Uzávierka prestupov: Banská Bystrica získala skúseného centra. Košice a Mikuláš lovili v KHL

Jakub Urbánek (vpravo) mení pôsobisko v rámci našej najvyššej súťaže.
Jakub Urbánek (vpravo) mení pôsobisko v rámci našej najvyššej súťaže. (Autor: TASR)
Jakub Bobovič|15. feb 2022 o 19:45 (aktualizované 16. feb 2022 o 20:58)

V hokejovej Tipos extralige 15. februára vrcholí prestupový termín.

SLOVENSKO. V slovenskej najvyššej hokejovej súťaži - Tipos extralige dnes vrcholí prestupové obdobie. Kluby môžu nových hráčov podpisovať iba do dnešnej polnoci.

Pripravili sme pre vás súhrn všetkých prestupov, ktoré sa v poslednom období uskutočnili.

Sumár priebežne aktualizujeme.

HC Slovan Bratislava

Bratislavský Slovan v závere prestupového obdobia posilnil americký brankár Anthony Peters. Ten v hlavnom meste vytvorí brankársku trojicu s Clintom Winsdorom a Samuelom Hlavajom.

Bratislavský klub podľa vyjadrení na svojom webe týmto krokom vyriešil brankársku otázku po odchode Kristersa Gudlevskisa. Belasí príchodom nového brankára reagujú aj na fakt, že Hlavaj vypomáha v SHL Modrým krídlam.

„Veríme, že Anthony bude tým posledným chýbajúcim kamienkom v zostave na play off a do bránkoviska prinesie v prípade potreby ešte viac istoty a skúseností. Máme na neho výborné referencie, a to na jeho výkony na ľade, ako aj na správanie v kabíne.

V čase, keď do zostavy môže kedykoľvek negatívnym spôsobom zasiahnuť COVID-19, je takmer nevyhnutnosť mať k dispozícii troch solídnych brankárov,” povedal pre web bratislavského klubu Maroš Krajči, generálny manažér HC Slovan.

Samotný Peters má bohaté skúsenosti z nižších zámorských súťaží, v aktuálnej sezóne pôsobil v rakúskom Grazi, v nadnárodnej ICEHL. Odchytal však iba štyri stretnutia.

Z Bratislavy naopak odchádza útočník Jakub Urbánek. Ten bude vo svojej kariére pokračovať v Banskej Bystrici. V aktuálnej sezóne nastupoval striedavo za Slovan a Modré krídla v SHL.

Kým v drese Slovana si na svoje konto v 12 stretnutiach pripísal 2 body za 2 góly, v drese Modrých krídiel zaznamenal v 17 stretnutiach 10 bodov za 7 gólov a 3 asistencie.

Počet legionárov: 8

HKM Zvolen

Zatiaľ k žiadnej zmene sa neodhodlali vo Zvolene. Po dlhšej pauze sa do zostavy vrátil Viedenský, z olympiády sa vráti Zuzin. Miesta pre legionárov majú vo Zvolene obsadené. Je zrejmé, že ak nejaké zmeny pod Pustým hradom nastanú, budú skôr kozmetické.

Čo sa týka odchodov, do Liptovského Mikuláša si to namieril Dalibor Ďuriš.

Počet legionárov: 7

HK Nitra

Nitra pred play-off posilnila útočné aj obranné rady. Využila fakt, že na súpiske mala tri voľné miesta pre legionárov. Z Liptovského Mikuláša získala ruského obrancu Šepeleva, ktorý si však ešte potrebuje vyriešiť víza.

Ďalšou novou tvárou sa stal lotyšský center Filips Bruncis, ktorý pod Zobor prichádza z Dinama Riga. V aktuálnej sezóne si dobre stavaný útočník na svoje konto pripísal 37 štartov, v ktorých zaznamenal 3 kanadské body za 1 gól a 2 asistencie. V minulosti pôsobil aj v USA a Nemecku.

„S výhľadom do play-off prichádza dobre stavaný stredný útočník, ktorý má skúsenosti s KHL a nemeckou DEL. Vyrástol v zámorskom prostredí, má odohraté štyri sezóny v univerzitnej NCAA. Okrem dobrej postavy má aj veľmi dobrý pohyb a veríme, že pomôže našej hre v útočnom i obrannom pásme," povedal na margo príchodu Bruncisa do Nitry, prezident klubu Miroslav Kováčik.

Premiéru absolvoval v domácom stretnutí proti Michalovciam. Bol centrom prvého útoku.

Počet legionárov: 6

HK Dukla Michalovce

Dukla musela nie tak dávno riešiť problém s obrancami, pričom v defenzíve svojho času zaskakoval aj útočník Jakub Suja, ktorý sa už medzičasom presunul nazad do útoku.

Defenzívu si Dukla poistila príchodom Kanaďana Nicka Rossa, známeho z pôsobenia vo Zvolene. Miesta pre legionárov má obsadené.

Mužstvu dlhodobo chýba zranený Fín Nuutinen, ktorý v tejto sezóne neodohral ešte ani jedno stretnutie.

Počet legionárov: 9

HC Košice

Košice sa v posledný deň prestupového obdobia rozhodli posilniť defenzívu mužstva. Novou posilou východniarov sa stal skúsený, 31 - ročný ruský obranca Alexej Volgin, ktorý do Košíc prichádza po pôsobení v Amure Chabarovsk, za ktorý v aktuálnej sezóne nastúpil na 35 stretnutí, v ktorých si na svoje konto pripísal bilanciu 1+11.

"Alexej je kvalitný bek ostrieľaný skúsenosťami z ťažkých zápasov v KHL. Sme veľmi radi, že sa rozhodol pre Košice a pomôže nám spevniť naše defenzívne rady. Vadim a Denis Alexeiovi určite pomôžu v rýchlej adaptácii. Alexeiovi držíme palce a prajeme veľa radosti z hokeja, povedal pre web hckosice.sk Gabriel Spilar, športový manažér Košičanov.

Volgin bude po Pereskokovovi a Paršinovi tretím ruským hráčom na súpiske Košíc a zároveň siedmym legionárom. Ak teda ešte po niekom Košičania siahnu, bude to s najväčšou pravdepodobnosťou slovenský hráč.

Hosťovanie zo Žiliny sa skončilo útočníkovi Linetovi. Ten sa vracia do svojho materského klubu. Za Košice odohral 14 zápasov, získal 2 body za gól a asistenciu.

Počet legionárov: 7

HK Poprad

Vzhľadom na nie veľmi vydarené výsledky by sa zmeny dali očakávať aj v Poprade. Klub len nedávno siahol po novom trénerovi, Kanaďana Coreyho Nilsona vymenil Slovák Martin Hrnčár, donedávna tréner popradskej juniorky, ktorá vedie svoju súťaž.

Jedna zmena, predsa len, nastala aj v kádri. Ten opustil holandský obranca Mike Dalhuisen, ktorý sa v závere prestupového obdobia upísal rakúskemu Salzburgu.

Po jeho odchode sa zároveň uvoľnilo jedno miesto pre legionára. To by mohol zabrať útočník - center, keďže Dávid Skokan je zranený a nehral ani v rámci 38. kola, v ktorom sa Poprad predstavil na ľade Nových Zámkov.

Ešte predtým, na konci januára, klub vymenil brankárov, miesto Slováka Čiliaka, ktorý sa vrátil do Brna, priviedol Rusa Todykova.

Počet legionárov: 6

HK Spišská Nová Ves

Pomerne ticho je pred koncom prestupového obdobia u nováčika zo Spišskej Novej Vsi. Ten ešte v dostatočnom predstihu vyriešil doplnenie obrannej formácie, ktorú vystužil Slovinec Podlipnik, známy z pôsobenia v bratislavskom Slovane.

Skúsený, 29 - ročný hokejista, prišiel na Spiš ako náhrada za Matta Petgraveho, ktorý pre zmenu prestúpil do českých Pardubíc.

Posledné miesto pre legionára zaplnil švédsky útočník Tobias Åhström prichádzajúci z klubu Västerviks IK.

Počet legionárov: 7

HC 05 Banská Bystrica

Banská Bystrica v priebehu posledného prestupového dňa dotiahla príchod útočníka Jakuba Urbánka z bratislavského Slovana. Ten si už v drese baranov stihol odbiť aj premiéru. Proti Košiciam nastúpil v prvom útoku po boku Šoltésa a Bergera.

Mužstvo naopak opustil obranca Dávid Boldižár, ktorý bude pokračovať v prvoligovom Brezne. Aj kvôli prekročenému počtu legionárov je možné, že sa vedenie klubu ešte do konca prestupového obdobia jedného z nich zbaví, možno aj formou výmeny. V zápase proti Košiciam v drese baranov chýbali ruský obranca Kostromitin a americký útočník Michaud.

Výmenu uskutočnila Banská Bystrica s Trenčínom, týka sa však slovenských hráčov, do Trenčína odišiel obranca Žiak, (17 zápasov, 3 body za 1 gól a 2 asistencie) naopak, pod Urpín si to namieril útočník Lukáš Paukovček (35 zápasov, 19 bodov za 6 gólov a 13 asistencií).

Počet legionárov: 8

HK Dukla Trenčín

Trenčín v závere prestupového obdobia dotiahol príchod kontroverzného českého útočníka Radka Dudu.

Zlatý medailista zo svetového šampionátu v roku 2000 by mal do kabíny Dukly priniesť najmä skúsenosti. V aktuálnej sezóne, pred ktorou obnovil svoju kariéru, si na seba obliekal dres druholigových Benátiek nad Jizerou. V 15 stretnutiach si na svoje konto pripísal 13 bodov za 7 gólov a 6 asistencií.

„Myslím si, že aj v 43 rokoch nám má Radek stále čo dať. Je to hráč, ktorého ja poznám osobne, je to líder, bude prínosom do kabíny. Vie hráčov a tím poblázniť a zmeniť momentum v zápase. Po rozhovore s ním sa ukázalo, že má veľkú chuť do hokeja a je hladný po hre. Verím, že nám pomôže,“povedal po príchode Dudu do Trenčína, športový manažér Dukly Branko Radivojevič.

Okrem Dudu posilnil Duklu aj obranca Adam Žiak, miesto neho zamieril do Banskej Bystrice útočník Lukáš Paukovček.

Dukla má stále voľné jedno miesto pre legionára.

Počet legionárov: 6

HC Grotto Prešov

Okrem toho, že vedenie klubu na čele s prezidentom Róbertom Ľuptákom omilostilo Čecha Dávida Ružičku, zaplateného do kauzy "prepravky", mužstvo z prvoligového Humenného posilnil obranca Damián Novický, odchovanec klubu.

Opačným smerom putoval Ján Ťavoda, ktorý už v drese Hornozemplínčanov absolvoval aj premiéru.

Počet legionárov: 7

HC Nové Zámky

Nové Zámky podpísali pred koncom prestupového obdobia ruského útočníka Afanasjeva. Ten prichádza na juhozápadné Slovensko z českých Vítkovic. V minulosti pôsobil aj v nižších ruských súťažiach či fínskej Liige.

Počet legionárov: 7

MHK 32 Liptovský Mikuláš

Ešte deň pred skončením prestupového obdobia skončila v Liptovskom Mikuláši dvojica ruských hokejistov. Dres Liptákov si už ďalej neoblečú obranca Šepelev a útočník Čurilov.

Miesto týchto dvoch hráčov prišla na Liptov hneď trojica nových hokejistov. Posilami posledného mužstva tiposligovej tabuľky sa stali obrancovia Juraj Cebák (Dubnica), Ildar Shiksatdarov (Viťaz Podolsk) a americký útočník Brandon Fehd (Vita Hästen)

Mimoriadne úspešnú sezónu zažíva vo Francúzsku 41-ročný Rudolf Huna, ktorý je 9. najproduktívnejším hráčom celej ligy a Liptákom by jeho skúsenosti v náročných záchranárskych prácach mohli byť platné.

Mužstvo ešte pred týždňom vystužil obranca Branislav Pavúk.

Počet legionárov: 9

Žilina získala skúseného českého obrancu

Súbežne s klubmi najvyššej súťaže sa nových hráčov snažia získať aj kluby Slovenskej hokejovej ligy.

Svoje obranné rady výrazne posilnila vedúca Žilina, ktorá získala dvojicu obrancov, legionárov. Z prvoligového Havířova prichádza pod Dubeň Lotyš Jansons, ktorý má skúsenosti aj s pôsobením v USA, kde hral napríklad v univerzitnej NCAA.

Z Mladej Boleslavy prichádza do Žiliny obranca Petr Šidlík, hráč s takmer troma stovkami štartov v českej extralige, ktorý tri roky pôsobil v kanadskej QMJHL.

Okrem dvojice obrancov sa do mužstva vracia aj útočník Linet, o ktorého bol podľa vyjadrenia klubu na sociálnej sieti Facebook medzi ligovými klubmi veľký záujem.

Žiadnych nových hráčov naopak neplánujú priviesť v Skalici. Klub o tom referoval prostredníctvom postu na sociálnej sieti.

Na nových hráčoch naopak pracujú v priebežne treťom Martine. Podobne ako Skaličania, aj Martinčania o tom informovali prostredníctvom postu na Facebooku. Posily by mali prísť do obrany aj útoku.

Štvrté Humenné získalo dve posily do obranných radov, mužstvo vystužili Španko z Brezna a Ťavoda z Prešova.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Uzávierka prestupov: Banská Bystrica získala skúseného centra. Košice a Mikuláš lovili v KHL