Rask ukončil kariéru. Mohol byť legendou Toronta, všetko zmaril katastrofálny trejd

Tuukka Rask.
Tuukka Rask. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|10. feb 2022 o 19:09

Dodnes sa o výmene Tuukku Raska vraví ako o jednej z najhorších v histórii klubu.

BOSTON. Srdciar. Slovo, ktoré na Tuukku Raska platí dokonale.

Odmalička súťaživý, odmalička pripravený vyhrávať. Vedel sa rozčertiť aj po góloch na tréningu, inkasovať nechcel ani v exhibíciách. Poznali sme ho ako bojovníka.

Tuukka Rask pár mesiacov predtým, ako podpísal posledný kontrakt s Bostonom Bruins, povedal slová, ktoré ulahodili každému jednému ich fanúšikovi.

„Hral som za jeden klub vo Fínsku aj v NHL. Symbolizuje to pre mňa hrdosť. Nemám dôvod plašiť sa za peniazmi a odísť inam. Cítim, že tu mám svoj domov a vždy som tu chcel zostať. Peniaze nebudú problémom,“ tvrdil pre WEEI.

„Už sme sa o tom bavili aj s (generálnym manažérom, pozn. red.) Sweeneym, povedal som mu, že budem lacný. Som na konci kariéry, už mi ide iba o pomoc tímu. Som veterán a na brankársky post sa tlačí veľa mladých perspektívnych chlapcov, čiže ak je v mojich silách akokoľvek im pomôcť, s radosťou to urobím.“

Slová z novembra 2021 do bodky splnil. S Bostonom sa dohodol na ročnom kontrakte v hodnote jedného milióna dolárov.

Jeho comeback sa skončil smutne. Zdravotné problémy, pre ktoré bol tak dlho mimo hru, mu dovolili odchytať iba štyri posledné stretnutia.

Rask je napriek tomu legendou. Celú pätnásťročnú kariéru, ktorú v stredu definitívne zavesil na klinec, odchytal v Bostone Bruins.

Stal sa jedným z najlepších brankárov v histórii klubu.

V roku 2011 bol v pozícii brankárskej dvojky Bruins za Američanom Timom Thomasom, tím získal svoj posledný Stanleyho pohár. Rask sa do finále pozrel ešte dvakrát, avšak nikdy ho nedoviedol do víťazného konca.

V roku 2014 získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny. V roku 2020 vyhral spoločne s Jaroslavom Halákom William Jennings Trophy pre brankárov s najnižším priemerným počtom inkasovaných gólov.

V súťaži odchytal 564 duelov základnej časti, z ktorých 308 bolo víťazných. Jeho 92,1-percentná úspešnosť zásahov je spomedzi brankárov s aspoň sto štartmi štvrtou najlepšou v histórii – pred ním sú len Dominik Hašek, Ken Dryden a krajan Juuse Saros.

„Medvedi“ nevyradili číslo zatiaľ žiadnemu brankárovi. O tom, či Tuukka bude prvý, sa vedie polemika od prvej sekundy, čo oznámil definitívny koniec.

A neverili by ste, ako ľahko k nemu Boston prišiel.

Tri jednotky

Písal sa 24. jún 2006. Boston Bruins si brúsili zuby na mladého Fína, ktorého si rok predtým na drafte z 21. pozície vybrali Toronto Maple Leafs.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Rask ukončil kariéru. Mohol byť legendou Toronta, všetko zmaril katastrofálny trejd