Silné individuality sa predviedli. V štatistikách nesklamali Mešár, Petrovský ani Štrbák

Slovenskí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Nórsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Slovenskí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Nórsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Šimon Čop|3. jan 2024 o 19:30

V mnohých individuálnych metrikách sa pred Slovákmi objavili iba Američania.

GÖTEBORG. Slovenskí hokejisti vypadli na MS do 20 rokov 2024 vo štvrťfinále. Je to fakt, ktorý sa už nedá zmeniť.

O skvelých výkonoch tímu aj individualít hovoriť môžeme. To najpodstatnejšie - výhru v prvom zápase “o život” - však nepriniesli.

Holým faktom zostáva, že Slováci bezpochyby patrili na stále prebiehajúcom šampionáte k nadpriemeru. Zvlášť vďaka produktívnemu a talentom nabitému útoku sa mohli porovnávať s veľmocami.

Väčšine tabuliek kraľujú Američania. Často sú ale nasledovaní Slovákmi - napríklad strelcom Servácom Petrovským, tvorcom hry Filipom Mešárom či najproduktívnejším obrancom majstrovstiev Maximom Štrbákom.

Ukázala sa útočná sila

Len dve mužstvá strelili pred semifinálovými bojmi viac gólov - USA (36) a Kanada (23). Slovensko ich vsietilo 22. 

Rovnaké poradie nachádzame aj pri streleckej úspešnosti. Znova odskočení Američania vedú štatistiku so 17,73 percentami. Nasleduje ich Kanada (14,56 %) a Slovensko (13,84 %).

Slovákom vynikajúco fungovali presilovky. Využili 7 z 18 a s 38,89-percentnou úspešnosťou boli druhí najefektívnejší, tentoraz za Švédmi. 

V popredí boli, pre mnohých možno prekvapivo, aj pri bránení oslabení. V početnej nevýhode inkasovali len dvakrát, hoci súperom dali 18 pokusov na jej využitie. Opäť pred seba pustili len Švédsko. 

Zaostávali v podstate len v jednej, hoci veľmi podstatnej štatistike. Inkasovali 20 gólov, viac ako päťka v zložení Švédsko, Kanada, USA, Česko a Fínsko. Je však nutné podotknúť, že polovica z toho prišla v nevydarenom dueli proti Američanom. 

A nepatrili ani k najdisciplinovanejším. Hoci súpera ani raz nepustili do dlhšej ako dvojminútovej presilovky, dokopy dostali až 21 menších trestov a viackrát boli vylúčení iba Nóri a Lotyši.

Tabuľka: Strelecká úspešnosť tímov na MS U20 2024 po štvrťfinále

Poradie

Tím

Strelecká úspešnosť

1.

USA

17,73 %

2.

Kanada

14,56 %

3.

Slovensko

13,84 %

4.

Česko

13,42 %

5.

Švédsko

12,05 %

Bodovanie obrancov viedol Štrbák

Je po štvrťfinále a s výnimkou Nemecka a Nórska majú všetky krajiny, vrátane vypadnuvších, odohraných 5 duelov. 

Väčšina hráčov teda dostala rovnaký počet príležitostí. A slovenské individuality sa nestratili.

V najlepšej trojke bodovania šampionátu sú až dvaja Slováci. Hneď za desaťbodovým lídrom Cutterom Gauthierom sú deväťbodoví Servác Petrovský a Filip Mešár, obaja s deviatimi bodmi, hoci Petrovský je oficiálne vyššie vďaka piatim gólom. 

Do prvej dvadsiatky sa zmestili aj Maxim Štrbák, Dalibor Dvorský a Peter Repčík. Viac hráčov ako Slovensko má medzi dvadsiatimi najproduktívnejšími len USA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Silné individuality sa predviedli. V štatistikách nesklamali Mešár, Petrovský ani Štrbák