Hokejistov čaká v boji o olympiádu kvalifikácia. Rusko možno bude priamo v hlavnom turnaji

Marek Hrivík s bronzovou medailou na ZOH 2022 v Pekingu.
Marek Hrivík s bronzovou medailou na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|31. okt 2023 o 14:00

Kvalifikačný turnaj sa uskutoční v Bratislave.

BRATISLAVA. Na zimných hrách v Pekingu 2022 boli slovenskí hokejisti veľkým prekvapením turnaja. Senzačne si vybojoval bronz a turnaj bol pre mnohých životným úspechom.

Vzhľadom na pokles v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na 9. miesto po majstrovstvách sveta v Rige však hokejisti nemajú istotu štartu na ďalších zimných hrách v Miláne a Cortine d'Ampezzo 2026.

Aktuálne tak nie je isté, či budú v Taliansku svoj úspech obhajovať.

Prídu do Bratislavy aj Bielorusi?

IIHF v utorok zverejnila na svojej stránke vyžrebovanie a rozdelenie kvalifikačných turnajov pred olympijskými hrami. Slovensko bude budúci rok hostiť jeden z nich. Mal by sa konať od 29 augusta do 1. septembra v Bratislave.

Podľa renkingu IIHF by o jednu olympijskú miestenku mali okrem Slovákov súperiť aj tímy Kazachstanu, Bieloruska a mužstvo, ktoré si miestenku vybojuje z nižších kôl kvalifikácie.

Predpokladané skupiny kvalifikácie ZOH 2026

/hrať sa bude od 29. augusta do 1. septembra 2024/

Skupina D (Bratislava): Slovensko, Bielorusko, Kazachtan, kvalifikant č. 6

Skupina E (Riga): Lotyšsko, Francúzsko, Rakúsko, kvalifikant č. 5

Skupina F (Aalborg): Dánsko, Nórsko, Slovinsko, kvalifikant č.4

Aktuálne však platí, že národný tím Bieloruska sa kvôli vojne na Ukrajine nemôže medzinárodných súťaží zúčastňovať. To isté platí aj pre Rusko.

IIHF vo vyžrebovaní uvádza pri Bielorusku a Rusku, že ide o teoretických účastníkov a ich účasť bude platná v prípade, že sa oba tímy vrátia do programu šampionátov IIHF.

Ak by sa kvalifikácia hrala dnes, Bielorusko by sa nemohlo na kvalifikačnom turnaji v Bratislave zúčastniť. Rovnako by ani ruská reprezentácia nemohla štartovať na ZOH v Cortine.

IIHF bude svoj postoj k obom reprezentáciám znovu prehodnocovať. Naposledy to bolo krátko pred majstrovstvami sveta 2022.

Ak by sa Bielorusko na kvalifikačnom turnaji v Bratislave nemohlo zúčastniť, zrejme by IIHF na turnaj nasadila ďalšiu krajinu z nižších turnajov.

Rusko je v hlavnom turnaji

IIHF zverejnila aj rozdelenie účastníkov olympijského turnaja. V A-skupine nastúpia Kanada, Švédsko, Švajčiarsko a Taliansko. V B-skupine obhajca zlata z Pekingu Fínsko, Nemecko, Česko a jeden z víťazov kvalifikačných turnajov.

V C-skupine je zatiaľ najviac otáznikov. Istým účastníkom skupiny je aktuálne len tím USA.

IIHF sem totiž zaradila Rusko, ktorého štart vzhľadom na vojnový konflikt na Ukrajine nie je istý. Rusko má zmrazený renking a vďaka úspechom z minulosti je v rebríčku na 3. mieste.

Ďalšie dve miesta obsadia reprezentácie z ďalších kvalifikačných turnajov.

„Náš návrat je možný. Rokujeme s IIHF o tom, aby sme sa čo najskôr mohli vrátiť na majstrovstvá sveta. Existujú riešenia, ako to docieliť. Ale ak sa dostaneme do konfliktu s IIHF, náš návrat by to pozastavilo,“ hovoril v auguste v rozhovore pre Matč TV reprezentačný tréner Ruska a viceprezident Ruskej hokejovej federácie Roman Rotenberg.

Prezident IIHF Luc Tardiff sa vyjadril, že rozhodnutie ohľadom účasti Ruska a Bieloruska na zimnej olympiáde prijme hokejová federácia najneskôr v marci 2024.

"Rozhodnutie o možnom štarte ruského tímu na olympijských hrách v roku 2026 a na medzinárodné súťaže v sezóne 2024/25 prijmeme najneskôr v marci 2024. Chcel by som poznamenať, že situáciu môže zmeniť rozhodnutie disciplinárnej komisie v prípade Ivana Fedotova," povedal Tardif pre ruský denník Sport-Express.

Olympijský turnaj v Miláne a Cortine d'Ampezzo sa bude konať od 6. do 22. februára.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejistov čaká v boji o olympiádu kvalifikácia. Rusko možno bude priamo v hlavnom turnaji