Slováci sa vracajú na východ. Nemci nominovali mladíkov, povedie ich asistent

Adam Sýkora sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Adam Sýkora sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Sportnet, TASR|7. feb 2023 o 11:30

Slovenskí hokejisti budú hrať v Košiciach prvýkrát od MS 2019.

KOŠICE. Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia v stredajšom prípravnom zápase proti Nemecku so snahou o 39. víťazstvo nad týmto súperom.

V Michalovciach sa tímy stretnú v 70. vzájomnom stretnutí, o deň neskôr v Košiciach si konfrontáciu zopakujú.

Pre slovenský tím pôjde o prvý zápas v Michalovciach od apríla 2019.

Do košickej Steel arény zavíta premiérovo od duelov v základných skupinách MS 2019.

Aké sú štatistiky?

Slováci si držia proti Nemecku pozitívnu bilanciu, v ktorej majú po 38 víťazstvách, jednej remíze a 30 prehrách skóre 169:151.

Program

Streda, 8. február:
Slovensko - Nemecko /18:00, Michalovce/

Štvrtok, 9. február:
Slovensko - Nemecko /17:30, Košice/

Zatiaľ naposledy sa s nimi stretli na Nemeckom pohári v novembri 2022. Víťazstvo domáceho tímu 3:0 znamenalo jeho celkový triumf na turnaji a zároveň posledné 4. miesto pre Slovákov.

V nemeckom výbere pre zápasy v Michalovciach a Košiciach sú všetci traja strelci z tohto zápasu - Tim Wohlgemuth, Tobias Eder a Tim Fleischer.

Reprezentačné A-mužstvo Slovenska doteraz odohralo v Michalovciach dva zápasy, oba víťazné.

V apríli 2018 triumfovalo nad Lotyšskom 4:1 a v spomínanej generálke pred MS 2019 zdolalo Nórov 3:2 po predĺžení.

Hokejová reprezentácia sa v Košiciach prvýkrát v ére samostatnosti predstavila 24. apríla 2007. V generálke na MS s Bieloruskom podľahla 1:2.

Za Slovensko si vtedy zahrali aj Jaroslav Halák, Zdeno Chára či súčasný asistent reprezentačného trénera Andrej Podkonický.

Slováci odvtedy nastúpili v Steel aréne v ďalších 19 dueloch, ku ktorým patrí aj sedem stretnutí základnej skupiny MS 2019.

Bilancia SR v Košiciach je zatiaľ 8 víťazstiev a 12 prehier. Zatiaľ posledný reprezentačný duel v Steel aréne bol proti Dánsku v závere základnej skupiny MS 2019, v ktorom domáci reprezentanti zvíťazili 2:1 po samostatných nájazdoch.

O ich víťazstve vtedy rozhodol Ladislav Nagy, ktorý tým pred domácimi divákmi v rodných Košiciach ukončil kariéru.

Slováci sa v domácom dvojzápase pokúsia nadviazať na výkony z decembrového Vianočného Kaufland Cupu, na ktorom triumfovali po víťazstvách nad Nórskom (6:0) a Lotyšskom (6:1).

Na úvodnom turnaji sezóny v Nemecku obsadili posledné 4. miesto po prehrách s Rakúskom (2:3 pp), Dánskom (3:4 pp) a Nemeckom (0:3).

Nemci s mladíkmi

V nominácii hokejistov Nemecka sú hráči do 25 rokov a výlučne z domácich líg, predovšetkým z najvyššej DEL.

Mužstvo ešte nepovedie nový kormidelník Harold Kreis, ale jeho asistent Alexander Sulzer. Informovala o tom oficiálna webstránka Nemeckého hokejového zväzu.

Kreis nedávno nahradil Fína Toniho Söderholma, ktorý po novembrovom Nemeckom pohári odstúpil z funkcie a prijal ponuku viesť SC Bern.

Bývalý obranca Sulzer pôsobil ako jeho asistent a v trénerskom štábe zotrval aj po avizovanom príchode Kreisa.

Do 24-členného kádra pre zápasy na Slovensku sa dostali traja brankári, siedmi obrancovia a štrnásť útočníkov.

Najskúsenejší je 24-ročný útočník Tobias Eder, najmladší 19-ročný útočník Bennet Rossmy, ktorý štartoval aj na nedávnych MS hráčov do 20 rokov.

V tíme je aj jeden z dvoch nemeckých hokejistov, ktorí uspeli v uplynulom vstupnom drafte NHL - obranca poľského pôvodu Maksymilian Szuber, ktorého si zo 163. miesta vybral klub Arizona Coyotes.

Nominácia Slovenska

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava), Eugen Rabčan (HC 21 Prešov)

Obrancovia: Martin Bučko (HC Dynamo Pardubice/ČR), Pavol Funtek (Youngstown Phantoms/USHL), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice Ridera/ČR), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR), Branislav Ligas (HC Nové Zámky), Dávid Mudrák (HKM Zvolen), Dávid Romaňák (HK Rysy Spišská Nová Ves)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Daniil Fominych (HC Slovan Bratislava), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec/ČR), Maroš Jedlička (HKM Zvolen), Dominik Jendek (HC ’05 Banská Bystrica), Andrej Kollár (HC Kometa Brno/ČR), Adam Lukošik (HC Slovan Bratislava), Patrik Marcinek (HKM Zvolen), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR), Adam Sýkora (HK Nitra)

Nominácia Nemecka

Brankári: Tobias Ancicka (Eisbären Berlín/Lausitzer Füchse), Arno Tiefensee (Adler Mannheim/Heilbronner Falken), Florian Blugl (Straubing Tigers/EV Landshut)

Obrancovia: Maksymilian Szuber (EHC Red Bull Mníchov), Eric Mik (Eisbären Berlín), Colin Ugbekile (Iserlohn Roosters), Jan Luca Sennhenn (Kolín Haie), Mario Zimmermann (Straubing Tigers), Luca Ziggerbart (Düsseldorfer EG), Daniel Wirt (Löwen Frankfurt/Krefeld), Fabrizio Pilu (Adler Mannheim)

Útočníci: Josh Samanski (Straubing Tigers), Alexander Ehl (Düsseldorfer EG), Dennis Lobach (Norimberg Ice Tigers), Philipp Krauss (ERC Ingolstadt/Ravensburg Towerstars), Tim Wohlgemuth (Adler Mannheim), Bennet Rossmy (Eisbären Berlín/Lausitzer Füchse), Alexander Blank (Düsseldorfer EG), Danjo Leonhardt (Norimberg Ice Tigers), Taro Jentzsch (Adler Mannheim), Tobias Eder (Düsseldorfer EG), Luis Schinko (Grizzlys Wolfsburg), Tim Fleischer (Norimberg Ice Tigers), Samuel Soramies (Augsburger Panther)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci sa vracajú na východ. Nemci nominovali mladíkov, povedie ich asistent