Šokujúci krok vedenia Pardubíc, po triumfe na Sparte odvolali hlavného trénera tímu

Václav Varaďa.
Václav Varaďa. (Autor: HC Dynamo Pardubice/ twitter)
Sportnet|18. jan 2024 o 18:48 (aktualizované 18. jan 2024 o 21:22)

Tím povedie dočasný asistent tímu.

BRATISLAVA. Vedenie českého extraligového tímu HC Dynamo Pardubice nečakane odvolalo hlavného trénera Václava Varaďu. Mužstvo povedie jeho asistent Marek Zadina.

Nečakaný krok aktuálne druhého tímu v českej lige prichádza len pár hodín po triumfe na ľade lídra ligy Sparta Praha, v ktorom hostia triumfovali 2:1 po predĺžení.

„Vieme dobre, že táto správa verejnosť prekvapila. Všetko sme zvážili a verím, že sme sa rozhodli dobre.

Václav Varaďa neplnil požiadavky, ktoré sme od jeho angažovania očakávali a opakovane porušoval podmienky zmluvy s Dynamom. Nerobiť nič by z našej strany malo aj svoje následky.

Celá situácia si ale zaslúži hlbšie vysvetlenie. Včera sme sa presvedčili o tom, že máme najlepších fanúšikov v lige. Tisíce z nich uprostred týždňa cestovali na vonkajší zápas.

Zaslúži si poznať dôvody tak zásadnej zmeny vo vedení športového úseku A tímu Dynama,“ okomentoval situáciu majiteľ klubu Petr Dědek.

"Václav Varaďa sa zmluvne zaviazal viesť a metodicky riadiť trénerov B tímu, mládežníckej akadémie a vedenia mládeže, a to za účelom zjednotenia herného systému celého klubu.

Od nástupu pána Varadi do funkcie hlavného trénera A tímu však došlo k realizácii jedinej spoločnej schôdzky, a to pred štartom súťažného obdobia.

Hokejový klub Dynamo Pardubice považuje podobný spôsob vedenia herného systému klubu za úplne nedostačujúci," uviedol klub na oficiálnej webstránke.

"Za rovnako závažné porušenie pracovnej zmluvy pánom Varaďom považuje klub odmietanie riadnej spolupráce s realizačným tímom a skautom klubu.

Hlavný tréner mužstva má rozhodujúci vplyv na vedenie mužstva, avšak mal by rešpektovať odborné rady realizačného tímu. Pre celú organizáciu je neprípustné, aby hlavný tréner robil dôležité rozhodnutia samostatne bez predchádzajúcej diskusie s trénerským štábom, alebo realizačným tímom.

Podobný problém klub dlhodobo riešil aj v oblasti spolupráce s členmi predstavenstva, ktorí od hlavného trénera nedostávali presné informácie.

V neposlednom rade bol klub nútený riešiť bezdôvodné urážky vybraných hráčov a členov realizačného tímu. Svojím konaním pán Varaďa narušil atmosféru v kabíne pred najdôležitejšou fázou sezóny," pokračoval klub vo svojom stanovisku.

Český tréner pôsobil v Pardubiciach od mája minulého roku, keď podpísal dlhodobú zmluvu na 5 rokov.

V českej lige viedol tím v 35 zápasoch, z ktorých až 27 bolo víťazných.

Okrem toho klub doviedol do štvrťfinále Ligy majstrov a k striebru zo Spenglerovho pohára.

Pardubice zároveň potvrdili, že menovanie Zadinu do role hlavného trénera nie je len dočasným riešením. Na pozíciu jeho asistenta prichádza bývalý pardubický útočník Petr Sýkora.

„Novým hlavným trénerom sa stáva Marek Zadina. Trpezlivý pracant, ktorý dostane veľkú príležitosť. Veríme, že ju chytia za pačesy a pomôže nás športovo posunúť.

Veríme, že pozitívny dopad na fungovanie A tímu bude mať aj návrat legendárneho Petra Sýkoru, ktorý sa na striedačku postaví v úlohe asistenta trénera,” dodáva Petr Dědek.

Tabuľka českej extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Šokujúci krok vedenia Pardubíc, po triumfe na Sparte odvolali hlavného trénera tímu