Ak budú Rusi na olympiáde, slovenskí hokejisti musia hrať opäť kvalifikáciu

Slovenskí hokejisti na MS v hokeji 2023.
Slovenskí hokejisti na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR)
Sportnet|25. máj 2023 o 17:55

V rebríčku IIHF vypadnú Slováci z osmičky.

RIGA. Slovenskí hokejisti budú možno opäť musieť zabojovať o účasť na zimných olympijských hrách. Rozhoduje sa o tom na majstrovstvách sveta 2023 v Rige a v Tampere.

Víťazstvo Nemecka nad Švajčiarskom vo štvrťfinále šampionátu znamená, že Slováci klesnú v rebríčku IIHF na 9. miesto.

Priamu účasť na ZOH 2026 v Taliansku bude mať zaručenú prvých osem tímov v aktualizovanom rebríčku po prebiehajúcich MS.

Slovákov v ňom po turnaji v Rige a Tampere predbehnú Nemci. Lotyši by na výrazný posun vyššie potrebovali aspoň finálovú účasť na MS. 

V rebríčku IIHF však figurujú aj Rusko a Bielorusko, hoci sa od vojenskej invázie na Ukrajinu nezúčastňujú na vrcholných podujatiach.

Absentovali aj na posledných dvoch MS. Rusi aj Bielorusi majú zmrazený ranking. Rusko preto figuruje stále na tretej priečke.

Ak by ruskí hokejisti na hrách v Taliansku neštartovali, šanca na priamy postup sa otvára aj pre deviaty tím v rebríčku, teda Slovensko.

Prečo sú Nemci pred Slovákmi?

Svetový renking nie je len formálne vyčíslenie sily jednotlivých krajín. Generuje sa z výsledkov na vrcholných podujatiach a určujú sa podľa neho schémy na tých istých akciách, teda na MS a ZOH.

Slováci majú na konte 3290 bodov. Nemci mali istých 3275, ktoré im zostávali v prípade vyradenia vo štvrťfinále (a celkové 8. miesto na MS). Lenže zdolali favorita a polepšia si minimálne o 100 bodov.

V prípade účasti Rusov budú hrať Slováci opäť kvalifikáciu, tak ako pred ZOH 2022. Slovensko by znovu hostilo jeden z troch finálových kvalifikačných turnajov. Rozhodnutie o účasti či neúčasti Rusov musí padnúť na budúci rok, keďže kvalifikáciu rozohrajú už na jeseň 2024.

Pred dvoma rokmi vyhrali Slováci v Bratislave v konkurencii Bieloruska, Poľska a Rakúska a potom v Pekingu získali senzačne bronzové medaily. Na olympijskom turnaji sa predstaví 12 krajín vrátane hostiteľov z Talianska.

V rebríčku IIHF zatiaľ vedú Fíni, no majú len tesný náskok. Definitívny rebríček 2023 po nedeľnom finále určí aj zloženie dvoch základných skupín MS 2024 v Česku. Známym reťazcom 1-4-5-8-9-12-13-16 a 2-3-6-7-10-11-14-15.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Ak budú Rusi na olympiáde, slovenskí hokejisti musia hrať opäť kvalifikáciu