Kanaďan zvalcoval tínedžera, vyviazol s modrinami. Faul alebo čistý hit?

Marc-Olivier Crevier-Morin, ilustračná fotografia.
Marc-Olivier Crevier-Morin, ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|29. sep 2021 o 18:31

Bol to faul alebo čistý hit?

NOVÉ ZÁMKY. Prebral si puk pri mantineli, otočil sa a zrazu pocítil silný náraz.

Otrasený ostal ležať na ľadovej ploche. Hoci sa pokúšal sám vstať, napokon mu na striedačku pomohli až spoluhráči.

V úvodnej minúte zápasu 3. kola Tipos extraligy medzi Novými Zámkami a Banskou Bystricou (2:3) poslal Kanaďan Marc-Olivier Crevier-Morin tvrdým faulom k zemi len 16-ročného novozámockého útočníka Martina Mišiaka.

„Prebral som si puk a nie ideálne som sa pozrel za seba. Keď som sa otáčal ani som nestihol dvihnúť hlavu a už som ležal na ľade.

Veľa si toho zo spomínaného momentu nepamätám,povedal pre Sportnet Mišiak.

Neskôr si zákrok pozrel detailnejšie zo záznamu. Pôvodne ani nevedel, čo sa stalo a kto ho "zbúral".  

Rozhodcovia posúdili situáciu ako napadnutie a kanadského obrancu poslali na päť minút na trestnú lavicu.

Hokej je tvrdý šport

Medzi fanúšikmi sa na sociálnych sieťach spustila búrlivá diskusia.

Jedni tvrdia, že išlo o likvidačný faul, ktorý mal byť potrestaný prísnejšie. Druhá skupina naopak obhajuje Kanaďana a verí, že zákrok bol v rámci pravidiel.

„Ja by som to nechcel komentovať. Rozhodcovia udelili päťminútový trest a tým sa to pre mňa skončilo. Dôležité je, že sa nič vážne nestalo a vyviazol som z toho v pohode,“ uviedol mladý útočník Nových Zámkov.

Martin Mišiak.
Martin Mišiak. (Autor: Facebook HC Nové Zámky)

Hneď ako sa spamätal z nárazu vrátil sa na striedačku aj za pomoci spoluhráčov. Tréner Gergely Majoross sa ubezpečil, že je v poriadku a zapojil ho hneď do hry.

„Keďže sme mali päťminútovú presilovú hru tréner mi vravel, aby som to išiel vyskúšať na ľad. Hrám v prvej presilovkovej formácii. Povedal, že ak by som nemohol ísť na sto percent, nemá význam aby som pokračoval,“ opísal Mišiak.

Keďže sa cítil v poriadku, mohol dohrať celý zápas do konca. Po stretnutí ani nemusel absolvovať dodatočné vyšetrenia.

„Mal som pár modrín. Hokej je však tvrdý šport. Patrí to k tomu.“

Rodičia boli šťastní, že je v poriadku

Zápas sledovali priamo na štadióne aj rodičia talentovaného hokejistu. Vidieť po tvrdom zákroku ležať syna na zemi pre nich nebolo jednoduché.

„Sú to rodičia, takže oni to videli trochu inak. Ja si z toho však ťažkú hlavu nerobím. Boli v prvom rade šťastní, že som po zákroku vstal a pokračoval v zápase.“

Kanadský obranca, ktorý si druhú sezónu oblieka dres Banskej Bystrice, sa mladému protihráčovi za tvrdý zákrok neospravedlnil.

Viac sa o jeho stav zaujímal iný legionár v službách Banskej Bystrice.

„Pri podávaní rúk sa ma Morin spýtal, či som v poriadku. To bolo všetko. Počas zápasu sa ma ešte Matthew Mistele na buly opýtal, či mi nič nie je, pretože to nevyzeralo vôbec pekne.“

Chce napodobniť kanadský talent

Pre rodáka z Banskej Bystrice bol utorňajší zápas špecifický. Celé detstvo sledoval každý jeden ich zápas.

„Fandím im už asi 10 rokov. Vnímal som to teda inak ako bežný zápas. Hneď ako sa však vhodilo úvodné buly, sústredil som sa len na svoj výkon,“ povedal Mišiak, ktorého snom je raz si zahrať v zámorskej NHL.

Vlani pôsobil v Nových Zámkoch 18-ročný kanadský obranca Brandt Clarke. V nedávnom drafte si ho v prvom kole vybral tím Los Angels Kings z ôsmeho miesta.

„Keď prišiel do ligy, okamžite som to zaregistroval. Pevne verím, že klub vo mne vidí podobný potenciál a ja sa preto snažím tímu pomôcť čo najviac. Verím, že pôjdem v jeho šľapajach.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Kanaďan zvalcoval tínedžera, vyviazol s modrinami. Faul alebo čistý hit?