Tradičný zvyk nemohol chýbať. Hrivík oslávil narodeniny penou v tvári

Marek Hrivík
Marek Hrivík (Autor: TASR)
TASR|28. aug 2024 o 14:27

Slováci v stredu trénovali v plnom zložení.

BRATISLAVA. Slovenskú hokejovú reprezentáciu zasiahla pred stredajším tréningom správa o tom, že obranca Martin Fehérváry sa nepredstaví na finálovom kvalifikačnom turnaji ZOH 2026.

Realizačný tím však promptne zareagoval a namiesto 24-ročného hráča Washingtonu Capitals povolal do národného tímu Františka Gajdoša, ktorý mužstvo dokonale pozná, keďže absolvoval uplynulé dva svetové šampionáty.

Na nálade to však tímu neubralo a tradičné, no tentoraz nie sladké prekvapenie mal na tvári narodeninový oslávenec Marek Hrivík.

Fehérváryho zdravotný stav bol otázny už od jeho oznámenia do nominácie. Napokon deň pred turnajom padlo rozhodnutie o jeho neúčasti. Tréneri poznali verdikt už od utorka, keď kontaktovali Gajdoša a nová posila českého Litvínova s príchodom neváhala.

"Včera večer mi volal pán tréner a dohadovali sme to s klubom. Nakoniec ma Litvínov uvoľnil, za čo som veľmi rád a včera som dorazil. Ja si myslím, že to je aj dobrá príprava pred novou sezónou, pretože to bude na medzinárodnej úrovni a tempo bude vysoké.

´Fehy´ je top obranca, takže ja som tu na to, aby som pomohol tímu najlepšie ako budem vedieť," uviedol po stredajšom tréningu Gajdoš, ktorý v uplynulej sezóne pomohol HK Nitra k zisku majstrovského titulu.

Strata Fehérváryho bude pre národný tím citeľná, no trénerský štáb bol podľa asistenta Jána Pardavého prichystaný na zmenu: "Dúfali sme, že Martin bude môcť nastúpiť, ale mali sme pripravenú alternatívu.

Už na začiatku nám oznámil, že nie je stopercentne fit. Chcel veľmi hrať a pomôcť tímu k postupu na olympiádu, ale žiaľ, zdravotné problémy ho nepustili. Preto sme reagovali a prišiel Gajdoš."

Na tréningu nechýbal Hrivík, ktorý oslavuje svoje 33. narodeniny. Na záver tréningovej jednotky mal okúsiť tradíciu v podobe torty či šľahačky do tváre. Jeho spoluhráč Libor Hudáček mu však príliš neulahodil a útočník si "vychutnal" penu na holenie.

"Moc dobre to nechutilo," povedal v mixzóne center švédskeho Leksandu, ktorý v uplynulých ročníkoch figuroval väčšinou po boku klubového spoluhráča Petra Cehlárika, ten sa však do nominácie nezmestil.

"Tréneri sa rozhodli, ja sa na to moc nepozerám. Posledné roky bolo zvykom, že tu Peťo bol, no teraz sú tu iní chalani. Tím je celkom dobrý," dodal účastník štyroch svetových šampionátov. Počas tréningu boli po jeho boku krídelníci Tomáš Tatar a Róbert Lantoši.

V rovnakom zložení vyzerala aj presilovková formácia, v ktorej útočnú trojicu dopĺňali obrancovia Šimon Nemec a Peter Čerešňák.

Kratšie je s tímom okrem Gajdoša aj útočník Marián Studenič, ktorý si plnil klubové povinnosti vo švédskom Färjestade BK a k výberu Craiga Ramsayho sa pripojil v pondelok.

"Mali sme turnaj vo Švédsku a chcel som byť s tímom, keďže som tam nový. Hrali sa posledné zápasy pred tým než začne Liga majstrov a potom už štartuje sezóna," poznamenal 25-ročný útočník, ktorý zamieril do Švédska po ôsmich rokoch v zámorí.

Vďaka zápasovej praxi z úvodu leta tak patrí medzi hráčov, ktorí budú mať zrejme štart turnaja o čosi ľahší. Reprezentačný dres si oblečie po troch rokoch, keďže naposledy figuroval v nominácii práve na kvalifikačný turnaj pred ZOH v Pekingu.

Slováci vtedy zvládli všetky tri zápasy a v pozícii favorita sú aj teraz, no Studenič varuje pred súpermi: "Ja si myslím, že všetky tímy majú kvalitu a v dnešnej dobe vie korčuľovať už každý. Keď budú dodržiavať systém, tak môžu byť veľmi nepríjemní. My máme však super tím a keď budeme hrať náš hokej, tak to zvládneme."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tradičný zvyk nemohol chýbať. Hrivík oslávil narodeniny penou v tvári