Slováci prespali druhú tretinu, napokon mohli súpera aj doraziť

Adrián Holešinský strieľa gól na 2:2 v zápase proti Rakúsku.
Adrián Holešinský strieľa gól na 2:2 v zápase proti Rakúsku. (Autor: TASR)
Boris Vanya|10. nov 2022 o 20:55

Slovenskí hokejisti odštartovali na Nemeckom pohári prehrou.

KREFELD, BRATISLAVA. Predĺženie trvalo len 32 sekúnd. Hneď po buly sa zmocnil puku súper, slovenská trojica Tamáši, Holešinský a Koch ho nemala na hokejke ani na chvíľu.

Rakúšania si nakorčuľovali do útočného pásma a ich akciu korunoval víťazným gólom Lukas Haudum. 

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v úvodnom zápase novej sezóny na Nemeckom pohári s Rakúskom 2:3 po predĺžení.

Druhý súboj na turnaji čaká zverencov trénera Craiga Ramsayho v sobotu o 14.00 proti Dánom.

Holešinského pekný gól

Nemecký pohár je už tradične prvým testom pre slovenských hokejistov po letnej prestávke. Tento rok chýbajú v Krefelde dvaja pravidelní účastníci z posledných rokov.

Rusi, ktorí na turnaj posielali svoju rezervu pod hlavičkou olympijského výberu, nehrajú pre vojenskú inváziu na Ukrajine a trest od IIHF, Švajčiari ich zasa nahradili v sérii turnajov Euro Hockey Tour a v týchto dňoch čelia európskej elite - Čechom, Švédom a Fínom.

Slovákom proti Rakúsku vôbec nevyšla druhá tretina. Po solídnom štarte do zápasu ju prespali, inkasovali v oslabení a vypadli z rytmu. "Prehrávali sme osobné súboje, všade sme boli o krok pozadu, to sa nám nesmie stávať," komentoval po zápase pre RTVS Adrián Holešinský. 

Útočník, ktorý nedávno prestúpil z Nitry do Plzne, kde si naďalej drží streleckú fazónu, dal gól aj v reprezentácii, no ešte predtým mal nechtiac prsty aj v úvodnom góle Rakúšanov. V útočnej snahe si vzal na seba príliš, stratil na modrej čiare puk a súper z protiútoku vyrovnal na 1:1.

V 55. minúte bol však na konci najkrajšej akcie zápasu, keď puk putoval rýchlo po osi Fominych-Tamáši-Holešinský až za chrbát brankára Kickerta.

"Už keď som korčuľoval na bránku, vedel som, čo spravím," vysvetľoval Holešinský.

Frühauf: Škoda druhej tretiny

V závere riadneho hracieho času mohli Slováci súpera aj doraziť, mali prevahu, no ďalší gól z nej už nevyťažili.

"Rakúšania vyrukovali s agresívnou hrou. Chvíľu nám trvalo, kým sme sa s ňou vyrovnali. Škoda druhej tretiny, v ktorej sme pôsobili unavenejšie, no v závere základného času, sme ešte mohli strhnúť víťazstvo na našu stranu.

Dúfam, že náš výkon porastie," hodnotil zápas pred kamerami RTVS nový asistent Craiga Ramsayho Peter Frühauf.

Oba tímy hrajú na turnaji s mladým tímom s vekovým priemerom 24 rokov. Rakúšania priviedli aj svoj najväčší talent - 18 ročného Marca Kaspera, ktorého tento rok draftovali v prvom kole z ôsmej pozície Detroit Red Wings a momentálne už nastupuje pravidelne vo švédskej najvyššej súťaži za Rögle.

V slovenskom mužstve je šesť nováčikov. Jeden z nich - obranca Michal Beňo - strelil pri premiére aj úvodný gól, keď dravo prenikol do útočného pásma a nahodený puk z uhla si rakúsky obranca zrazil do bránky.

"Nechcem ich hodnotiť po jednom zápase, ale myslím si, že nováčikovia. Musia si však zvyknúť na rýchly hokej, rozmýšľať v rýchlosti, čo urobia, musia vedieť, kam posunúť puk a na to ich naša liga nepripraví.

Ale nie je to nič, na čo by si postupne nevedeli zvyknúť," vravel na adresu nováčikov v reprezentácii v štúdiu RTVS Boris Valábik.

Tabuľka Nemeckého pohára

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci prespali druhú tretinu, napokon mohli súpera aj doraziť