Prevencia môže hokejistom zachrániť život. Lekár: Prehliadky majú byť dôkladnejšie

Jozef Kubašovský (vpravo) pôsobil aj ako lekár hokejovej reprezentácie.
Jozef Kubašovský (vpravo) pôsobil aj ako lekár hokejovej reprezentácie. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|5. nov 2021 o 14:00

Ako funguje prevencia v extraligových kluboch?

KOŠICE. Sú preventívne prehliadky hokejistov v extralige dostatočné?

Na čo sa pri nich kladie dôraz a čo v prípade, že sa u hráča zistí vážny zdravotný problém?

Je potrebná úprava pravidiel z hľadiska možnosti vstupu lekára na ľadovú plochu aj bez vyzvania rozhodcu?

Sportnet hľadal odpovede aj na tieto otázky u dvojice renomovaných lekárov, ktorí pôsobili vyše 30 rokov v klube osemnásobného slovenského majstra HC Košice – Jozefa Kubašovského a Miloslava Klímu.

„Pred asi 20 rokmi sa mi podarilo presadiť, aby na zápasoch musel byť prítomný lekár. Nie však dermatológ či odborník na zdravú výživu, ale chirurg. Jednoducho človek, ktorý je schopný dať prvú pomoc, ošetriť vykĺbenie alebo zlomeninu,“ povedal Klíma.

Po tragickom prípade 19-ročného hokejistu Alexeja Čerepanova, ktorý zahynul 13. októbra 2008 počas zápasu KHL priamo na striedačke, sa zaviedla povinnosť mať na každom štadióne defibrilátor.

„Taktiež aj sanitky, ktoré sú pri štadióne počas zápasov musia byť vybavené defibrilátorom. Na medzinárodných letiskách ich môžete vidieť pomaly na každom kroku,“ dodal Klíma, ktorý sa ako lekár slovenskej výpravy zúčastnil dvoch olympiád.

V roku 1994 v Lillehammeri a o štyri roky neskôr v Nagane.

Odhalia aj riziko náhlej srdcovej smrti

Hokejisti v Tipos extralige absolvujú štandardne preventívne vyšetrenie pred začiatkom sezóny. Ide o bežné vyšetrenia krvi a moču, po ktorých nasledujú záťažové testy.

„Na Slovensku majú hráči možnosť dať sa vyšetriť pomocou EKG a echokardiografického vyšetrenia srdca. V zdravotníckom zariadení Nemocnice AGEL Košice Šaca je možnosť špecializovaného vyšetrenia.

Pri akejkoľvek pochybnosti, spornom náleze pri základných vyšetreniach, je možnosť odhalenia predispozície srdcových príhod u športovcov," povedal Kubašovský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Prevencia môže hokejistom zachrániť život. Lekár: Prehliadky majú byť dôkladnejšie