát, získal aj zlaté medaily za víťazstvo na majstrovstvách sveta a olympiáde. K tomu, aby sa stal členom Triple Gold Clubu mu chýba už iba víťazstvo v NHL.

Šancu preraziť v najslávnejšej lige sveta dostal. Pred sezónou 2017/2018 podpísal zmluvu s Vegas Golden Knights.

Zmluvu na dva roky za 9 miliónov dolárov podpísal v máji, o jeho príchode do mesta hriechu, sa však hovorilo už v priebehu marca. Vo Vegas si od neho veľa sľubovali. Mal byť prvým centrom novotvoriaceho sa mužstva Gerarda Gallanta. Podpisový bonus činil 2 milióny dolárov. Napokon však bolo všetko inak.

Šipačov sa nielenže neobjavil na súpiske Vegas v otváracom zápase sezóny na ľade Dallasu, ale o tri dni neskôr vyšla správa o tom, že ho preradili na farmu.

„S Vadimom a jeho agentom sme sa o tom rozprávali a vedia, o čo nám ide. Presun troch hráčov vrátane Vadima nebol krok namierený proti triu hokejistov, ale musíme doriešiť isté záležitosti týkajúce sa zloženia nášho tímu,“ vysvetlil vtedy preradenie ruského hokejistu na farmu George McPhee, generálny manažér Golden Knights.

McPhee myslel tými záležitosťami výmenu obrancov, ktorých si v rozširovacom drafte vybral až pätnásť, s tým, že dobrých bekov je na trhu málo a budú sa dobre vymieňať.

Prerátal sa, podarilo sa mu síce uskutočniť niekoľko výmen, ale tie neboli také výhodné, ako očakával.

Na súpiske mu ostalo deväť obrancov, pričom ani jedného z nich nemohol poslať na farmu bez toho, aby nemusel prejsť listinou nechránených hráčov, kde by bol dvadsaťštyri hodín bez nároku na odstupné k dispozícii iným klubom.

Golden Knights by tak o týchto hráčov prišli bez nároku na odmenu či iného hráča. McPhee sa teda na farmu rozhodol poslať Šipačova spolu s dvoma mladíkmi, pričom ani jeden z nich nemusel prejsť listinou nechránených hráčov.

Malo to byť dočasné riešenie, s tým, že trojica sa do mužstva vráti, keď sa klubu podarí uskutočniť niekoľko trejdov. Čo sa z pohľadu generálneho manažéra, ako aj klubu zdalo ako šikovný krok, sa nestretlo s pochopením Šipačova.

Ten, aj vzhľadom na svoju pozíciu, začal čoraz hlasnejšie rozmýšľať o svojom návrate do Ruska.

Vadim Šipačov (pri puku) v drese Vegas Golden Knights.
Vadim Šipačov (pri puku) v drese Vegas Golden Knights. (Autor: TASR/AP)

Odohral iba tri stretnutia

Debut v drese nového klubu si Šipačov odkrútil až v piatom kole, a hoci proti Bostonu skóroval, na ľade strávil v treťom útoku iba niečo vyše desať minút.

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»V NHL vydržal iba tri stretnutia. Kto je a koľko zarába najskúsenejší Rus?