Šatan čakal viac mien z NHL. Slovensko nominovalo na kvalifikáciu ZOH 2022

Slovenská hokejová reprezentácia.
Slovenská hokejová reprezentácia. (Autor: TASR)
Boris Vanya, TASR, SITA|16. aug 2021 o 14:15 (aktualizované 16. aug 2021 o 16:25)

V nominácii sú aj Marek Ďalega, ale aj Šimon Nemec či Juraj Slafkovský.

BRATISLAVA. V hokejovom kalendári je to netradičný čas. V auguste sa hráči zvyčajne len stretnú vo svojich kluboch, hrajú prípravné zápasy prípadne exhibície, tí najlepší z NHL si ešte užívajú voľno a trénujú individuálne.

Slovenskú hokejovú reprezentáciu však čaká jeden z vrcholov sezóny. Koncom augusta odohrá tri zápasy na turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave. Jej súpermi budú postupne Rakúsko (26. 8. o 19.15 h), Poľsko (27. 8. o 19.15 h) a Bielorusko (29. 8. o 17.30 h). Na zimných olympijských hrách v Pekingu sa vo februári budúceho roka predstaví z tejto štvorice iba víťaz.

Návrat Hudáčka, aj trio mladíkov

V nominácii, ktorú v pondelok zverejnil Slovenský zväz ľadového hokeja, figuruje 25 hokejistov. Jadro tvoria hráči, ktorí na prelome mája a júna nastúpili na majstrovstvách sveta v Rige.

Nechýba najproduktívnejší Slovák na turnaji Peter Cehlárik, najskúsenejší čo do počtu reprezentačných štartov je obranca Marek Ďaloga. Po zranení sa vracia do reprezentácie útočník Libor Hudáček.

Tréner Craig Ramsay opäť stavil aj na mladú krv - vo výbere sú všetci traja mladíci, ktorých vzal aj do Rigy - obrancovia Šimon Nemec a Samuel Kňažko aj útočník Juraj Slavkovský. Nemec a Slafkovský (ak nastúpia) odohrajú tento rok už štvrtý turnaj.

Na jeho začiatku boli súčasťou slovenskej dvadsiatky na MS v Kanade, zahrali si aj na seniorskom šampionáte v Rige a len nedávno aj v tíme do 18 rokov na Hlinka Gretzky Cupe v Piešťanoch.

Viacerí z NHL chýbajú

V nominácii sú tiež štyria hráči, ktorí v minulej sezóne bojovali o miesto v prvom tíme v NHL - Marián Studenič odohral za New Jersey 8 zápasov, Christián Jaroš za San Jose 7, Adam Ružička za Calgary 3 a Martin Feherváry za Washington ani jeden zápas.

Už dávnejšie bolo známe, že ďalší hráči z NHL - brankár Jaroslav Halák, obrancovia Zdeno Chára, Andrej Sekera a Erik Černák a ani útočníci Tomáš Tatar a Richard Pánik na kvalifikačnom turnaji nebudú hrať.

"Určite nás neteší, že nemáme k dispozícii viac hráčov z NHL, ale nie sme tu preto, aby sme debatovali o tých, ktorí v nominácii nie sú, ale o tých, ktorí sa do nej dostali. Medzi nimi aj traja mladí chlapci Slafkovský, Nemec či Kňažko.

Boli s nami na majstrovstvách sveta v Rige a keďže vidíme v nich budúcnosť, vzali sme ich aj teraz. Navyše majú za sebou vynikajúci turnaj s osemnástkou vo svojej kategórii. Výkonmi, ktoré podávali, si miesto v nominácii vypýtali," povedal generálny manažér reprezentácie a prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Zraz reprezentácie SR je naplánovaný na nedeľu 22. augusta, už od pondelka však vo Zvolene spoločne trénuje okteto Adam Ružička, Christián Jaroš, Marián Studenič, Adam Húska, Roman Durný, Martin Fehérváry, Marko Daňo a Tomáš Jurčo.

Chýba zatiaľ aj tréner Ramsay, ktorý sa k reprezentácii pripojí v druhej fáze prípravy na podujatie. Tá však už od nedele 22. augusta bude mať bublinový charakter.

Šatan chce naplniť 75 percent kapacity

„Craig Ramsay už mal na Slovensku byť, ale musel absolvovať ešte nejaké vyšetrenia, odlet sa o pár dní posunul. Až v nedeľu sa teda pripojí k národnému tímu, doposiaľ trénujú vo Zvolene iba hráči, ktorí sa pripravujú na Slovensku individuálne. Preto sme pripravili pre nich neoficiálny kemp,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Potvrdil, že na rozdiel od svetového šampionátu v Rige, ktorý sa odohral pred prázdnymi tribúnami, budú v Bratislave v hľadisku fanúšikovia

„Tento olympijský turnaj bude jedným z najvýznamnejších podujatí na Slovensku v tomto roku. Rozhodli sme sa, že pri organizácii pôjdeme vzhľadom na pandemické opatrenia v režime OTP, čo by znamenalo, že by sme mohli v zelenom okrese naplniť 75 percent kapacity bratislavského zimného štadióna,“ dodal Šatan.

Nominácia Slovenska na kvalifikáciu ZOH 2022

Brankári: Adam Húska (Hartford Wolf Pack), Branislav Konrád (HC Olomouc), Patrik Rybár (Dinamo Minsk)

Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Plzeň), Marek Ďaloga, (HC Kometa Brno), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Martin Gernát (HC Lausanne), Mário Grman (HPK Hämmenlina), Christián Jaroš (New Jersey Devils), Samuel Kňažko (TPS Turku), Martin Marinčin (HC Oceláři Třinec), Šimon Nemec (HK Nitra)

Útočníci: Peter Cehlárik (Avangard Omsk), Marko Daňo (bez klubu), Dávid Gríger (Bílí Tygři Liberec), Marek Hrivík (Torpedo Nižnij Novgorod), Libor Hudáček (Neftechimik Nižnekamsk), Tomáš Jurčo (bez klubu), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav), Róbert Lantoši (Rögle BK), Kristián Pospíšil (Lukko Rauma), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec), Adam Ružička (Calgary Flames), Juraj Slafkovský (TPS Turku), Marián Studenič (New Jersey Devils)

Realizačný tím:

Hlavný tréner: Craig Ramsay

Asistenti trénera: Ján Pardavý, Andrej Podkonický

Tréner brankárov: Ján Lašák

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Šatan čakal viac mien z NHL. Slovensko nominovalo na kvalifikáciu ZOH 2022