Šatan apeluje na vládu kvôli deťom. Hovorí o kritických mínusoch

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Autor: TASR)
TASR|11. jan 2022 o 15:50

SZĽH chce obnoviť mládežnícke súťaže.

BRATISLAVA. Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) bojuje za obnovenie mládežníckych súťaží. V uplynulých dňoch intenzívne rokovalo s predstaviteľmi štátu.

Vláda SR môže súťažné a tréningové dianie v mládežníckom športe povoliť už na stredajšom zasadnutí. V pondelok schválila návrat fanúšikov na tribúny do 25 percent kapacity hľadiska v režime OP.

"Od začiatku sezóny nám viac ako dvesto detí odišlo do zahraničných klubov, čo je asi desať hokejových mužstiev. To sú kritické počty a kritické mínusy. Len v minulom roku sme museli zrušiť viac ako štyritisíc zápasov, v tejto sezóne ďalších osemsto. Sú to nenahraditeľné škody do budúcnosti," zdôraznil prezident SZĽH Miroslav Šatan na webe hockeyslovakia.sk.

Hlavná požiadavka je režim OTP: "Bol zavedený aj v covidovom automate, ktorým sme sa riadili na začiatku sezóny v októbri. Za istých bezpečnostných opatrení mládežnícky hokej prebiehal a potrebovali by sme, aby sa to do tohto stavu vrátilo. Takto šport funguje aj vo všetkých okolitých krajinách.

Následky už cítime. Deti odchádzajú do zahraničných klubov, sú demotivované a niektoré sa už ani nevrátia. Potrebujeme stabilné rozhodnutie, ktoré bude dlhodobé a nie iba na pár týždňov, po ktorých sa opäť zmení. Tak ako v biznise si ľudia potrebujú dlhodobo plánovať, tak aj rodičia musia mať dôveru, že systém pre slovenské deti vydrží a deti budú môcť športovať za dodržiavania istých pravidiel a nebudú musieť odchádzať do zahraničia."

Prebieha tretia hokejová sezóna, ktorá je ovplyvnená zákazmi hrať súťažné zápasy a trénovať.

"Verím však, že na stredajšom zasadnutí vlády sa tieto čísla kriticky zhodnotia a nájde sa bezpečné riešenie, ktoré môžeme pozorovať aj v okolitých štátoch, a budeme vedieť vytvoriť podmienky pre Slovenské deti, aby mohli športovať," dodal Šatan, podľa ktorého by mohol byť pozitívnym signálom avizovaný návrat divákov na tribúny:

"Je to krok správnym smerom. Nevieme zatiaľ detaily. Ak to bude 25 percent kapacity hľadiska, je to dobré, ale pre kluby by bolo potrebných aspoň 50 percent, aby mohli finančne zvládať toto ťažké obdobie a aby profesionálny hokej na Slovensku mohol prežiť ďalšiu sezónu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Šatan apeluje na vládu kvôli deťom. Hovorí o kritických mínusoch