Aj obyčajná chrípka vie vážne oslabiť srdce, vraví uznávaný kardiochirurg

Viliam Fischer.
Viliam Fischer. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|4. nov 2021 o 15:15

Najdôležitejších je prvých päť minút.

VILIAM FISCHER patrí v lekárskom svete medzi uznávané kapacity. V roku 1998 uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku, podieľal na viac než 5 000 operáciách srdca. Dnes 83-ročný Fischer má blízko k športu. Bol predsedom a členom správnej rady futbalového Slovana, pravidelne navštevuje hokejové zápasy.

Príklepy Ondreja Rusnáka

Ondrej Rusnák (32) je bývalý hokejový útočník, ktorý hral o.i. za Slovan (získal s ním v roku 2008 titul), Trenčín či Poprad. Bol členom slovenskej dvadsiatky, ktorá obsadila na MS 2009 štvrté miesto. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Ponúkne rozhovory so zaujímavými ľuďmi, aj pohľad do zákulisia. Študuje na Vysokej škole manažmentu v Bratislave, je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka.

Ako môže telo mladého športovca skolabovať, navyše s tak fatálnym následkom, ako sa to udialo v prípade Borisa Sádeckého?

U Sádeckého s veľkou pravdepodobnosťou išlo o náhle zlyhanie srdca. Všeobecne, najčastejšou príčinou tohto javu je nepravidelné zhrubnutie ľavej komory srdca.

Profesionálni športovci majú tendenciu mať po celom obvode zhrubnutú ľavú komoru. Problém je, ak je toto zhrubnutie asymetrické a v slabom mieste môže nastať pri záťaži zlyhanie. Podobný princíp platí aj pri prepážke medzi ľavou a pravou komorou. Aj tá môže byť asymetricky zmenená. Toto sú najčastejšie príčiny, na ktoré náhle zlyhá srdce.

Existujú aj ďalšie príčiny, napríklad rôzne chlopňové chyby, anomálie srdcových tepien a pod. Všetko sú to anatomické chyby, keď štruktúra srdca nie je, aká má byť.

Len pri 10% úmrtiach na náhle zlyhanie srdca hovoríme o poruche elektrickej činnosti srdca. To sú tie všeobecne známe arytmie. Príčin kolapsu tak mohlo byť viac.

Treba povedať, že športovci zomierajú na náhle zlyhanie srdca v absolútne výnimočných prípadoch. Tým, že sú viac na očiach, je každé náhle zlyhanie srdca medializované a verejnosti sa tak môže zdať, že k úmrtiam športovcom prichádza často.

Čo môže oslabiť srdce natoľko, že dôjde k jeho náhlemu zlyhaniu?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Aj obyčajná chrípka vie vážne oslabiť srdce, vraví uznávaný kardiochirurg