Zvolen sa dotiahol na Slovan, Nitra opäť víťazne

Hokejisti HK Nitra.
Hokejisti HK Nitra. (Autor: TASR)
TASR|31. jan 2023 o 20:02

Dnes boli na programe dohrávky 31. kola Tipos extraligy.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Hokejisti Košíc zvíťazili v utorňajšom dohrávanom zápase 31. kola Tipos Extraligy na ľade Liptovského Mikuláša 5:4 po nájazdoch.

Liptáci prehrali tretíkrát za sebou a v tabuľke im patrí 10. priečka. Košice uspeli aj v treťom vzájomnom zápase s týmto súperom, ich rozhodujúci nájazd premenil v piatej sérii kapitán Michal Chovan. Košice sú na tretej priečke, na vedúci Slovan Bratislava strácajú štyri body.

V ďalšom zápase hokejisti Nitry bodovali naplno tretíkrát za sebou, keď v dohrávke 29. kola Tipos extraligy zdolali Spišskú Novú Ves 3:0. Hostia sa pod Zoborom nedostali prakticky k ničomu a odovzdaný výkon Spišiakov kritizoval aj útočník "rysov" Juraj Majdan.

Podľa neho štvrtý tím tabuľky odohral najhorší zápas v sezóne. Nitrania urobili dôležitý krok na ceste za záchranou v najvyššej súťaži, navyše desiaty Liptovský Mikuláš majú pred sebou už len o bod.

Hrali sme skvele

Dôležitým momentom bol úvodný gól duelu, ktorý padol v 9. minúte z hokejky kanadského útočníka Sahira Gilla. Nitrania následne kontrolovali priebeh a Spišiaci v žiadnom úseku hry nedokázali prebrať iniciatívu.

Útočník hostí Juraj Majdan pri hodnotení výkonu nešetril kritikou: "Nitra na nás vybehla a my sme boli celý zápas v autobuse. Veľmi ťažko sa to hodnotí, pretože sme si nevypracovali absolútne nič. Za mňa to bol náš najhorší zápas v sezóne, naozaj sa na to nedalo zo striedačky pozerať."

Nitrania si výrazne pomohli aj disciplinovaným prístupom, keďže v stretnutí neboli ani raz vylúčení. Práve minimalizovanie nebezpečenstva z presilových hier prispelo k premiérovému čistému kontu brankára Libora Kašíka.

"Každá nula má nejaké svoje špecifiká. Chlapci hrali skvele, z defenzívy. Za čisté konto som dostal v kabíne zlatú prilbu, tá však patrí celému mužstvu. Keď budeme hrať zápasy týmto spôsobom, nemám o nás strach. Vždy sa však dá čo zlepšovať," povedal dvadsaťdeväťročný Čech, ktorý zlikvidoval všetkých 18 pokusov súpera.

"Corgoni" sa vďaka siedmemu triumfu z uplynulých ôsmich ligových duelov priblížili k Liptovskému Mikulášu na rozdiel bodu. Na posledný Prešov, ktorý má odohrané o dva zápasy menej, majú osembodový náskok.

Do konca základnej časti však zostáva desať kôl a brankárska opora Nitry si uvedomuje, že boj o záchranu nie je ani zďaleka rozhodnutý. "Najdôležitejšie je to, čo nás tlačí zospodu, to je stále veľký strašiak. Každý bod hrá momentálne veľkú rolu, tieto tri majú cenu zlata," uvedomuje si Kašík, ktorý v uplynulých dňoch podpísal s Nitrou novú dvojročnú zmluvu.

Zatiaľ čo "corgoňov" trápia záchranárske práce, Spišská Nová Ves bojuje o udržanie sa v prvej šestke. Spišiaci hľadajú optimálnu formu, keďže z uplynulých šiestich duelov iba vyhrali iba raz.

"Určite to nie je optimálne, ale lepšie teraz, ako v play off. Do konca základnej časti je 10 zápasov, preto verím, že sa oklepeme. Každý jeden si musí vstúpiť do svedomia a musíme začať hrať ako tím. Keď chceme hrať takto, tak budeme radi, keď sa do prvej šestky dostaneme.

Máme na viac, preto verím, že každý sa pozrie do zrkadla a začneme hrať inak. Bola by škoda stratiť na konci sezóny to, čo sme budovali," dodal s 32 bodmi (12+20) najproduktívnejší hráč hostí Juraj Majdan.

Ani zranenie brankára Zvolen nezaskočilo

V treťom zápase hokejisti Zvolena vyhrali doma nad Michalovcami 6:3 a pretrhli trojzápasovú šnúru prehier. Poistili si tak druhú priečku v tabuľke, pričom sa bodovo dorovnali vedúcemu bratislavskému Slovanu.

Ten má ešte zápas k dobru. Základ víťazstva položili na konci druhej tretiny gólom na 3:2 a následne v tretej tretine, ktorú zvládli dvojgólovým rozdielom vo svoj prospech.

"Je to pre nás dôležité víťazstvo po troch prehrách v rade. Reakcia tímu bola správna. Na chalanoch bolo vidno, že chcú zápas vyhrať, hoci mali trochu zviazané ruky. Nerodilo sa to ľahko. Zápas sme dobre rozbehli, ale súper vyrovnal.

Napokon sme to kolektívnym výkonom a vierou v svoje schopnosti doviedli do úspešného konca a zaslúžene vyhrali,“ uviedol po víťazstve asistent trénera HKM Zvolen Andrej Kmeč.

Zvolenčania nasadili do hry uzdraveného brankára Jakeho Patersona. Ten však vydržal medzi žrďami iba niečo cez 26 minút, pretože sa opätovne zranil a vystriedať ho musel Adam Trenčan.

"Niečo sa zasa stalo s členkom Patersona. Nevieme ešte presne čo, iba nám povedal, že nemôže dochytať. Preto išiel Adam Trenčan do bránky a zastúpil ho. Stáva sa to. Samozrejme, je to nepríjemné pre brankára, ktorý tam takto skočí, ale zvládol to dobre a aj vďaka nemu sme vyhrali,“ dodal k brankárskej výmene Kmeč.

Michalovčania bojujú o priamu účasť v play off. Potrebujú sa udržať najhoršie na šiestom mieste v tabuľke. Po prehre vo Zvolene si túto pozíciu držia, ale majú rovnaký počet bodov ako siedma Banská Bystrica.

"Prvú tretinu boli domáci o niečo lepší na puku, na nahrávke i v zakončení, takí hokejovejší. My sme sa veľa narobili. Boli sme dosť nepresní. Povedali sme si pred druhou tretinou, že musíme trošku pritvrdiť, pretože súper mal na všetko čas a mal priestor. Zvýšili sme obrátky, boli sme lepší a domácich sme dostávali pod tlak.

Mali sme navrch aj po tom, čo sme vyrovnali na 2:2. Avšak spravili sme fatálnu, školácku chybu a Zvolen nás za to potrestal. Namiesto toho, aby sme viedli my 3:2, alebo to aspoň zostalo 2:2 po druhej tretine, tak sme odchádzali znovu do kabíny s gólovým mankom. V tretej tretine to už bolo hore - dole.

Chceli sme vyrovnať, ale Zvolenčania skórovali z presilovky a už sme iba nepriaznivý výsledok naháňali. Vedeli sme, že domáci sú vzadu dobrí a ťažko sa im budú dávať dva – tri góly. Nevzdávali sme to, ale naskytnuté šance sme nepremenili. V závere sme skúsili hrať vabank bez brankára, no nevyšlo to,“ vyjadril sa k prehre michalovský tréner Roman Stantien.

Tipos extraliga - dohrávka 31. kolo:


MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC Košice 4:5 pp a sn (1:1, 2:2, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 4. Walega, 25. Uhrík (Walega), 40. Novajovský (Handlovský, Vähätalo), 58. Kriška (Djakov) – 11. Lamper (Paršin), 30. Pollock (Bartánus, Chovan), 38. Bartánus (Lamper), 56. Linet (Paršin, Ferenc), rozh. náj. Chovan

Rozhodovali: Orolin, Stano - Jedlička, Durmis, vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1

Diváci: 900

Liptovský Mikuláš: Valent – Ventelä, Mezovský, Djakov, Bokroš, Hudec, Novajovský, Pavúk, Kapičák – Handlovský, Walega, Kriška – Štrauch, Saari, Karsums – Uhrík, Vähätalo, Michalík – Braun, Šmída, Vankúš

Košice: Janus – Southorn, Romančík, Olsson, Deyl, Šedivý, Ferenc – Rogoň, Slovák, Jääskeläinen – Pollock, Chovan, Bartánus – Paršin, Linet, Lamper – Tybor, Havrila, Jokeľ

HK Nitra – HK GROTTO Spišská Nová Ves 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly: 9. Gill (Elmer), 51. Sýkora (Buncis, Green), 55. Baláž (Krivošík, Čederle)

Rozhodovali: Baluška, Žák – Synek, Klejna, vylúčení: 0:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 2027

Nitra: Kašík – Mezei, Green, Gajdoš, Bodák, Stacha, Vitaloš, Shishkov – Baláž, Čederle, Krivošík – Sýkora, Gill, Elmer – Bajtek, Pekarčík, Buncis – Knies, Solenský, Lacka

Spišská Nová Ves: Surák – Romaňák, Beaudry, Ordzovenský, Ališauskas, Ulander, J. Valach – Kerbashian, Nellis, Vandas – Majdan, Reway, La Porte – Verbeek, Myklucha, Giľak – Džugan, Bortňák, Vartovník

HKM Zvolen - HK Dukla Ingema Michalovce 6:3 (1:0, 2:2, 3:1)

Góly: 8. R. Bondra (Hain, Jedlička), 28. Csányi (Mudrák, Kolenič), 37. Langkow (Hanna, Jedlička), 50. Sideroff (Langkow, Huntebrinker), 51. Jedlička (Langkow, R. Bondra), 58. Marcinek (R. Bondra, Hanna) – 33. Žitný (Chalupa), 34. Pavlovs (Pereskokov, Osburn), 52. Buc (Žitný, Suja)

Rozhodovali: Hronský, M. Novák – D. Konc ml., Haringa, vylúčenia na 2 min: 2:2, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0

Diváci: 1071

Zvolen: Paterson (27. Trenčan) – Messner, Hain, Mudrák, Hanna, Kubka, Sládok, S. Barcík - Jedlička, Langkow, R. Bondra – Sideroff, Huntebrinker, M. Hecl – Stupka, Marcinek, Zuzin - Kolenič, Šiška, Csányi

Michalovce: Škorvánek – Glazkov, Macejko, Hammond, Osburn, Mihálik, Michalčin – Buc, Valentini, Vašaš – Matúš Paločko, Pavlovs, Pereskokov – Suja, Bjalončík, Žitný – Chalupa, Galamboš, Zabusovs

Tabuľka Tipos extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Zvolen sa dotiahol na Slovan, Nitra opäť víťazne