Mikita? Bol tvrdší ako noc v base. Je v najlepšej päťdesiatke histórie

Hokejová legenda Stan Mikita.
Hokejová legenda Stan Mikita. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|13. dec 2022 o 10:59

Stan Mikita bol do zoznamu zaradený ako štvrtý slovenský rodák.

CHICAGO. Štvrtým slovenským rodákom v rebríčku najlepších hráčov NHL od roku 1967 sa stal Stan Mikita. Zrejme bude i posledným.

Magazín The Athletic ho v zozname stovky najlepších hokejistov modernej éry zaradil na 47. pozíciu. Predbehol tak 56. Petra Šťastného, 57. Zdena Cháru i 83. Mariána Hossu.

V článku o ňom píšu ako o možno najdominantnejšom hráčovi v NHL v šesťdesiatych rokoch. Konštatujú, že to bol "poddimenzovaný center s výnimočným odhodlaním".

V NHL odohral 1394 duelov so ziskom 1467 bodov. Keď končil kariéru, bol po Gordiem Howeovi a Philovi Espositovi tretím najproduktívnejším hráčom v dejinách. Dnes je pätnásty. Jeho číslo 21 je v klube Chicago Blackhawks, kde odohral celú kariéru, vyradené.

Jeho dlhoročným spoluhráčom bol Bobby Hull. S Mikitom boli superhviezdami. Nazval ho "najkomplexnejším hokejistom, aký kedy žil". Vravel, že na ľade bol "tvrdší ako noc v base".

Na The Athletic spomenuli aj jeho prerod z hráča, ktorý trávil priveľa času na trestnej lavici, na najslušnejšieho hráča NHL a dvojnásobného držiteľa Lady Byng Trophy.

Mikita okrem toho získal štyri Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti, dve Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča NHL a jednu Lester Patrick Trophy za prínos pre hokej v USA.

Vrchol jeho kariéry nastal skoro, už v sezóne 1960/61, keď hral Mikita len druhý ročník v NHL. Stal sa najlepším strelcom vo víťaznom play off, vyhral svoj jediný Stanleyho pohár.

Hokej zmenil aj tým, že ako prvý hráč hral so zahnutou čepeľou. Prišiel k nej len náhodou, keď sa mu hokejka zasekla do dvierok od striedačky a zistil, že sa s ňou strieľa omnoho lepšie.

Mikita si počas kariéry získal rešpekt hráčov, trénerov i fanúšikov za správanie sa na ľade aj mimo neho.

Rodák zo zatopenej dediny Sokolče sa narodil 20. mája 1940 a ako osemročného si ho adoptoval strýko s manželkou, s ktorými odišiel do Kanady. Tam hokejovo vyrástol, preto je dnes považovaný ako za Kanaďana (keďže reprezentoval Kanadu), tak za Slováka (podľa rodiska). Zomrel 7. augusta 2018.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mikita? Bol tvrdší ako noc v base. Je v najlepšej päťdesiatke histórie